Home » Știință » Inginerii canadieni au inventat robotul care te ajută să găsești obiectele pierdute

Inginerii canadieni au inventat robotul care te ajută să găsești obiectele pierdute

Inginerii canadieni au inventat robotul care te ajută să găsești obiectele pierdute
Sursa foto: University of Waterloo/EurekAlert
Publicat: 22.05.2023

Inginerii de la Universitatea Waterloo din Canada au găsit un nou mod prin care să programeze roboții să ajute persoanele care au uitat unde au pus ultima dată anumite obiecte de care au nevoie. Robotul a fost creat, în special, pentru a ajuta persoanele cu demență să găsească medicamentele, ochelarii, telefonul mobil și alte obiecte de care au nevoie, dar pe care le-au pierdut. Totuși, robotul poate ajuta pe oricine.

Și, deși robotul se concentrează inițial pe asistarea unui anumit grup de persoane, tehnologia ar putea fi folosită într-o zi de oricine care a căutat în lung și în lat ceva pierdut.

„Impactul acestuia pe termen lung este foarte entuziasmant. Un utilizator poate fi implicat nu doar cu un robot însoțitor, ci cu un robot însoțitor personalizat, care îi poate oferi mai multă independență”, a declarat dr. Ali Ayub, un cercetător post-doctoral în inginerie electrică și informatică, potrivit EurekAlert.

Robotul care te ajută să găsești obiectele pierdute

Inginerii au crezut că un robot însoțitor cu o memorie episodică proprie ar putea schimba situația pentru persoanele diagnosticate cu demență. Ei au reușit să folosească Inteligența Artificială (AI) pentru a crea un nou tip de memorie artificială.

Echipa a început cu un robot manipulator mobil Fetch, care are o cameră pentru a percepe lumea din jurul său.

Apoi, folosind un algoritm de detectare a obiectelor, ei au programat robotul să detecteze, să urmărească și să păstreze un jurnal de memorie al obiectelor specifice din câmpul său vizual prin intermediul înregistrărilor video stocate. Robotul fiind capabil să distingă un obiect de altul, acesta poate înregistra data și ora la care obiectele intră sau ies din câmpul său vizual.

Cercetătorii au dezvoltat apoi o interfață grafică pentru a permite utilizatorilor să aleagă obiectele pe care doresc să le urmărească și, după ce au tastat numele obiectelor, să le caute pe o aplicație pentru smartphone sau pe un computer. Odată ce se întâmplă acest lucru, robotul poate indica când și unde a observat ultima dată obiectul respectiv.

Testele au arătat că sistemul este extrem de precis

Testele au arătat că sistemul este extrem de precis. Și, în timp ce unele persoane cu demență ar putea găsi tehnologia descurajantă, Ayub a spus că îngrijitorii o pot folosi cu ușurință.

Pentru a merge mai departe, cercetătorii vor efectua studii asupra utilizatorilor cu persoane fără dizabilități, apoi cu persoane cu demență.

O lucrare despre proiect, „Unde este telefonul meu? Dezvoltarea unui model de memorie episodică pentru roboții însoțitori pentru a urmări obiectele importante ale utilizatorilor” a fost prezentată la recenta Conferință Internațională ACM/IEEE din 2023 privind interacțiunea om-robot.

Vă mai recomandăm și: 

Cercetătorii au proiectat o mână robotică care poate prinde diverse obiecte

Care sunt joburile pe care Inteligența Artificială nu le va putea face, cel puțin pentru o vreme

Augmentarea omului cu părți robotizate este cât se poate de la îndemână

Un câine robot numit Morti a învățat să meargă în doar o oră

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase