Home » Știință » O pastilă poate reduce nivelurile de colesterol cu 60%

O pastilă poate reduce nivelurile de colesterol cu 60%

Publicat: 12.03.2023

Colesterolul cu lipoproteine cu densitate mică (LDL), cunoscut și sub denumirea de „colesterol rău”, este o afecțiune gravă a sănătății care se dezvoltă în pereții arterelor și restricționează fluxul sanguin, ceea ce crește riscul de boli de inimă și accident vascular cerebral. Pastila anti-colesterol își propune să rezolve această problemă.

Studiul de faza 2 al MK-0616, un nou medicament experimental, arată promițător pentru abordarea nivelurilor ridicate de colesterol LDL prin reducerea nivelurilor de colesterol „rău” cu 60% în opt săptămâni.

Pastila anti-colesterol inhibă activitatea unei proteine specifice numită PCSK9, care poate scădea cantitatea de colesterol LDL pe care o descompune ficatul. În timp ce inhibitorii PCSK9 au reprezentat o strategie eficientă pentru reducerea colesterolului, administrarea lor implică de obicei injecții subcutanate și, în unele cazuri, terapie genică, după cum s-a observat într-un studiu.

Pastila anti-colesterol, o nouă opțiune de tratament

„Acesta este un compus extrem de eficient care a fost bine tolerat”, a declarat într-un comunicat de presă Christie M. Ballantyne, medic, director al Center for Metabolic Disease Prevention din cadrul Baylor College of Medicine (SUA) și autor principal al studiului.

„MK-0616 ar putea oferi o altă opțiune potențială. Cu această opțiune și statine, și celelalte terapii pe care le avem, ar trebui să fim capabili să tratăm aproape pe toată lumea în ceea ce privește colesterolul LDL”, spune el.

Studiul clinic a inclus 381 de adulți fie cu antecedente de boli de inimă, fie cu factori de risc pentru boli de inimă și niveluri ridicate de colesterol LDL. La începutul studiului, aproximativ 60% dintre participanți erau deja tratați cu statine, în timp ce aproximativ 25% erau tratați cu terapie cu statine de mare intensitate.

Subiecții studiului au fost împărțiți aleatoriu în cinci grupuri, în care li s-a administrat un placebo sau MK-0616 în patru dozaje diferite: 6 mg, 12 mg, 18 mg sau 30 mg. În timp ce aceștia și-au continuat regimul timp de opt săptămâni înainte de a-l întrerupe, cercetătorii le-au examinat nivelurile de colesterol LDL înainte și după studiu, notează Interesting Engineering.

Ce rezultate au arătat aceste medicamente?

Rezultatele studiului au arătat că participanții care au luat orice dozaj de medicament au arătat o scădere considerabilă a nivelurilor de colesterol LDL în comparație cu grupul tratat cu placebo.

Cei care au primit 30 mg de medicament au observat scăderi de peste 60%, în timp ce cei cărora li s-au administrat 18 mg, 12 mg și 6 mg au avut scăderi de 59%, 55% și, respectiv, 41%. În plus, alți indicatori ai colesterolului nesănătos, cum ar fi colesterolul non-HDL și proteina ApoB, au fost de asemenea scăzuți.

Ceea ce este foarte important, echipa de cercetare nu a observat efecte adverse la niciunul dintre dozaje, iar cercetătorii plănuiesc să studieze MK-0616 în detalii și mai amănunțite decât până acum.

Acest studiu arată că tehnologia medicală continuă să avanseze

„Înainte, mi s-a spus că dezvoltarea unui inhibitor oral de PCSK9 este imposibilă. Dar tehnologia continuă să avanseze. Este foarte interesant să vedem progresele extraordinare în înțelegerea căilor și găsirea modalităților de a face ca o țintă provocatoare precum PCSK9 să fie tratată cu o pastilă luată o dată pe zi”, a spus Ballantyne.

Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of the American College of Cardiology.

Vă recomandăm să citiți și:

Un nou experiment explică de ce unii oameni au părul creț

De ce au oamenii nevoie de mai mult somn iarna?

Unii narcisiști vânează statutul, iar alții râvnesc admirația celorlalți, arată noi cercetări

Cum să ai o viață fericită? Sfaturile unui expert de talie mondială

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase