Home » Știință » Semnalele cerebrale care dezvăluie cât de multă durere simte o persoană

Semnalele cerebrale care dezvăluie cât de multă durere simte o persoană

Publicat: 25.05.2023

Semnalele cerebrale care dezvăluie cât de multă durere simte o persoană au fost descoperite de oamenii de știință, care spun că această descoperire reprezintă un pas spre noi tratamente radicale pentru persoanele care trăiesc cu dureri cronice.

Este pentru prima dată când cercetătorii au decodificat activitatea cerebrală care stă la baza durerii cronice la pacienți, ceea ce sporește speranța că terapiile de stimulare cerebrală, deja utilizate pentru Parkinson și depresia majoră, îi pot ajuta pe cei care nu mai au alte opțiuni.

„Ceea ce am învățat este că durerea cronică poate fi urmărită și prezisă cu succes în lumea reală, în timp ce pacienții își plimbă câinele sau acasă, când se trezesc dimineața și când își văd de viața lor”, a declarat Prasad Shirvalkar, neurolog și cercetător principal al proiectului la Universitatea din California, San Francisco.

O „epidemie tăcută” de durere cronică afectează aproape 28 de milioane de adulți numai în Marea Britanie, ceea ce înseamnă că aproape 44% din populație a resimțit durere timp de cel puțin trei luni, în ciuda medicamentelor sau a tratamentului.

Cauzele sunt multiple, variind de la artrită, cancer și probleme de spate până la diabet, accident vascular cerebral și endometrioză.

Un pas spre noi tratamente pentru persoanele care trăiesc cu dureri cronice

Dar, în timp ce durerea cronică a alimentat o creștere a prescrierilor de opioide puternice, niciun tratament medical nu funcționează bine pentru această afecțiune, ceea ce i-a determinat pe experți să facă apel la o regândire completă a modului în care serviciile de sănătate tratează pacienții cu dureri de durată.

Pentru cel mai recent studiu, publicat în Nature Neuroscience, Shirvalkar și colegii săi au implantat chirurgical electrozi la patru pacienți cu dureri cronice greu de rezolvat după un accident vascular cerebral sau pierderea unui membru.

Dispozitivele le-au permis pacienților să înregistreze activitatea în două regiuni ale creierului – cortexul cingular anterior (ACC) și cortexul orbitofrontal (OFC) – la apăsarea unui buton de pe un telefon la distanță.

De mai multe ori pe zi, voluntarii au fost rugați să completeze scurte chestionare privind intensitatea și tipul de durere pe care o resimțeau, iar apoi să înregistreze instantanee ale activității lor cerebrale.

Durerea cronică a alimentat o creștere a prescrierilor de opioide puternice

Având la dispoziție răspunsurile la sondaj și înregistrările cerebrale, oamenii de știință au descoperit că pot antrena un algoritm pentru a prezice durerea unei persoane pe baza semnalelor electrice din OFC. ,,Am dezvoltat un biomarker obiectiv pentru acest tip de durere”, a declarat Shirvalkar, potrivit The Guardian.

O lucrare separată a echipei a constatat că o activitate cerebrală foarte diferită a însoțit durerea acută sau pe termen scurt, cum ar fi cea produsă de un obiect fierbinte care atinge pielea. Descoperirea ar putea explica, cel puțin parțial, de ce analgezicele de rutină sunt mai puțin eficiente pentru durerea cronică decât scurta înjunghiere de agonie provocată de un deget de la picior înțepenit.

„Durerea cronică nu este doar o versiune mai rezistentă a durerii acute, ci este fundamental diferită în creier”, a declarat Shirvalkar. „Speranța este ca, pe măsură ce înțelegem mai bine acest lucru, să putem folosi informațiile pentru a dezvolta terapii personalizate de stimulare a creierului pentru cele mai severe forme de durere.”

Descoperirile ar putea avea un impact imediat asupra studiilor clinice care investighează o procedură numită stimulare cerebrală profundă pentru a controla durerea cronică.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Sunetele preferate de creier. Ce au descoperit oamenii de știință?

Cum își poate reveni creierul după consumul de droguri? Studiul care motivează

Fumatul zilnic cauzează micșorarea creierului, susține un studiu amplu

Ce se întâmplă în creierul bebelușilor atunci când vorbești cu ei?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase