Home » Știință » Cum explică cercetătorii pierderea căldurii interne a planetei Venus?

Cum explică cercetătorii pierderea căldurii interne a planetei Venus?

Publicat: 08.03.2023
Cum explică cercetătorii pierderea căldurii interne a planetei Venus?
Sursa foto: NASA/JPL-Caltech/Peter Rubin

Oamenii de știință de la NASA au folosit date vechi de trei decenii și și-au dat seama ce se întâmplă cu căldura de pe Venus, atunci când aceasta se pierde în spațiu. Ei au descoperit că suprafața planetei ar putea să fie suficient de fragilă, încât să își piardă căldura internă.

După cum a transmis Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA despre noile constatări, această descoperire venusiană provine din încercarea astronomilor de a înțelege suprafața planetei care, spre deosebire de Pământ, nu are plăci tectonice care să explice unde se duce căldura sa.

Pierderea de căldură a planetei noastre din nucleu său fierbinte este legată de plăcile sale tectonice. Și, întrucât Venus pierde, în mod demonstrabil, căldură în același fel în care o face și Pământul, dar în lipsa plăcilor tectonice, cercetătorii care studiază planetele s-au întrebat mult timp ce anume cauzează pierderea căldurii sale.

Descoperirile au fost publicate în jurnalul Nature Geoscience.

Cum se aseamănă Venus cu Pământul?

Analizând datele furnizate de misiunea Magellan a NASA pe Venus, de la începutul anilor 1990, cercetătorii JPL au analizat mai îndeaproape zeci de coroane sau „caracteristici geologice cvasi-circulare”, care nu fuseseră studiate anterior. Cercetătorii au descoperit că aceste coroane au tind să se afle acolo unde litosfera este cea mai subțire, ceea ce ar putea sugereze că dedesubt există activitate vulcanică.

„Așa cum un cearșaf subțire eliberează mai multă căldură corporală decât o plapumă groasă, o litosferă subțire permite ca mai multă căldură să scape din interiorul planetei prin intermediul coloanelor de rocă topită care se ridică spre stratul exterior”, se arată în comunicatul publicat de JPL, conform Futurism.

„Deși Venus nu are stilul tectonic al Pământului, aceste regiuni de litosferă subțire par să permită eliberarea unor cantități semnificative de căldură, similare cu zonele în care se formează noi plăci tectonice pe fundul mării Pământului”, a spus Suzanne Smrekar, cercetător senior la JPL.

Misiunea VERITAS va afla dacă litosfera lui Venus permite pierderea căldurii

Cu toate aceste descoperiri făcute doar din datele arhivate, Smrekar și echipa sa au speranțe mari pentru viitoarea misiune Venus, Radio science, InSAR, Topography, And Spectroscopy (VERITAS), care va examina și mai îndeaproape planeta care este la fel de fierbinte și stâncoasă ca și Pământul.

Cu VERITAS, cercetătorii vor putea să determine dacă vulcanismul chiar face litosfera suficient de „fragilă” ca să piardă la fel de multă căldură ca Pământul sau dacă Venus ne rezervă mai multe mistere.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un nou instrument va măsura temperatura, presiunea și vântul de pe Venus

Praful spațial de pe Venus ar putea ajuta la curățarea aerului de pe Pământ

Conjuncția dintre Venus și Jupiter, un eveniment astronomic pe care nu trebuie să îl ratăm

DAVINCI, prima misiune care va studia Venus atât prin survolare cât și prin trimiterea unei sonde

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug și-a început experiența în presă la Iași, iar promovarea culturii, prin transmiterea cuvintelor relevante, a fost parte din procesul alăturării echipei DESCOPERĂ.ro. Îi place să citească, să cerceteze și să scrie. Claudia este absolventă a Facultății de Litere, specializarea ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase