Home » Știință » Câți oameni au murit în spațiu până acum?

Câți oameni au murit în spațiu până acum?

Publicat: 17.06.2023

Zborul spațial nu este complet sigur, iar încercarea de a explora „ultima frontieră” aduce riscuri uriașe pentru astronauți. Dar câți oameni au murit în spațiu până acum?

Din păcate, spațiul a făcut deja victime. Câți oameni au murit în spațiu? Douăzeci și una de persoane, potrivit lui Nigel Packham, directorul asociat al NASA pentru siguranța și asigurarea misiunilor.

Cinci misiuni de zboruri spațiale, trei ale NASA și două ale Uniunii Sovietice, s-au încheiat cu decese. „Accidentele sunt de obicei o combinație de circumstanțe neobișnuite, erori de echipament, eroare umană, politică și management”, a spus Jim Hermanson, profesor de aeronautică și astronautică la Universitatea Washington (SUA).

Câți oameni au murit în spațiu? Naveta Challenger

Cele mai mortale două dezastre au implicat navete spațiale ale NASA. În ianuarie 1986, naveta spațială Challenger a explodat la 73 de secunde de la lansare, ucigând întreg echipajul format din șapte persoane, printre care și Christa McAuliffe, o profesoară din New Hampshire aflată la bord ca parte a Proiectului Teacher in Space al NASA.

Accidentul a fost rezultatul temperaturilor neobișnuit de scăzute de la Cape Canaveral, care au făcut ca unele dintre elementele de etanșare ale rachetei să-și piardă flexibilitatea, scrie Live Science.

„Gazul fierbinte s-a scurs și a ars în rezervor, provocând o explozie masivă”, a spus Hermanson. De asemenea, conducerea agenției a fost parțial de vină, deoarece a continuat cu lansarea în ciuda avertismentelor unor ingineri, a adăugat el.

Dezastrul navetei Columbia

Un alt accident mortal de zbor spațial a avut loc în februarie 2003, atunci când naveta spațială Columbia s-a dezintegrat în timpul reintrării în atmosferă, ucigându-i pe cei șapte membri ai echipajului.

Până la dezastrul navetei Columbia, „reintrarea, coborârea și aterizarea erau considerate a fi (părți ale zborului spațial) foarte benigne”, a spus Packham, mai ales în comparație cu condițiile de lansare extrem de violente.

Columbia a suferit daune în timpul lansării, atunci când o bucată de izolație din spumă s-a rupt, lucru care s-a întâmplat aproape în timpul fiecărei lansări înainte și după Columbia, a spus Packham, care a ajutat la investigarea cauzei dezastrului. Dar în acest caz, spuma a lovit aripa navetei, stricând-o. Aripa avariată nu a putut să suporte temperaturile ridicate pe care le-a experimentat la reintrare, ceea ce a făcut ca naveta să se dezintegreze.

Câți oameni au murit în spațiu? Misiunea Apollo 1

Misiunea Apollo 1, deși nu a părăsit niciodată solul, se află și ea pe lista accidentelor mortale de zboruri spațiale umane. „Eu nu discriminez între dacă s-a întâmplat la sol sau altundeva”, a spus Packham. La urma urmei, cei trei astronauți de la bord plecau spre spațiu. Dar un test dinainte de lansare a provocat izbucnirea unui incendiu în interiorul navetei spațiale, ucigându-i pe cei trei membri ai echipajului care se aflau la interior.

Patru cosmonauți și-au pierdut și ei viața în zboruri spațiale.

Bilanțul victimelor din Uniunea Sovietică

În 1967, misiunea Soyuz 1 a Uniunii Sovietice s-a prăbușit după o defecțiune a parașutei, ucigându-l pe cosmonautul aflat la bord. Politica a fost parțial de vină, deoarece misiunea avea loc la începutul cursei spațiale, iar lansarea a fost programată să coincidă cu un eveniment politic, chiar dacă persoanele implicate în decizie știau că nu era totul pregătit, a spus Packham.

Echipa de control a misiunii și-a dat seama că vor fi probleme cu parașuta de îndată ce nava spațială a intrat pe orbită, a adăugat el.

Nu în ultimul rând, trei cosmonauți au murit într-un accident de depresurizare în 1971. Acest incident este singurul care a avut loc în afara atmosferei Pământului, a spus Hermanson. În general, „urcarea și coborârea, acestea sunt etapele cele mai periculoase”, a explicat Packham. Cosmonauții tocmai petrecuseră mai mult de trei săptămâni la bordul primei stații spațiale stabilite de Uniunea Sovietică. Dar atunci când au pornit înapoi spre Pământ, nava spațială s-a depresurizat, potrivit NASA. Cosmonauții nu purtau costume spațiale.

Câți oameni au călătorit în spațiu?

Aceste cinci misiuni au fost fatale, dar nu au fost singurele cu potențialul de a ucide sau răni oamenii de la bord, a spus Packham. Biroul său ține o evidență a accidentelor și a incidentelor periculoase, care au fost destul de multe.

Până în prezent, aproximativ 650 de persoane au zburat în spațiu, iar acest număr este programat să se accelereze datorită numărului tot mai mare de zboruri spațiale comerciale, a spus Packham. „Acest lucru nu va fi niciodată lipsit de riscuri”, a spus el. „De asta este nevoie pentru a ajunge în spațiu”, a completat Packham.

Dar înțelegerea riscurilor implicate este esențială. La asta lucrează echipa lui Packham: la colectarea datelor și la găsirea unor modalități mai bune de a calcula riscul exact cu care se confruntă astronauții. „Trebuie să le spunem ce șanse au să se întoarcă acasă”, a adăugat Packham.

Vă recomandăm să citiți și:

Pământul are „o nouă Lună”? Obiectul există cel puțin din anul 100 î.Hr.

O nouă misiune NASA va studia norii de gheață și atmosfera Pământului

Prima transmisiune în direct de pe Marte! Vezi cum arată chiar acum Planeta Roșie

Directorul executiv al unui start-up crede că asteroizii ar putea salva Pământul

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase