Home » Știință » Oamenii de știință au creat o hartă cu cei 85.000 de vulcani de pe Venus

Oamenii de știință au creat o hartă cu cei 85.000 de vulcani de pe Venus

Oamenii de știință au creat o hartă cu cei 85.000 de vulcani de pe Venus
Sursa foto: NASA/JPL-Caltech
Publicat: 02.04.2023

Cercetătorii planetari de la de la WashU, Paul Byrne și Rebecca Hahn, au creat o hartă cu cei 85.000 de vulcani de pe Venus, care să îi ajute să localizeze următorul flux de lavă activ.

Studiul lor a fost publicat în Journal of Geophysical Research: Planets.

„Această lucrare oferă cea mai cuprinzătoare hartă, compilată vreodată, a tuturor vulcanilor de pe Venus. Harta oferă cercetătorilor o bază de date extrem de valoroasă pentru înțelegerea vulcanismului pe această planetă, un proces planetar esențial, dar, în ce privește Venus este ceva despre care știm foarte puțin, chiar dacă este o lume de aproximativ aceeași mărime cu a noastră”, a declarat Byrne, profesor asociat de științe terestre și planetare în cadrul Arts & Sciences de la Universitatea Washington din St. Louis, SUA, potrivit Phys.org.

Venus are 85.000 de vulcani pe suprafața sa

Byrne și Hahn au folosit imagini radar de la misiunea Magellan a NASA pe Venus pentru a cataloga vulcanii de pe Venus la scară globală. Baza lor de date rezultată conține 85.000 de vulcani. Dintre aceștia, aproximativ 99% au un diametru mai mic de cinci kilometri.

„De la misiunea Magellan a NASA din 1990, am avut numeroase întrebări majore despre geologia lui Venus, inclusiv despre caracteristicile sale vulcanice. Dar odată cu descoperirea vulcanismului activ de pe Venus, înțelegerea locului în care sunt concentrați vulcanii pe planetă, cât de mulți sunt, cât de mari sunt etc., toate devin aspecte mai importante, în special din clipa în care vom avea mai multe date noi despre Venus în anii ce urmează”, a spus Byrne.

Noul studiu al lui Byrne și Hahn include analize detaliate cu privire la locul în care se află vulcanii, unde și cum sunt grupați și cum se compară distribuția spațială a acestora cu proprietățile geofizice ale planetei, cum ar fi grosimea scoarței.

Deși există vulcani pe aproape întreaga suprafață a lui Venus, oamenii de știință au găsit relativ mai puțini vulcani cu diametrul de 20 până la 100 de kilometri, ceea ce ar putea fi o funcție a disponibilității magmei și a ratei de erupție, au presupus cercetătorii.

Sute de mii de caracteristici geologice

Byrne și Hahn au vrut, de asemenea, să analizeze mai îndeaproape vulcanii mai mici de pe Venus, cei cu un diametru mai mic de cinci km, care au fost trecuți cu vederea înainte.

„Sunt cele mai comune structuri vulcanice de pe planetă: reprezintă aproximativ 99% din setul meu de date. Am analizat distribuția lor folosind diferite statistici spațiale pentru a ne da seama dacă vulcanii sunt grupați în jurul altor structuri de pe Venus sau dacă sunt grupați în anumite zone”, a spus Hahn.

Noul set de date despre vulcani este deținut de Universitatea Washington din SUA și este disponibil publicului pentru a fi folosit și de alți oameni de știință.

Și dacă 85.000 de vulcani pare un număr mare, Hahn a spus că este de fapt un număr conservator. Ea crede că pe suprafața lui Venus se ascund sute de mii de caracteristici geologice care prezintă unele proprietăți vulcanice. Sunt doar prea mici ca să fie detectate.

„Un vulcan cu diametrul de un kilometru, în datele Magellan ar avea un diametru de șapte pixeli. Dar, cu o rezoluție îmbunătățită, am putea să rezolvăm aceste structuri”, a spus Hahn.

Două misiuni pe Venus la sfârșitul deceniului

Acest tip de date va fi obținut de viitoarele misiuni către Venus în anii 2030.

„NASA și Agenția Spațială Europeană (ESA) vor trimite fiecare o misiune pe Venus la începutul anilor 2030 ca să realizeze imagini radar de înaltă rezoluție ale suprafeței. Cu aceste imagini vom putea să căutăm acei vulcani mai mici, despre care noi prezicem că se află acolo”, a spus Byrne.

Vă mai recomandăm și: 

Astronomii susțin că viața de pe Venus ar trebui să fie „un nou tip de organism”

O aliniere rară de cinci planete are loc între 25 și 30 martie și va fi ușor de observat

Planetele alcătuite din materie întunecată ar putea exista cu adevărat. Cum le putem găsi?

Planete asemănătoare cu Jupiter și Neptun, descoperite pe orbita fratelui geamăn al Soarelui

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase