Home » Știință » Creșterea uluitoare a nivelului mării de pe Terra, observată într-o nouă vizualizare NASA

Creșterea uluitoare a nivelului mării de pe Terra, observată într-o nouă vizualizare NASA

Creșterea uluitoare a nivelului mării de pe Terra, observată într-o nouă vizualizare NASA
Credit foto: NASA's Scientific Visualization Studio
Publicat: 25.06.2023

Deseori auzim statistici și cifre despre creșterea nivelului mării, dar nu întotdeauna este ușor să ne imaginăm cum se schimbă planeta pe care trăim. O animație de la NASA arată clar cum nivelul oceanelor lumii a crescut semnificativ în ultimele decenii.

Creată de Scientific Visualization Studio al NASA, animația este văzută din perspectiva hubloului unei nave care se lovește de valurile din largul mării. Pe măsură ce anii trec, nivelul mării crește încet, dar sigur.

Animația documentează schimbarea nivelului global al mării din 1993, atunci când sateliții au început să înregistreze în mod fiabil această schimbare, până în 2022., potrivit IFLScience.

Creșterea nivelului mării, fără precedent în ultimii 2.500 de ani

Între 1993 și februarie 2023, nivelul mediu global al mării a crescut cu 9,85 centimetri. Deși o astfel de creștere poate părea subtilă, NASA este de părere că valoarea este „fără precedent în ultimii peste 2.500 de ani”.

Sursa: Youtube/NASA’s Scientific Vizualization Studio

Cauza acestei schimbări este dată de schimbările climatice cauzate de om.

Criza climatică crește nivelul mării în câteva moduri diferite. În primul rând, pe măsură ce căldura este absorbită, apa își mărește volumul. În al doilea rând, cantități uriașe de apă, stocate anterior sub formă de gheață din Groenlanda și Antarctica se dezgheață într-un ritm șocant, transformându-se în lichid și umplând oceanele.

Nu în ultimul rând, topirea ghețarilor montani contribuie, de asemenea, în mod considerabil.

Un impact devastator asupra unui număr mare de așezări umane

Impactul acestor schimbări va fi profund. Regiunile de coastă și zonele joase vor suporta o mare parte din povara inițială, dar creșterea nivelului mării va permite, de asemenea, ca inundațiile să ajungă mai departe.

Acest lucru va avea un impact devastator asupra unui număr mare de comunități umane din întreaga lume, ca să nu mai vorbim și de habitatele naturale.

Vă mai recomandăm și:

Continentul care se încălzește cel mai rapid

Gheţarii din întreaga lume vor dispărea până în 2050. Fenomenul este inevitabil

Criza climatică este o moștenire a colonialismului, susțin activiștii de la Greenpeace

Revoluţia care a schimbat lumea din temelii. De ce Revoluţia Industrială a început în Marea Britanie?

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase