Home » Știință » Există sau nu dragoste la prima vedere? Oamenii de știință explică fenomenul

Există sau nu dragoste la prima vedere? Oamenii de știință explică fenomenul

Publicat: 14.02.2023

În ceața euforică a unei noi iubiri, poate fi ușor de crezut că doi necunoscuți se pot îndrăgosti încă de la prima întâlnire. Totuși, există cu adevărat dragostea la prima vedere?

Multe lucruri care se întâmplă la nivel fiziologic pot face ca etapele incipiente ale romantismului să fie asemănătoare iubirii, de la provocarea unui aflux de hormoni până la activarea unor zone ale creierului care corespund comportamentelor de dependență, potrivit Live Science.

Unii cercetători susțin, însă, că dragostea la prima vedere este doar dorință, iar acea iubire reală vine, de fapt, mai târziu, odată ce între parteneri s-a creat o legătură.

Cum este definită iubirea?

Potrivit dicționarului Merriam-Webster, iubirea este „o afecțiune puternică pentru o altă persoană, care rezultă din legăturile de rudenie sau din cele personale”. De altfel, o echipă de oameni de știință de la Universitatea Rutgers, New Jersey, SUA, a sugerat că dragostea poate fi împărțită în trei categorii: dorință, atracție și atașament.

Dorința, atracția și atașamentul sunt conectate și se susțin unele pe celelalte, potrivit unei analize din 2016, publicate în Indian Journal of Endocrinology and Metabolism. Totuși, acestea sunt procese distincte care apar la nivelul creierului, „fiecare mediat de neurotransmițătorii și circuitele sale proprii”, au scris cercetătorii în analiza lor.

În timp ce hormonii testosteron și estrogen, conduși de amigdală, zona creierului care reglează emoțiile, sunt responsabili pentru dorință, atracția este determinată de centrii de stres și recompensă – nucleul accumbens și  ventral tegmental.

Neurotransmițătorii dopamină, noradrenalina și cortizolul sunt cu toții activați atunci când o persoană se simte atrasă de cineva. Atunci când apare atașamentul, oxitocina și vasopresina devin hormonii dominanți.

Hormonii eliberați de corp, confundați cu dragostea la prima vedere

Dr. Deborah Lee, specialist în sănătatea reproducerii, a afirmat că o atracție inițială spre cineva probabil că nu este iubire.

„Psihologii contestă faptul că este posibil să trăiești dragostea adevărată atunci când pui prima dată ochii pe o altă persoană. Asta pentru că iubirea se dezvoltă de-a lungul timpului, pe măsură ce începi să iubești mintea celeilalte persoane, valorile și calitățile sale. Dragostea adevărată nu este doar despre atracție sexuală și pasiune”, a declarat dr. Deborah Lee.

„Atunci când apare dragostea la prima vedere, sentimentul este mai probabil unul de dorință. Iar acele minunate sentimente amețitoare nu durează. De asemenea, dacă cineva caută un partener de lungă durată, dragostea la prima vedere nu este un semn că a găsit persoana potrivită. Este, mai degrabă, legată de atracție fizică și dorință decât de o iubire romantică pe termen lung”, a explicat Eric Ryden, doctor în psihologie clinică și terapeut de cuplu la clinica Couples Therapy din Anglia.

Mare parte din ceea ce oamenii percep ca fiind iubire este un cocktail de hormoni care oferă sistemului nervos sentimente de plăcere și siguranță.

„Dragostea afecetază atât mintea, cât și corpul în maniere dramatice. În tandem cu euforia și gândurile obsesive, există o secreție crescândă de hormoni ai fericirii, în principal dopamina, legată de recompensă și plăcere și oxitocina, numită uneori hormonul iubirii, datorită asocierii sale cu sentimentul de căldură, iubire și încredere”, a spus Ryden.

„Iluzia pozitivă” a iubirii

Percepția unei persoane asupra partenerului său îl pune, în general, pe acesta într-o lumină pozitivă sau părtinitoare, pe fondul unui fenomen cunoscut sub numele de „iluzie pozitivă”. Un studiu din 2018, publicat în revista Frontiers in Human Neuroscience, sugerează că cele mai fericite cupluri sunt cele care se privesc unul pe celălalt prin „ochelari cu lentile rozalii”, confruntându-se cu mai puține conflicte și îndoieli și cu o satisfacție sporită a relației.

Iluzia pozitivă poate, de asemenea, să îi păcălească pe oameni să creadă că au fost îndrăgostiți încă din prima zi, deși a durat ceva mai mult timp pentru a ajunge acolo.

Vă mai recomandăm și: 

Persoanele de același sex din Singapore pot avea relații sexuale, dar nu se pot căsători

O cutremurătoare poveste de dragoste, sfârşită tragic. Cum a murit moştenitorul tronului Austro-Ungariei împreună cu amanta sa

Cele mai ciudate afrodisiace folosite la poţiunile de dragoste

Tristan și Isolda, una dintre cele mai frumoase povești medievale de iubire

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase