Home » Știință » Imagini fără precedent cu apa de la suprafața Pământului, surprinse de satelitul SWOT

Imagini fără precedent cu apa de la suprafața Pământului, surprinse de satelitul SWOT

Imagini fără precedent cu apa de la suprafața Pământului, surprinse de satelitul SWOT
Credit foto: NASA/JPL-Caltech
Publicat: 02.04.2023

Misiunea internațională SWOT (Surface Water and Ocean Topography), condusă de NASA și de agenția spațială franceză Centre National d’Études Spatiales (CNES), a trimis unele dintre primele imagini cu apa de la suprafața planetei noastre, care arată curenții oceanici, cum ar fi Curentul Golfului, cu detalii fără precedent. SWOT captează, de asemenea, imagini ale elementelor de apă dulce, cum ar fi lacurile, râurile și alte corpuri de apă cu o lățime de până la 100 de metri.

Satelitul va măsura altitudinea întregii suprafețe de apă de pe Pământ și va oferi una dintre cele mai cuprinzătoare cercetări de până acum cu apa de la suprafața planetei noastre. Măsurătorile efectuate de SWOT asupra corpurilor de apă dulce și a oceanului vor oferi informații despre modul în care oceanul influențează schimbările climatice și ciclul apei, despre modul în care încălzirea lumii afectează stocarea apei în lacuri, râuri și rezervoare și despre modul în care comunitățile își pot gestiona mai bine resursele de apă și se pot pregăti pentru inundații și alte dezastre.

„Imaginile avansate ale SWOT vor da putere cercetătorilor și vor avansa modul în care gestionăm apa dulce și efectele creșterii nivelului mării în întreaga lume. Apa este una dintre cele mai importante resurse ale planetei noastre și s-a dovedit a fi vulnerabilă la efectele schimbărilor climatice. SWOT va furniza informații esențiale pe care comunitățile le pot folosi pentru a se pregăti pentru impactul încălzirii climei”, a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, conform Phys.org.

Ce reprezintă delimitările din imagine?

După cum se vede în imagini, SWOT a măsurat la începutul anului nivelul mării într-o parte a Curentului Golfului, în largul coastelor Carolinei de Nord și Virginiei. Cele două antene ale instrumentului SWOT, Ka-band Radar Interferometer (KaRIn), au obținut date care au fost cartografiate ca o pereche de benzi late și colorate care se întind pe o distanță totală de 120 de kilometri.

Zonele de culoare roșie și portocalie din imagini reprezintă nivelul mării care este mai mare decât media globală, în timp ce nuanțele de albastru reprezintă nivelul mării care este mai mic decât media.

Pentru comparație, noile date sunt prezentate alături de datele privind înălțimea suprafeței mării obținute cu ajutorul unor instrumente spațiale numite altimetre.

Adaptarea la o climă în schimbare

Rezoluția spațială a măsurătorilor oceanice SWOT este de zece ori mai mare decât cea a datelor compozite privind înălțimea suprafeței mării colectate în aceeași zonă de alți șapte sateliți: Sentinel-6 Michael Freilich, Jason-3, Sentinel-3A și 3B, Cryosat-2, Altika și Hai Yang 2B. Imaginea compozită a fost creată folosind informații de la Copernicus Marine Service al ESA (Agenția Spațială Europeană) și arată aceeași zi ca și datele SWOT.

KaRIn a măsurat, de asemenea, elevația elementelor de apă de pe Long Island, reprezentate de pete de culoare roz. Nuanțele de violet, galben, verde și albastru reprezintă diferite înălțimi ale terenului.

„Capacitatea noastră de a măsura resursele de apă dulce la scară globală prin intermediul datelor din satelit este de o importanță primordială în momentul în care încercăm să ne adaptăm la o climă în schimbare. În acest sens, primele imagini de la SWOT ne oferă o imagine mai clară ca niciodată. Aceste date se vor dovedi extrem de valoroase pentru comunitatea științifică internațională în domeniile hidrologiei, oceanografiei și studiilor de coastă”, a declarat președintele și directorul general al CNES, Philippe Baptiste.

Astfel de date vor fi folosite pentru a produce o contabilitate extraordinară a apei dulci de pe suprafața Pământului în moduri utile pentru cercetători, factorii de decizie politică și administratorii de resurse de apă.

„Instrumentul KaRIn a necesitat ani de zile pentru a fi dezvoltat și construit și va colecta informații despre corpurile de apă de pe tot globul, date care vor fi disponibile în mod gratuit și deschis pentru toți cei care au nevoie de ele”, a declarat Parag Vaze, manager de proiect SWOT la Jet Propulsion Laboratory al NASA din California de Sud, SUA.

Vă mai recomandăm și: 

O nouă misiune NASA va studia apa de pe Pământ din spațiu. De ce este importantă?

Oamenii de știință au detectat oxigen creat de organisme vii în spațiul din jurul Pământului

Universul timpuriu era plin de stele de 10.000 de ori mai mari decât Soarele

Apa Pământului a apărut înainte ca planeta să se formeze

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase