Home » Știință » Consumul de alcool înainte și în timpul sarcinii schimbă forma feței copiilor

Consumul de alcool înainte și în timpul sarcinii schimbă forma feței copiilor

Publicat: 21.02.2023

O nouă cercetare a identificat patru trăsături comune în rândul copiilor ale căror mame au avut un consum de alcool moderat înainte și în timpul sarcinii.

Un nou studiu este primul care detectează o asociere între copiii ale căror mame au băut alcool înainte și în timpul sarcinii cu anumite modificări faciale. Modificarea formei feței a fost observată chiar și în cazurile în care cantitatea de alcool consumată ajungea la mai puțin de un pahar mic de vin sau o sticlă de bere.

Cercetarea indică faptul că forma feței unui copil este un posibil indicator al sănătății dezvoltării, lucru care era deja cunoscut în cazul tulburărilor de spectru alcoolic fetal, unde consumul excesiv de alcool în timpul sarcinii lasă semne după naștere.

„Aș numi fața o oglindă a sănătății, deoarece reflectă starea generală de sănătate a unui copil”, a declarat într-un comunicat Gennady Roshchupkin, liderul studiului, profesor asistent și lider al grupului de biologie computațională a populației de la Centrul Medical Erasmus din Rotterdam, Olanda.

Care sunt cele mai întâlnite modificări la nivelul feței?

„Expunerea unui copil la alcool înainte de naștere poate avea efecte negative semnificative asupra dezvoltării sănătății sale și, dacă o mamă bea în mod regulat o cantitate mare de alcool, acest lucru poate duce la tulburarea de spectru alcoolic fetal, FASD, care se reflectă pe chipul copiilor”, au spus oamenii de știință.

Cercetătorii unei noi lucrări au folosit Inteligența Artificială și tehnologia de învățare profundă pentru a căuta modele între formele fețelor copiilor și alcoolul pe care l-au consumat mamele lor, atât în timpul sarcinii, cât și cu câteva luni înainte de concepție. Aceștia au folosit scanări 3D de la mii de participanți cu vârste cuprinse între 9 și 13 ani din cadrul studiului longitudinal Generation R Study din Olanda, scrie IFL Science.

„Am descoperit o asociere semnificativă din punct de vedere statistic între expunerea prenatală la alcool și forma feței la copiii de 9 ani”, a declarat primul autor Xianjing Liu, doctorand în grupul profesorului Roshchupkin, care a dezvoltat algoritmul de inteligență artificială.

„Cu cât mamele au consumat mai mult alcool, cu atât mai multe schimbări semnificative din punct de vedere statistic au existat. Cele mai frecvente trăsături au fost vârful nasului întors în sus, nasul scurtat, bărbia întoarsă și pleoapa inferioară întoarsă înăuntru”.

Chiar și un consum scăzut sau moderat influențează forma feței

„În rândul grupului de mame care au băut pe tot parcursul sarcinii, am constatat că, chiar dacă mamele au băut foarte puțin în timpul sarcinii, mai puțin de 12 g pe săptămână, s-a putut observa asocierea dintre expunerea la alcool și forma facială a copiilor. Este pentru prima dată când a fost demonstrată o asociere la niveluri atât de scăzute de consum de alcool”.

Legătura dintre forma feței și consumul de alcool al mamei a scăzut în rândul grupului de copii mai mari, dar cercetătorii spun că acest lucru nu înseamnă neapărat că aceștia nu sunt afectați de alte probleme de sănătate. În cazurile de FASD, expunerea la alcool poate duce la deficiențe neurologice, dezvoltare facială anormală și probleme de memorie.

Ca atare, cercetătorii sugerează că acest lucru ridică întrebări cu privire la posibilitatea ca afecțiunile de sănătate să fie asociate cu copiii ale căror mame au băut cantități mici de alcool înainte de concepție, chiar și atunci când acest lucru a fost oprit în timpul sarcinii. De asemenea, ar putea fi utilă în orientarea sfaturilor pentru viitorii părinți în ceea ce privește consumul de alcool înainte de sarcină.

„Rezultatele acestui studiu sugerează că un consum matern de alcool scăzut-moderat până la trei luni înainte și în timpul sarcinii este asociat cu aspectul facial al copiilor”, au concluzionat autorii.

Studiul a fost publicat în revista Human Reproduction.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cât alcool ar trebui consumat pentru a reduce riscul de demență?

Consumul excesiv de alcool la tineri modifică microbiomul intestinal

Renunțarea la alcool poate îmbunătăți cogniția în 18 zile, arată un studiu

Ce medicamente nu trebuie să combini cu alcool? Iată care sunt riscurile!

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase