Home » Știință » Prima transmisiune în direct de pe Marte! Vezi cum arată chiar acum Planeta Roșie

Prima transmisiune în direct de pe Marte! Vezi cum arată chiar acum Planeta Roșie

Prima transmisiune în direct de pe Marte! Vezi cum arată chiar acum Planeta Roșie
Sonda Mars Express. Credit foto: ESA/ATG medialab; Mars: ESA/DLR/FU Berlin, CC BY-SA 3.0 IGO
Publicat: 02.06.2023

Timp de o oră în ziua de vineri, 2 iunie, Agenția Spațială Europeană (ESA) a efectuat prima transmisiune în direct de pe Marte.

Singurele dovezi pe care le avem cu Marte sunt din trecut, după ce lumina a ricoșat de pe Planeta Roșie sau a fost trimisă de sondele și navele care o explorează, iar apoi ajunge pe Pământ.

În funcție de pozițiile celor două planete pe orbita din jurul Soarelui, asta poate dura între 3 și 22 de minute.

Tocmai de aceea, nu pot fi transmise știri „în direct” din spațiu pentru că suntem limitați de viteza luminii care traversează distanțe vaste.

20 de ani de când a fost lansată misiunea Mars Express

Însă, vineri, 2 iunie, pentru a celebra 20 de ani de când a fost lansată misiunea Mars Express, ESA a efectuat prima transmisiune în direct de pe Marte. Semnalul a avut nevoie în medie de 16 minute și 44 de secunde pentru a ajunge pe Pământ.

transmisiune de pe Marte
Prima imagine obținută prin transmisiune în direct de pe Marte. Credit foto: ESA

Pământul a primit noi imagini o dată la fiecare aproximativ 50 de secunde pe măsură ce acestea au fost trimise direct de instrumentul Visual Monitoring Camera (VMC) de pe sonda trimisă de Agenția Spațială Europeană pe orbita marțiană.

Așadar, oamenii au putut vedea, pentru prima oară, în direct cum arată planeta Marte de pe orbită.

Transmisiunea ESA a început la ora 19:00 (ora României) și poate fi urmărită mai jos:

Sursa: YouTube

Instrumentul VMC al sondei Mars Express, numit și Mars Webcam, nu a fost conceput pentru o astfel de performanță. Obiectivul său principal, în urmă cu 20 de ani, era să monitorizeze sonda de aterizare Beagle 2 în timp ce se separa de nava spațială MEX. Odată ce acest pas a fost îndeplinit, instrumentul a fost oprit.

Cercetătorii nu erau 100% siguri că transmisiunea în direct de pe Marte va funcționa

La fel ca instrumentele de monitorizare video de la bordul navei spațiale JUICE, care au trimis înapoi imagini cu panourile solare, Mars Webcam nu a fost conceput să fie un instrument științific și nu a trebuit să trimită imagini precise. Și totuși, astăzi situația este alta!

„Este o cameră veche, concepută inițial în scopuri de inginerie, la o distanță de aproape 3 milioane de kilometri de Pământ – așa ceva nu a mai fost încercat și să fiu sincer, nu suntem 100% siguri că va funcționa”, a explicat James Godfrey, manager de operațiuni la centrul de control ESA din Darmstadt, Germany.

„Dar sunt destul de optimist. În mod normal, vedem imagini de pe Marte și știm că au fost făcute cu zile în urmă. Sunt destul de entuziasmat să văd cum arată acum Marte – pe cât posibil”, a adăugat Godfrey, într-un comunicat al Agenției Spațiale Europene.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Omenirea ar putea intercepta mesaje de la civilizații extraterestre în următorii 100 de ani

Pământul primește un mesaj de la o civilizație extraterestră în ziua de miercuri, 24 mai 2023

Ce am aflat de la ședința istorică organizată de NASA pe tema OZN-urilor?

„Oamenii stelelor” sau starseeds. Sunt aceștia extratereștri care trăiesc pe Pământ?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase