O fotografie uimitoare cu Pământul a fost realizată de satelitul indian EOS-06

13 04. 2023, 10:00

O fotografie uimitoare cu Pământul, cu detalii extraordinare, a fost realizată folosind un satelit Indian care studiază oceanul.

Organizația Indiană de Cercetare Spațială (ISRO) a lansat Earth Observation Satellite-06 (EOS-06) în spațiu în noiembrie anul trecut. EOS-06 este al treilea satelit din seria Oceansat a Indiei și este echipat cu trei instrumente științifice care sunt concepute pentru a monitoriza temperaturile suprafeței mării și alte caracteristici ale oceanului timp de cel puțin cinci ani.

După procesarea a 300 GB de date transmise înapoi către Pământ de la satelit, cercetătorii au creat o fotografie uimitoare cu Pământul, un mozaic în culori false, care combină 2.939 de fotografii realizate între 1 februarie și 15 februarie 2023. Imaginile au fost realizate folosind instrumentul Ocean Color Monitor (OCM-3).

O fotografie uimitoare cu Pământul, în culori false

„OCM detectează Pământul în 13 lungimi de undă distincte pentru a oferi informații despre acoperirea vegetală globală a biotei terestre și oceanice pentru oceanele globale”, a scris ISRO pe Twitter pe 29 martie.

ISRO a distribuit noua imagine compozită pe site-ul său în aceeași zi. Imaginile au surprins diferite întinderi de vegetație din Africa, Asia, America de Nord, America de Sud și Australia, cu o rezoluție spațială de 1 kilometru.

Imaginile sunt „în culori false” deoarece Pământul este surprins în lungimi de undă care nu ar fi observate în mod natural de ochiul uman.

Satelitul a fost lansat în noiembrie 2022

O rachetă Polar Satellite Launch Vehicle (PSLV) a transportat satelitul EOS-06 în spațiu pe 26 noiembrie 2022 de la Centrul Spațial Satish Dhawan.

Satelitul a fost încărcătura principală a misiunii, alături de opt sateliți mai mici. EOS-06 a fost instalat la aproximativ 743 km deasupra Pământului, informează Space.com.

Vă recomandăm să citiți și:

Bateriile imprimate 3D pe Lună i-ar putea ajuta pe astronauții din programul Artemis

Webb a spulberat orice speranță ca exoplaneta TRAPPIST-1b să fie locuibilă

Doi meteoriți care au lovit Pământul dezvăluie misterele din spațiul cosmic

Planetele alcătuite din materie întunecată ar putea exista cu adevărat. Cum le putem găsi?