Home » Știință » NASA explică de ce majoritatea astronauților ar trebui să fie femei

NASA explică de ce majoritatea astronauților ar trebui să fie femei

Publicat: 07.05.2023

Un studiu susține că astronauții care efectuează zboruri spațiale mai lungi, cum ar fi cele spre Marte, ar trebui să fie în majoritate femei. Găsirea astronauților care să meargă pe Marte nu va fi o sarcină ușoară. Astronauții trebuie să fie pregătiți pentru riscul uriaș de a nu se mai întoarce niciodată, trebuie să accepte să stea închiși într-o navă spațială timp de aproximativ șapte luni pentru a ajunge la destinație și trebuie să fie unii dintre cei mai bine pregătiți specialiști de pe Pământ. 

Dar, potrivit unui studiu publicat în Scientific Reports, ar mai trebui să fie bifat încă un lucru: fiecare astronaut care călătorește inițial pe Marte ar trebui să fie o femeie.

Ideea nu este una nouă. În anii 1950, șefii Comitetului Special pentru Științe ale Vieții de la NASA au făcut o pledoarie în favoarea astronauților de sex feminin, afirmând că femeile sunt mai potrivite pentru zborurile spațiale din aproape toate punctele de vedere în comparație cu bărbații.

Programul s-a numit Lovelace Woman in Space.

Prima femeie americană care a zburat în spațiu

Corpurile femeilor sunt, în mod obișnuit, mai mici și mai ușoare, necesitând mai puțin oxigen și mai puține calorii, economisind spațiu și resurse. Se credea că sistemele lor reproductive sunt mai bine izolate de radiații și sunt mai puțin predispuse la atacuri de cord decât bărbații, potrivit IFL Science.

Numai că anii ’50 nu au fost tocmai cunoscuți pentru egalitatea de gen și, din anumite motive, au fost aleși doar bărbații.

Prima femeie americană care a zburat în spațiu a fost Sally Ride, iar asta s-a întâmplat abia în 1983.

Acum, un nou studiu a reafirmat ideile doctorului W. Randolph Lovelace II și pe cele ale generalului Donald Flickinger din anii 1950, sugerând încă o dată că ar putea fi avantajos ca astronauții să fie, în principal, femei.

Greutatea corporală și necesarul de oxigen, printre criterii

Analiza a luat în calcul consumul estimat de oxigen, consumul caloric total, dioxidul de carbon, producția de căldură și necesarul de apă al bărbaților și al femeilor în timpul unor misiuni de zbor spațial mai lungi, așa încât să se vadă cum ar arăta astronautul optim.

S-a constatat că, pentru astronauții bărbați, numai mărimea corpului este mai mult decât suficientă pentru a crește masiv toți parametrii, consumul caloric total crescând cu 30%, consumul de oxigen cu 60%, producția de dioxid de carbon a crescut cu 60% și necesarul de apă a crescut cu 17%.

Femeile-astronaut au avut rezultate mult mai bune pe măsură ce dimensiunea corpului lor a crescut, cu cele mai afectate cifre echivalând cu o reducere de 30%. Atunci când a fost transpusă la statura medie a unei persoane de sex masculin și feminin din SUA, au constatat o scădere de până la 41% a cerințelor nutriționale și a producției de oxigen.

Femeile-astronaut ar putea ajunge pe Marte

Împreună cu tendința spre module de habitat marțian mai mici, datele sugerează că echipajele formate numai din femei ar putea fi avantajoase pentru prima amartizare.

Atunci când nava spațială călătorește timp de șapte luni, iar singurele stații de aprovizionare se află la 264,72 milioane de kilometri înapoi pe Pământ, fiecare punct de eficiență contează și poate că astronauții de sex feminin ar putea fi răspunsul.

Vă mai recomandăm și: 

Cine sunt astronauții aleși de NASA pentru misiunea Artemis II din jurul Lunii?

Energia solară, superioară celei nucleare pentru misiunile cu echipaj pe Marte

Probleme pentru misiunea JUICE, în drum spre Jupiter. Anunțul făcut de Agenția Spațială Europeană

ESA va colecta mostrele depozitate de Perseverance pe Marte cu ajutorul unui braț robotic

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase