Home » Istorie » O bucată din naveta spațială Challenger, găsită după zeci de ani de la tragedie

O bucată din naveta spațială Challenger, găsită după zeci de ani de la tragedie

O bucată din naveta spațială Challenger, găsită după zeci de ani de la tragedie
Credit foto: AFP/The History Channel/Profimedia
Publicat: 16.11.2022

O echipă de filmare care lucra la o emisiune pentru History Channel a descoperit recent pe fundul Oceanului Atlantic o bucată de șase metri lungime din Challenger – naveta spațială a NASA, care a explodat după decolare în urmă cu peste trei decenii. Accidentul s-a soldat cu moartea a șapte astronauți.

În urmă cu aproape 37 de ani, lumea privea cu groază în timp ce naveta spațială Challenger exploda.

Accidentul a avut loc la 73 de secunde după decolare și a ucis șapte astronauți. Amintirile legate de bucățile de navetă care au căzut în mare au rămas în memoria tuturor celor care au fost martori la catastrofă. După aceea, NASA a căutat bucăți din navetă. Agenția a recuperat o mare parte din epave în anii imediat după eveniment.

Bucata din naveta spațială Challenger, găsită în timpul unor căutări în Triunghiul Bermudelor

Recent, o echipă de filmare care lucra la o emisiune pentru History Channel a descoperit pe fundul oceanului o bucată de șase metri lungime din Challenger. A fost o descoperire uimitoare și total neașteptată, conform AFP.

Scopul real al echipei era să găsească rămășițele unor nave pierdute în Triunghiul Bermudelor. Această regiune se află de fapt la sud-est de Space Coast.

Credit foto: AFP/The History Channel/Profimedia

„Deși remarcabila descoperire a epavei de pe Challenger nu făcea parte din misiunea inițială a echipei noastre de scafandri care a explorat Triunghiul Bermudelor, semnificația istorică a descoperirii nu poate fi subestimată”, a declarat Eli Lehrer, vicepreședinte executiv al rețelei și șef de program.

Este prima descoperire majoră de epave din acest dezastru în mai bine de 25 de ani. Exploratorul subacvatic și biologul marin Mike Barnette, care a condus echipa, a declarat că echipajul și-a dat seama foarte repede că au găsit ceva unic.

„Semnificația acestei secțiuni mari din structura Challenger a fost imediat evidentă. Am recunoscut necesitatea de a aduce această descoperire în atenția imediată a NASA. Locul, care se află în afara Triunghiului Bermudelor, în largul coastei Floridei, marchează pierderea a șapte astronauți curajoși – colegi exploratori – iar dezastrul Challenger a fost un eșec tragic pentru programul spațial american. Dar din acest eveniment îngrozitor au fost învățate lecții importante care au dus, în cele din urmă, la progrese remarcabile în domeniul explorării spațiale”, a spus exploratorul subacvatic și biologul marin Mike Barnette.

NASA intervine

Echipa a alertat imediat NASA și a împărtășit imaginile filmate de scafandri. Liderii agenției au vizionat-o și au fost de acord cu faptul că resturile seamănă foarte mult cu o bucată din Challenger. Administratorul NASA, Bill Nelson, a confirmat descoperirea într-o declarație publică.

„Deși au trecut aproape 37 de ani de când șapte exploratori îndrăzneți și curajoși și-au pierdut viața la bordul Challenger, această tragedie va rămâne pentru totdeauna întipărită în memoria colectivă a țării noastre. Pentru milioane de oameni din întreaga lume, inclusiv pentru mine, ziua de 28 ianuarie 1986 pare încă ca și cum ar fi fost ieri”, a declarat el.

Artefactele navetei spațiale, precum acesta, sunt proprietatea guvernului american. Restul navetei este comemorat și însilozat la Complexul de lansare 31 de la Stația Forțelor Aeriene Cape Canaveral, potrivit Science Alert.

O piesă este expusă la Complexul pentru vizitatori al Centrului Spațial Kennedy din apropiere, iar echipajele pierdute sunt comemorate acolo. NASA va colabora cu familiile astronauților în timp ce va decide cum să trateze artefactul recent găsit.

Vă mai recomandăm și:

Descoperire fără precedent pe Marte! Sonda InSight de la NASA a detectat impactul unui meteoroid

Legendarele astronaute NASA, onorate special

Navetă spațială de pe vremea URSS-ului, acoperită cu graffiti. Imaginile cu momentul

De unde provin particulele care pun în pericol sateliții, astronauții și avioanele?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase