Home » Știință » Sunetele preferate de creier. Ce au descoperit oamenii de știință?

Sunetele preferate de creier. Ce au descoperit oamenii de știință?

Foto: Shutterstock
Publicat: 22.05.2023

Sunetele pe care le auzim în jurul nostru sunt definite fizic de frecvența și de amplitudinea lor. Dar pentru noi, sunetele au o semnificație dincolo de acești parametri: le putem percepe ca fiind plăcute sau neplăcute, de rău augur sau liniștitoare și interesante și bogate în informații sau doar zgomot. Care sunt sunetele preferate de creier?

Un aspect care influențează „valența” emoțională a sunetelor (dacă le percepem ca fiind pozitive, neutre sau negative) este locul din care provin. Majoritatea oamenilor apreciază sunetele care se apropie de ei ca fiind mai neplăcute, puternice și intense decât sunetele care se depărtează, mai ales dacă vin din spate mai degrabă decât din față.

Această prejudecată ar putea avea un avantaj evolutiv plauzibil: pentru strămoșii noștri din savana africană, un sunet care se apropie din spatele lor vulnerabil ar fi semnalat că erau urmăriți de un prădător.

Acum, neurologii din Elveția au arătat un alt efect al direcției asupra valenței emoționale: răspundem mai puternic la sunete umane pozitive, cum ar fi râsul sau vocalizările plăcute, atunci când acestea vin din stânga.

Care sunt sunetele preferate de creier?

„Aici arătăm că vocalizările umane care provoacă experiențe emoționale pozitive produc o activitate puternică în cortexul auditiv al creierului atunci când vin din partea stângă a ascultătorului. Acest lucru nu se întâmplă atunci când vocalizările pozitive vin din față sau din dreapta”, a spus dr. Sandra da Costa, de la EPFL.

„De asemenea, arătăm că vocalizările cu valență emoțională neutră sau negativă, de exemplu sunetele fără sens sau țipetele de frică, și alte sunete decât vocalizările umane nu au această asociere cu partea stângă”, a adăgat ea.

Pentru a găsi sunetele preferate de creier, Da Costa și colegii ei au folosit imagistica prin rezonanță magnetică funcțională (RMNf) pentru a compara cât de puternic a răspuns creierul a 13 voluntari la sunetele venite din stânga, din față sau din dreapta.

Acești voluntari erau femei și bărbați în vârstă de 20 de ani, toți dreptaci și niciunul nu avea pregătire muzicală. Cercetătorii au comparat răspunsul creierului între șase categorii de sunete: pe lângă vocalizările umane pozitive, cum ar fi sunetele erotice, au redat vocalizări neutre și negative, cum ar fi sunete fără sens și un țipăt de frică; și non-vocalizări pozitive, neutre și negative, cum ar fi aplauze, vânt și o bombă, enumeră Eurek Alert.

Ce au descoperit oamenii de știință?

Da Costa și colaboratorii săi s-au concentrat pe regiunile creierului cunoscute a fi importante pentru etapele incipiente ale procesării sunetului, zonele auditive primare A1 și R, celelalte zone auditive din jur și „zona vocii” (VA). Fiecare dintre aceste zone apare atât în emisfera stângă, cât și în cea dreaptă a creierului.

Rezultatele au arătat că A1 și R din ambele emisfere au devenit maxim active atunci când erau ascultate vocalizări pozitive venite din stânga și mult mai puțin atunci când erau ascultate vocalizări pozitive venite din față sau din dreapta, vocalizări neutre sau negative sau non-vocalizări.

„Activarea puternică prin vocalizări cu valență emoțională pozitivă venite din stânga are loc în cortexul auditiv primar al fiecărei emisfere: primele zone din cortexul creierului care primesc informații auditive. Descoperirile noastre sugerează că natura unui sunet, valența sa emoțională și originea sa spațială sunt mai întâi identificate și procesate acolo”, a spus dr. Tiffany Grisendi.

În plus, zona L3 din emisfera dreaptă, dar nu și geamănul său din emisfera stângă, a răspuns mai puternic la vocalizările pozitive venite din stânga sau din dreapta în comparație cu cele venite din față. În schimb, originea spațială a sunetului nu a afectat răspunsul la non-vocalizări.

Motivul acestei asocieri nu este pe deplin înțeles

Semnificația evolutivă a faptului că sunetele preferate de creier sunt vocalizările pozitive venite din stânga este încă neclară.

„În prezent nu se știe când apare preferința cortexului auditiv primar pentru vocalizările umane pozitive din stânga în timpul dezvoltării umane și dacă aceasta este o caracteristică unică la oameni. Odată ce înțelegem acest lucru, putem specula dacă este legat de preferința mâinilor sau de aranjamentele asimetrice ale organelor interne”, a spus prof. Stephanie Clarke, de la Clinica de Neuropsihologie și Neuroreabilitare a Spitalului Universitar Lausanne, autoarea principală a studiului.

Cercetarea a fost publicată în Frontiers in Neuroscience.

Vă recomandăm să citiți și:

Sunetele produse de unul dintre cele mai mari organisme de pe Pământ

Sunete inexplicabile, înregistrate în stratosfera Pământului, îi intrigă pe oamenii de știință

Sunete îngrozitoare, auzite pe timp de noapte de cei care escaladează Everestul

Un bărbat cu o mutație rară este protejat împotriva Alzheimer

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase