Home » Știință » Recomandarea experților: Câte lingurițe de zahăr ar trebui să consumăm pe zi?

Recomandarea experților: Câte lingurițe de zahăr ar trebui să consumăm pe zi?

Recomandarea experților: Câte lingurițe de zahăr ar trebui să consumăm pe zi?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 08.04.2023

Experții recomandă reducerea consumului de zaharuri adăugate la aproximativ șase lingurițe pe zi și limitarea băuturilor îndulcite cu zahăr la mai puțin de o porție pe săptămână, în urma unei analize cuprinzătoare a dovezilor.

Cercetătorii din China și SUA au descoperit asocieri dăunătoare semnificative între consumul de zahăr și 45 de rezultate medicale. Afecțiunile asociate unui consum excesiv de zahăr au fost astmul, diabetul, obezitatea, bolile de inimă, depresia, unele tipuri de cancer și decesul.

Studiul a fost publicat în The BMJ.

Este bine cunoscut faptul că un consum excesiv de zahăr poate avea efecte negative asupra sănătății. Astfel, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și alte organizații sugerează reducerea consumului de zaharuri libere sau adăugate la mai puțin de 10% din aportul zilnic total de energie, potrivit EurekAlert.

Efectele negative asociate consumului excesiv de zahăr

Cercetătorii au efectuat o analiză generală pentru a evalua calitatea dovezilor, potențialele prejudecăți și validitatea tuturor studiilor disponibile privind consumul de zahăr din alimentație și efectele asupra sănătății.

Ei au găsit asocieri dăunătoare semnificative între consumul de zahăr din alimentație și 18 rezultate endocrine sau metabolice, inclusiv diabet, gută și obezitate. Zece rezultate cardiovasculare, inclusiv hipertensiune arterială, infarct miocardic și accident vascular cerebral. Șapte rezultate ale cancerului, inclusiv cancerul de sân, de prostată și pancreatic și zece alte rezultate, inclusiv astm, carii dentare, depresie și deces.

Dovezile de calitate moderată au sugerat că un consum de băuturi îndulcite cu zahăr a fost asociat în mod semnificativ cu o creștere a greutății corporale pentru consumul cel mai mare, în timp ce consumul de orice fel de zahăr adăugat față de consumul fără zahăr adăugat a fost asociat cu o creștere a acumulării de grăsime hepatică și musculară.

Dovezile de calitate scăzută au arătat că fiecare creștere a consumului de băuturi îndulcite cu zahăr cu o porție pe săptămână a fost asociată cu un risc cu 4% mai mare de gută. Fiecare creștere a consumului de băuturi îndulcite cu zahăr cu 250 ml/zi a fost asociată cu un risc de 17% și, respectiv, de 4% mai mare de boală arterială coronariană și de deces.

Cercetătorii recunosc faptul că dovezile existente sunt în mare parte observaționale și de calitate scăzută și subliniază că dovezile privind o asociere între consumul de zahăr din alimentație și cancer rămân limitate, dar justifică continuarea cercetărilor.

Specialiștii OMS recomandă un consum de zahăr limitat la 25 de grame pe zi

Cu toate acestea, ei spun că aceste constatări, combinate cu orientările OMS, World Cancer Research Fund și American Institute for Cancer Research, sugerează reducerea consumului de zaharuri libere sau zaharuri adăugate la mai puțin de 25 de grame/zi (aproximativ șase lingurițe pe zi) și limitarea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr la mai puțin de o porție pe săptămână (aproximativ 200-355 de mililitri/săptămână).

Pentru a schimba modelele de consum de zahăr, în special în cazul copiilor și adolescenților, este, de asemenea, nevoie urgentă de educație în domeniul sănătății publice și de politici la scară largă la nivel mondial, au adăugat aceștia.

Vă mai recomandăm și: 

Medicamentul care menține șoarecii slabi chiar dacă aceștia consumă zahăr și grăsimi

Zahărul modifică microbiomul și elimină protecția împotriva obezității și a diabetului

O treime din populația de la orașe consumă dulciuri fără zahăr

Un mic senzor de pH ar putea arăta cât de proaspete sunt alimentele ambalate

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase