Home » Știință » Un nou medicament pentru Alzheimer ar putea încetini declinul cognitiv cu 35%

Un nou medicament pentru Alzheimer ar putea încetini declinul cognitiv cu 35%

Publicat: 08.05.2023

Boala Alzheimer afectează zeci de milioane de oameni în fiecare an, îndepărtând treptat funcția cognitivă. Acum, un nou medicament testat de o companie farmaceutică americană ar putea încetini evoluția inevitabilă a bolii.

Medicamentul numit donanemab „a încetinit în mod semnificativ declinul cognitiv și funcțional la oamenii cu simptome timpurii ale bolii Alzheimer, potrivit unei declarații a companiei farmaceutice Eli Lilly, în care au fost anunțate rezultatele studiului clinic.

Pacienții care au primit medicamentul în timpul studiului de fază 3, care a durat 18 luni, au prezentat o încetinire cu 35% a declinului memoriei, a funcției cognitive și a capacității de a gestiona sarcinile zilnice comune, măsurate prin scala integrată Alzheimer’s Disease Rating Scale (iADRS), un parametru cheie în monitorizarea progresiei bolii Alzheimer, potrivit Interesting Engineering.

O încetinire a progresului bolii Alzheimer de 39%

„Pe baza acestor rezultate, Lilly va proceda la depunerea cererilor de reglementare la nivel mondial cât mai repede posibil și anticipează că va depune o cerere la Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) din SUA… în acest trimestru”, a declarat compania.

În rândul participanților la studiu, aproape jumătate (47%) dintre cei care au primit donanemab nu au înregistrat nicio înrăutățire măsurabilă a simptomelor după un an, comparativ cu 29% dintre participanții care au primit placebo. Totodată, participanții care au primit medicamentul au avut un risc cu 39% mai mic de a trece la următoarea etapă a bolii Alzheimer, comparativ cu cei care au primit placebo.

„Suntem extrem de mulțumiți că donanemab a dat rezultate clinice pozitive cu o semnificație statistică convingătoare pentru persoanele cu boala Alzheimer în acest studiu. Acesta este primul studiu de fază 3 al oricărui medicament experimental pentru boala Alzheimer, care a oferit o încetinire cu 35% a declinului clinic și funcțional”, a declarat Daniel Skovronsky, director științific și medical al companiei și președinte al Laboratoarelor de Cercetare ale acesteia.

Medicamentul ar putea încetini apariția simptomelor și în cazurile avansate ale bolii

Deși beneficiile cele mai semnificative demonstrate în cadrul studiului au fost pentru acei participanți aflați în stadii incipiente ale bolii, un număr limitat de cazuri avansate au fost, de asemenea, incluse în studiul donanemab, iar rezultatele au fost încurajatoare.

În cazurile de boală Alzheimer intermediare și avansate, participanții au arătat o încetinire a progresului simptomelor de 29% și, respectiv de 22%.

De precizat este că acesta nu este un leac pentru boala Alzheimer și că și cei care răspund bine la noul medicament sunt susceptibili de a se confrunta cu un declin al funcțiilor cognitive pe măsură ce boala progresează, chiar dacă într-un ritm mai lent decât înainte.

Vă mai recomandăm și: 

Anticorpii de origine animală ar putea ajuta plantele să lupte cu bolile

O femeie doarme 22 de ore pe zi. De ce boală suferă?

Timpul petrecut în natură pare să încetinească bolile Parkinson și Alzheimer

Cel mai tânăr pacient din lume diagnosticat cu Alzheimer are doar 19 ani

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase