Home » D:News » Coreea de Nord a eșuat pentru a șasea oară încercând să lanseze un satelit de spionaj

Coreea de Nord a eșuat pentru a șasea oară încercând să lanseze un satelit de spionaj

Coreea de Nord a eșuat pentru a șasea oară încercând să lanseze un satelit de spionaj
Credit foto: AFP/Ministerul Apărării din Coreea de Sud
Publicat: 03.06.2023

Coreea de Nord a încercat din răsputeri să trimită un satelit de spionaj în spațiu. După cum a recunoscut Agenția Centrală Coreeană de Știri din Coreea de Nord, satelitul Malligyong-1, care a fost lansat cu o rachetă de fabricație proprie Chollima-1, a avut o defecțiune în etapa a doua. Satelitul s-a a ajuns, în cele din urmă, în mare.

Phenian a atribuit eșecul combustibilului „instabil” și noutății rachetei Chollima-1 și a promis că va remedia „defectele grave” ale acesteia și va relansa satelitul cât de curând, potrivit Futurism.

Aceasta este cea de-a șasea încercare a Coreei de Nord de a lansa un satelit și, în mod curios, prima dată când face acest lucru din 2016. Acțiunea nu a fost trecută cu vederea de Casa Albă, care a condamnat lansarea eșuată prin intermediul unui purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, calificând-o drept o „încălcare nerușinată a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”,

Coreea de Sud a găsit o parte din resturi

În trecut, se credea că astfel de lansări de sateliți reprezintă o încercare a Phenianului de a evita legile internaționale și de a testa în secret sisteme de rachete cu rază lungă de acțiune. Într-adevăr, atât Japonia, cât și Coreea de Sud au activat sirenele după lansare, deși acestea au fost oprite rapid după ce a fost clar că nu exista nicio amenințare.

Coreea de Sud a declarat că a reușit să localizeze și să recupereze o parte din resturile suspecte.

O structură metalică mare

Autoritățile din Coreea de Sud au publicat imagini care arată o structură metalică mare, despre care experții au spus că ar putea fi un rezervor de combustibil lichid, relatează France24.

„Experții tehnici vor putea să obțină informații extraordinare despre abilitățile Coreei de Nord în ceea ce privește propulsoarele mari, cu mai multe etape, din resturile recuperate”, a declarat Ankit Panda, un analist de securitate cu sediul în Statele Unite, pentru Agenția France-Presse.

Vă mai recomandăm și: 

Lansarea rachetei europene Ariane 6 ar putea avea loc la începutul anului 2024

Nava spațială JUICE, în sfârșit în configurație completă de zbor în drumul său spre Jupiter

Primul antrenament de misiune pentru echipajul Artemis 2

Europa vrea să construiască o rachetă cu propulsie nucleară pentru explorarea spațiului îndepărtat

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase