Home » Știință » O companie elvețiană a creat prima friptură de mușchiuleț de vită crescut în laborator

O companie elvețiană a creat prima friptură de mușchiuleț de vită crescut în laborator

Publicat: 26.02.2023

Start-upul Mirai Foods, cu sediul la Zurich, în Elveția, a anunțat o descoperire în industria cărnii crescute în laborator. Compania, înființată în 2019, a dezvoltat o tehnică prin care crește în mod eficient țesut muscular care imită carnea convențională, rezultând ceea ce se numește „prima friptură de mușchiuleț de vită crescut în laborator”.

Deși și alte tipuri de carne sunt produse în laborator, friptura de mușchiuleț de vită este considerată o provocare semnificativă din cauza structurii sale complexe, care constă în diferite tipuri de celule.

Potrivit lui Cristoph Mayr, director executiv și cofondator al Mirai Foods, tehnologia folosită pentru producerea acestei fripuri de vită se numește Fibration Technology, pentru care au depus trei brevete internaționale, potrivit Interesting Engineering.

Prima friptură de mușchiuleț de vită crescut în laborator

Prima friptură fragedă cultivată provine de la bioreactorul dezvoltat de Mirai Foods, „The Rocket”. Procesul necesită fibre musculare cultivate, lungi și mature, care sunt combinate cu enzime și completate cu țesut adipos cultivat. După cinci zile petrecute în bioreactor, „o piesă centrală de mușchi file este completă, iar din aceasta pot fi tăiate fileuri de aproape orice grosime”, potrivit unui comunicat al companiei.

Potrivit lui Suman Das, director general și cofondator al Mirai Foods, tehnologia poate aduce o reală alternativă pentru carnea convențională, permițând oamenilor să gătească și să mănânce o friptură de vită autentică, fără să afecteze clima sau animalele.

Compania este printre puținele care nu folosesc ingineria genetică, o tehnologie care este puternic restricționată în UE. Aceasta susține că produsul său din carne îndeplinește cele mai înalte standarde de gust, calitate și sănătate, rămânând în același timp în concordanță cu preferințele consumatorilor europeni.

Carnea de vită crescută în laborator a atras deja investitori

În timp ce majoritatea produselor de până acum au semănat cu carnea tocată de vită pentru a fi folosită în burgeri și nuggets, BSF Enterprises a debutat în 2023 cu o pulpă de porc întreagă cultivată, iar cercetătorii japonezi au dezvoltat, de asemenea, o friptură întreagă din celule cultivate.

Carnea Mirai a atras deja investitori, inclusiv Angst AG, un producător de mâncare din Zurich. Compania intenționează să introducă carnea cultivată de Mirai în gama sa de oferte, odată ce tehnologia va primi aprobarea autorităților de reglementare.

Mirai Foods a fost lansată în 2019 și a obținut o finanțare de mai bine de cinci milioane de dolari, în cadrul unei runde de lansare din 2021.

Având în vedere dublarea preconizată a cererii de carne până în 2050, metodele convenționale de producție a cărnii nu pot satisface această cerere într-un mod durabil. Dezvoltarea unor metode de producție a cărnii durabile și etice, cum ar fi tehnologia Fibration, poate reduce impactul producției de carne asupra mediului și poate oferi o alternativă reală pentru carnea convențională.

Vă mai recomandăm și: 

Cafeaua produsă în laborator care va concura cu cea naturală. Ce beneficii are

O fabrică din California produce anual 23.000 de kilograme de carne crescută în laborator

Insectele care ar putea să ofere „gustul de carne” și să salveze mediul înconjurător

Carnea bazată pe fungi ar putea salva pădurile planetei

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase