Home » D:News » O femeie doarme 22 de ore pe zi. De ce boală suferă?

O femeie doarme 22 de ore pe zi. De ce boală suferă?

O femeie doarme 22 de ore pe zi. De ce boală suferă?
Foto: Envato
Publicat: 28.02.2023

O femeie în vârstă de 38 de ani, Joanna Cox, suferă de o afecțiune rară. Doarme până la 22 de ore pe zi.

Joanna Cox, în vârstă de 38 de ani, a fost diagnosticată cu hipersomnie idiopatică în 2021, după ani de somn excesiv în care s-a luptat să rămână trează în timpul zilei, relatează The Sun.

Această afecțiune rară îi face pe cei care suferă de această boală să aibă o somnolență diurnă extremă, ceea ce duce adesea la un somn excesiv, la dificultăți în a se trezi și la o senzație de „neliniște” și „ceață mentală”.

O femeie doarme 22 de ore pe zi. Cum este posibil?

Această tulburare a somnului înseamnă că Joanna „nu se simte niciodată odihnită” și că adesea doarme între 18 și 22 de ore pe zi.

Înainte de a fi diagnosticată, Joanna adormea în locuri neobișnuite, inclusiv într-un club în timpul unei ieșiri în oraș și la volanul unei mașini. Mama a doi copii, femeia a adormit chiar și în timpul zborurilor și a ratat o vacanță în Spania cu fiicele sale Caitlin, 20 de ani, și Isabelle, 18 ani.

Ori de câte ori se trezește, Joanna supraviețuiește cu shake-uri proteice și mâncăruri gata preparate, pentru că sunt „rapid” de consumat în cazul în care adoarme din nou.

De asemenea, ea suferă de „halucinații” în timp ce se luptă să rămână trează și are o viziune recurentă cu „sute de păianjeni care se târăsc” pe tot patul ei.

Joanna a ajuns la spital din cauza nivelului scăzut de zahăr din sânge după ce a petrecut 4 zile dormind fără să se trezească pentru a mânca ceva.

Ce anume cauzează afecțiunea?

Ea nu știe ce a cauzat această afecțiune, dar este disperată să găsească un medic care să o ajute să își gestioneze simptomele.

Joanna, șomeră, din Castleford, Yorkshire, spune: „Sincer, îmi distruge viața, sunt ca Frumoasa Adormită din viața reală. Nu pot fi trezită odată ce am adormit. Nu pot să lucrez, nu-mi pot face niciodată planuri pentru că nu știu dacă voi fi trează. Mă trezesc fără să știu ce zi este sau cât timp am dormit. Am nevoie de ajutor. Am dormit la întâlniri cu prietenii și familia, am dormit chiar și în timpul unui zbor și am ratat vacanța în Spania. Este o afecțiune care te izolează și îmi doresc cu adevărat ajutor”.

Joanna a început să se confrunte cu simptomele în 2017, când a observat că se simte extrem de obosită în timpul zilei.

Ea deținea propria companie de curățenie și se lupta să treacă ziua fără să aibă nevoie să se odihnească și, eventual, să tragă un pui de somn.

Joanna a observat chiar că adoarme în timp ce se află în mașină și a trebuit să renunțe la condus.

În următorii câțiva ani, a mers des la medicul de familie pentru a încerca să afle cauza oboselii sale.

Afecțiunea a apărut de nicăieri

„A început de nicăieri – nimic nu a declanșat afecțiunea, pur și simplu mă simțeam foarte obosită. La început, au crezut că este vorba de depresie și am fost trimisă la un specialist în sănătate mintală. Dar acest lucru a fost exclus pentru că nu aveam alte semne în afară de oboseală. Am fost la o mulțime de analize, medicii au crezut că este vorba de o infecție, scleroză multiplă și chiar cancer la un moment dat. Nimeni nu a putut să mă diagnosticheze și în tot acest timp mă simțeam tot mai rău. În cele din urmă, a trebuit să renunț la locul de muncă în jurul anului 2019”, adaugă femeia.

După ce a vorbit cu mai mulți psihologi, Joanna a fost în cele din urmă trimisă la o clinică de somn de la Spitalul Pontefract, Yorkshire.

Ea a fost monitorizată peste noapte și diagnosticată cu tulburarea rară de somn Hipersomnie idiopatică.

Afecțiunea a continuat să se înrăutățească de-a lungul anilor, iar acum Joanne se luptă să rămână trează mai mult de câteva ore pe zi.

Joanna a încercat o mulțime de terapii și medicamente diferite, dar nu a găsit nimic care să o ajute să își amelioreze simptomele. Este disperată să găsească un medic care să o ajute să ducă o viață mai normală.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase