Home » Știință » Știința a confirmat! Cursurile de dimineață scad performanța studenților

Știința a confirmat! Cursurile de dimineață scad performanța studenților

Publicat: 27.02.2023

Un studiu amplu a descoperit o corelație pe care studenții ar putea să o considere interesantă.  Cursurile de dimineață sunt asociate cu performanțe academice mai slabe.

Studiul și-a propus să testeze dacă prezența a fost mai mică la cursurile de dimineață față de cursurile de la ore mai îngăduitoare și dacă acestea au avut vreun impact asupra somnului și performanței studenților.

Echipa a reușit să estimeze prezența la cursuri analizând datele de conectare la rețelele WiFi ale universității ale unui număr de 23.391 de studenți, constatând că cursurile de la ora 8:00 aveau o prezență cu aproximativ 10 puncte procentuale mai mică decât cursurile de mai târziu.

De asemenea, au fost colectate datele de actigrafie (cu privire la somn) de la 181 de studenți, ca parte a unui studiu de șase săptămâni. Privind datele acestor studenți, cercetătorii au putut ști dacă studenții au dormit în timpul cursului sau s-au trezit prea târziu pentru a ajunge la acesta în funcție de timpul de călătorie auto-raportat.

„Studenții nu s-au trezit la timp pentru aproape o treime dintre cursurile care au avut loc la ora 08:00, în timp ce rareori au dormit după începutul cursurilor care au început la prânz sau mai târziu”, a scris echipa în studiu.

Cursurile de dimineață duc la scăderea performanței studenților

Apoi, echipa a explorat efectul cursurilor matinale asupra somnului studenților, analizând conectările a 39.458 de studenți la sistemul lor de gestionare a învățării. Folosind datele, oamenii de știință au putut estima orele de trezire, care s-au potrivit cu datele de actigrafie colectate de la grupul de 181 de studenți, scrie IFL Science.

„Studenții s-au culcat cam la aceeași oră, dar s-au trezit mai devreme pentru a participa la cursurile de dimineață. În consecință, durata somnului nocturn a fost mai scurtă doar în nopțile care au precedat cursurile de dimineață”, a scris echipa.

Datele de actigrafie colectate de la cei 181 de studenți au arătat, de asemenea, că aceștia au ațipit mai des atunci când primul lor curs era dimineața.

Poate că nu este surprinzător (având în vedere perturbarea somnului și a prezenței arătate mai devreme în studiu) faptul că echipa a găsit o legătură între cursurile matinale și notele mai mici.

„Analizele notelor a 33.818 studenți au arătat că numărul de zile pe săptămână în care au avut cursuri de dimineață a fost corelat negativ cu media punctajelor”, a explicat echipa, concluzionând că studiul sugerează că universitățile ar trebui să ia în considerare evitarea cursurilor matinale obligatorii.

De ce programează universitățile cursuri foarte devreme?

„Deși cursurile sunt adesea programate dimineața pentru a maximiza utilizarea resurselor (spațiul de clasă și timpul consumat de facultate pentru predare) și pentru a minimiza conflictele de orar ale studenților și profesorilor, rezultatele noastre indică faptul că poate exista și un compromis, fiind mai probabil ca studenții să lipsească, să doarmă mai puțin și să obțină note mai mici”, au scris cercetătorii.

Echipa speră că metodele pe care le-a folosit ar putea fi folosite cu ușurință și de alte universități, având în vedere disponibilitatea datelor de conectare la WiFi și sistemele de învățare universitare, astfel încât acestea să își poată evalua și ajusta propriile orare pentru o performanță mai bună a studenților.

Studiul a fost publicat în Nature Human Behaviour.

Vă recomandăm să citiți și:

Există sau nu dragoste la prima vedere? Oamenii de știință explică fenomenul

Transplantarea unei gene comune la centenari ar putea „întineri” inima

Un cercetător sugerează cum ar putea fi creați super-soldații modificați genetic

O complicație a cancerului de prostată l-a făcut pe un bărbat să dezvolte un accent irlandez

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase