Home » Știință » Cu un pas mai aproape de crearea găurilor de vierme în laborator

Cu un pas mai aproape de crearea găurilor de vierme în laborator

Publicat: 17.03.2023

Este posibil ca oamenii să fi ajuns cu un pas mai aproape de a descoperi cum să creeze o „gaură de vierme” în laborator datorită unor noi cercetări.

Cel puțin asta susține Hatim Saleh, cercetător la Universitatea din Bristol (Anglia) și co-fondator al start-upului DotQuantum, care declară că a inventat ceea ce el numește „contraportare”, care „oferă primul plan practic pentru a crea o „gaură de vierme” în laborator ce realizează o punte prin spațiu”, potrivit unui comunicat.

Publicate în revista Quantum Science and Technology, cercetările lui Saleh s-au concentrat pe o nouă tehnică de calcul cuantic care ar trebui, cel puțin pe hârtie, să poată reconstitui un obiect mic în spațiu „fără particule care se încrucișează”.

Pentru a crea o „gaură de vierme” în laborator este nevoie de computere ce nu au fost inventate

Deși este o perspectivă interesantă, realizarea viziunii sale va necesita mult mai mult timp și efort, ca să nu mai vorbim de computere cuantice de ultimă generație care nu au fost încă proiectate, darămite construite. Asta în cazul în care chiar este posibilă realizarea acestei viziuni.

Contraportarea poate fi realizată, sugerează studiul, prin construirea unei mici „găuri de vierme locale” într-un laborator și, după cum notează comunicatul de presă, planuri pentru a construi efectiv tehnologia inovatoare descrisă în lucrare sunt deja în curs de desfășurare.

Cum funcționează „contraportarea”?

Deși seamănă foarte mult cu teleportarea, Saleh a remarcat că nu este chiar același lucru.

„Chiar dacă contraportarea atinge același obiectiv final ca teleportarea, și anume transportul neîncarnat, face acest lucru în mod remarcabil fără ca vreun purtător de informații detectabil să călătorească”, a spus expertul.

Conceptul se bazează pe un aspect unic al fizicii cuantice numit „inseparabilitate cuantică”, care le permite „particulelor cuantice complet separate să fie corelate fără a interacționa vreodată”, după cum a explicat John Rarity, profesor  de sisteme de comunicații optice la Universitatea din Bristol.

„Această corelație la distanță poate fi apoi utilizată pentru a transporta informații cuantice (qubiți) dintr-o locație în alta fără ca nicio particulă să treacă prin spațiu, creând ceea ce s-ar putea numi o gaură de vierme traversabilă”, a adăugat el.

Dar pentru a face contraportarea o realitate, va fi nevoie de mult mai multă cercetare și descoperiri viitoare în domeniul calculului cuantic.

„Pentru contraportare este nevoie de un tip complet nou de computer cuantic: unul fără schimb, adică în care părțile care comunică nu fac schimb de particule”, a spus Saleh.

Din păcate, aceste mașinării sunt un vis îndepărtat, deoarece „nimeni nu știe să le construiască”, a recunoscut Saleh, citat de Futurism.

O descoperire revoluționară

Atunci când (sau dacă) va fi construit acest computer cuantic fără schimb, acesta s-ar putea dovedi revoluționar în domeniu, spune cercetătorul.

„Spre deosebire de calculatoarele cuantice la scară mare, care promit accelerări remarcabile, pe care nimeni nu știe cum să le construiască, promisiunea calculatoarelor cuantice fără schimb, chiar și la cea mai mică scară este de a face posibile sarcini aparent imposibile, cum ar fi contraportarea, prin încorporarea spațiului într-un mod fundamental alături de timp”, spune Saleh.

Deși acest lucru sună ca un scenariu de film SF, reconstituirea obiectelor mici prin valorificarea ciudățeniei lumii cuantice este o propunere interesantă, indiferent care sunt șansele de a fi pusă în practică.

Vă recomandăm să citiți și:

O unitate de la NASA vrea să imite condițiile care au dus la formarea vieții

Cele mai bune filme SF din punct de vedere științific

De ce știința nu a reușit nici până astăzi să creeze o inimă artificială?

Ar putea computerele viitorului să funcționeze cu celule cerebrale umane?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase