Home » Știință » Cea mai strălucitoare explozie cosmică din toate timpurile este chiar mai ciudată decât s-a crezut inițial

Cea mai strălucitoare explozie cosmică din toate timpurile este chiar mai ciudată decât s-a crezut inițial

Cea mai strălucitoare explozie cosmică din toate timpurile este chiar mai ciudată decât s-a crezut inițial
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 11.06.2023

Puține explozii cosmice au atras atâta atenție din partea oamenilor de știință precum cea înregistrată în data de 22 octombrie 2022 și numită, pe bună dreptate, cea mai strălucitoare din toate timpurile (Brightest of All Time sau BOAT).

Evenimentul, produs de colapsul unei stele extrem de masive și de nașterea ulterioară a unei găuri negre, a fost văzut ca o străfulgerare imensă de raze gamma, urmată de o strălucire care se estompează ușor pe toate frecvențele.

De când au detectat semnalul BOAT simultan pe telescoapele lor gigantice, astrofizicienii din întreaga lume s-au străduit să explice strălucirea exploziei de raze gamma (GRB) și dispariția ciudat de lentă a strălucirii ulterioare.

Acum, o echipă internațională, din care face parte și dr. Hendrik Van Eerten de la Departamentul de Fizică al Universității Bath din Marea Britanie, a formulat o explicație: explozia inițială (cunoscută sub numele de GRB 221009A) a fost orientată direct spre Pământ și a antrenat în urma sa o cantitate neobișnuit de mare de material stelar, scrie EurekAlert.

Colapsul unei stele extrem de masive și nașterea unei găuri negre

Descoperirile echipei sunt publicate în revista Science Advances. Dr. Brendan O’Connor, proaspăt doctorand la Universitatea din Maryland și la Universitatea George Washington din Washington, DC, este autorul principal al studiului, publicat în Science Advances.

„Alți cercetători care au lucrat la acest mister au ajuns, de asemenea, la concluzia că jetul era îndreptat direct spre noi – la fel ca un furtun de grădină înclinat pentru a pulveriza direct spre tine – și acest lucru explică, cu siguranță, într-un fel de ce a fost văzut atât de strălucitor”, a explicat dr. Van Eerten care a co-dirijat analiza teoretică a strălucirii ulterioare.

Dar ceea ce a rămas o enigmă a fost faptul că marginile jetului nu au putut fi văzute deloc.

O explozie cosmică și un jet îndreptat direct spre noi

„Stingerea lentă a strălucirii ulterioare nu este caracteristică unui jet îngust de gaz, iar cunoașterea acestui lucru ne-a făcut să bănuim că există un motiv suplimentar pentru intensitatea exploziei, iar modelele noastre matematice au confirmat acest lucru.”

„Munca noastră arată în mod clar că GRB-ul a avut o structură unică, observațiile dezvăluind treptat un jet îngust încorporat într-un flux de gaz mai larg, acolo unde în mod normal ar fi fost de așteptat un jet izolat.”

„Jeturile GRB trebuie să treacă prin steaua în colaps în care se formează, iar ceea ce credem că a făcut diferența în acest caz a fost cantitatea de amestecare care a avut loc între materialul stelar și jet, astfel încât gazul încălzit de șocuri a continuat să apară în linia noastră de vizibilitate până în punctul în care orice semnătură caracteristică a jetului s-ar fi pierdut în emisia generală a strălucirii ulterioare”, au explicat cercetătorii.

Vă recomandăm să mai citiți și:

„O minge de foc de 100 de ori mai mare decât Sistemul Solar” este cea mai puternică explozie cosmică observată vreodată

„Scary Barbie” este cea mai energetică explozie cosmică văzută vreodată

O explozie de mărimea Sistemului Solar i-a uimit pe astronomi

Telescoapele spațiale chinezești au măsurat cea mai strălucitoare explozie de raze gamma detectată vreodată

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase