Home » Știință » Depresia poate fi asociată cu răspunsul imunitar la unele persoane

Depresia poate fi asociată cu răspunsul imunitar la unele persoane

Publicat: 06.03.2023

Depresia a fost asociată cu răspunsul imunitar la unele persoane, într-un studiu efectuat de cercetătorii de la Unitatea de Epidemiologie Integrativă MRC a Universității din Bristol, din Anglia.

Aceste descoperiri, publicate în Molecular Psychiatry, sugerează că modificările diferitelor componente ale sistemului nostru imunitar, atât răspunsul imunitar înnăscut, cât și cel adaptativ, ar putea avea un rol în cauzarea depresiei.

Deși multe studii izolate au fost efectuate anterior în acest domeniu de cercetare, aceasta este prima investigație la scară largă care revizuiește și combină statistic datele din toate studiile care au raportat numărul de celule imunitare, măsurat prin citometrie în flux (o metodă foarte performantă de numărare a celulelor imunitare), la adulți cu și fără un diagnostic de depresie.

Prin combinarea acestor studii și creșterea numărului total de persoane implicate, se pot trage concluzii mai definitive.

Depresia a fost asociată cu răspunsul imunitar

Cercetătorii au căutat sistematic în două baze de date și au pus la comun datele din 27 de articole științifice publicate care au comparat numărul a 19 tipuri diferite de celule imunitare la adulți cu și fără un diagnostic de depresie. Fiecare studiu a fost verificat și au fost alese numai studii de înaltă calitate, notează Medical Xpress.

Cum este depresia asociată cu răspunsul imunitar? Analizele lor asupra 2.277 de indivizi au arătat că numărul de opt tipuri diferite de celule imunitare, de exemplu, celulele B și celulele T, a fost crescut în depresie în comparație cu numărul observat în grupul de comparație sănătos, fără depresie.

Studiul ar putea duce la tratamente mai bune împotriva bolilor mintale

„Întrebarea acum este dacă aceste modificări ale celulelor imunitare sunt o cauză sau o consecință a depresiei și sperăm să examinăm acest lucru în studiile viitoare”, a spus Éimear Foley, doctorandă și autoare principală a studiului.

„Este, de asemenea, important de reținut că nu sugerăm că orice persoană cu creșteri ale acestor tipuri de celule imunitare va dezvolta o tulburare depresivă, mai degrabă evidențiem diferențele care pot exista între pacienții cu depresie și indivizii sănătoși care au fost incluși în eșantionul nostru în ceea ce privește numărul anumitor tipuri de celule imunitare”, a adăugat ea.

Tratamentele actuale pentru depresie nu funcționează pentru toți pacienții, iar imunoterapia ar putea fi utilă pentru un subgrup de pacienți. Scopul nostru este să folosim aceste constatări pentru a ghida mai bine selecția de pacienți pentru studiile viitoare de imunoterapie pentru depresie, cu speranța de a lucra la o mai bună îngrijire mai eficientă și personalizată pentru sănătatea mintală”, a concluzionat ea.

Vă recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au descoperit un nou contraceptiv promițător pentru bărbați

Vești proaste! Zahărul este asociat cu un risc mai mare de boli cardiovasculare

Băutura care nu provoacă mahmureală ar putea fi mai aproape decât credem

Legătura incredibilă dintre dungile zebrelor și modul în care se dezvoltă amprentele

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase