Home » Știință » Cum este afectat bebelușul dacă tatăl bea alcool înainte de concepere?

Cum este afectat bebelușul dacă tatăl bea alcool înainte de concepere?

Publicat: 08.05.2023

Bărbații care beau alcool înainte de a concepe un copil ar putea să provoace defecte faciale sau cerebrale pentru copil, arată noi studii.

Prin urmare, responsabilitatea cu privire la consumul de alcool nu mai este pasată doar mamei, ci și tatălui.

Rezultatele studiilor indică faptul că oamenii de știință ar trebui să se concentreze mai mult asupra rolului bărbatului, decât al femeii în privința sindromului alcoolic fetal.

Ce este sindromul alcoolic fetal (SAF)?

Acest sindrom (sau SAF) reprezintă o tulburare gravă de dezvoltare cauzată de expunerea fetusului la alcool în perioada prenatală. Sindromul este dificil de diagnosticat, dar de multe ori medicii îl confirmă după ce analizele arată că mama a consumat alcool în timpul sarcinii.

Diagnosticul este, totuși, dificil de confirmat pentru că, de obicei, mămicile nu recunosc această practică. Aceste rezultate sugerează că, totuși, unele femei s-ar putea să fi avut dreptate.

În mod surprinzător, echipa care a efectuat studiile a descoperit că, atunci când se referă la anumite diferențe cranio-faciale, expunerea la alcool din partea tatălui are un efect mai puternic decât expunerea din partea mamei.

De ce medicii nu ar trebui să discute doar cu mămicile?

„Acest efect, transmis prin interiorul spermei, are un efect profund asupra formării feței, a creșterii și a proporțiilor diferitelor trăsături faciale. Atunci când tatăl a fost cel care a băut, am observat o modificare notabilă în privința organizării chipului”, a explicat dr. Michael Golding, profesor de Științe și Farmacologie.

Până acum, mama a fost cea expusă cercetărilor, notează IFLScience.

„Atunci când medicii suspectează că un copil are SAF, ei stau de vorbă cu mama, pentru a confirma diagnosticul. Nu este deloc neobișnuit ca femeia să nege consumul de alcool în timpul sarcinii, pentru că au de ales între stigmat sau minciună”, a mai spus dr. Golding.

Profesorul și echipa lui sunt convinși că și tatăl are o mare contribuție – mai mare decât s-a crezut până acum.

Ce este de făcut? Informarea ar putea fi răspunsul, deoarece în prezent, etichetele sticlelor de alcool avertizează doar un singur protagonist.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un bărbat a încercat să treacă vama cu peste 130 de litri de alcool

Un adăpost pentru animale a tratat un câine dependent de alcool

Consumul excesiv de alcool ar putea fi redus cu o pastilă pentru boli de piele

Cât alcool ar trebui consumat pentru a reduce riscul de demență?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase