Home » Știință » Pământul va fi lovit de furtuni geomagnetice puternice în zilele de 27 și 28 februarie

Pământul va fi lovit de furtuni geomagnetice puternice în zilele de 27 și 28 februarie

Publicat: 27.02.2023
Pământul va fi lovit de furtuni geomagnetice puternice în zilele de 27 și 28 februarie
Sursa foto: Shutterstock

Administrația Națională Oceanică și Atmosferică (NOAA) din Statele Unite ale Americii a anunțat că sunt așteptate furtuni geomagnetice puternice pe Pământ, în zilele de 27 și 28 februarie. 

În urma erupțiilor solare din zilele de 24 și 25 februarie, ne putem aștepta la furtuni geomagnetice puternice în ziua de 27 februarie și furtuni geomagnetice moderate în ziua de 28 februarie, au transmis oamenii de știință de la NOAA.

Efectele acestor furtuni geomagnetice vor fi sub formă de aurore vizibile în anumite regiuni din nordul SUA, dar și perturbări ale canalelor radio de înaltă frecvență.

„O reacție în lanț care ar putea duce la o furtună geomagnetică pe Pământ”

„Un filament magnetic, conectat la punctul solar AR3229, a erupt în data de 24 februarie, astfel producând o reacție în lanț care ar putea duce la o furtună geomagnetică pe Pământ”, a explicat astronomul Tony Phillips, citat de Spaceweather.com.

Erupția energetică a declanșat apoi o erupție solară de lungă durată din clasa M (de intensitate medie). Radiațiile de la explozia solară s-au deplasat cu viteza luminii și au ajuns pe planeta noastră în mai puțin de 10 minute. Astfel, sistemele de comunicare pentru marinari, radioamatori sau alți operatori radio au fost perturbate timp de aproape o oră.

Ce efecte pot avea furtunile geomagnetice?

Totuși, un alt eveniment care a avut loc la scurt timp după aceea ar putea produce aurore pe Terra, fiind vorba de o ejecție de masă coronală (CME) îndreptată spre planeta noastră cel puțin parțial. Ejecțiile de masă coronală sunt explozii de plasmă din straturile exterioare ale Soarelui. Acestea se deplasează mult mai încet decât erupțiile solare, având nevoie de câteva zile pentru a ajunge pe Pământ, însă atunci când ajung aici pot cauza furtuni geomagnetice.

Aceste furtuni pot perturba și chiar distruge sateliții. Cele mai extreme evenimente pot avaria infrastructura electrică de la sol. Mai mult, furtunile geomagnetice pot duce la apariția aurorelor în locuri mai îndepărtate decât de obicei.

În data de 13 martie 1989, întreaga provincie canadiană Quebec a fost lovită de o pană de curent. Sute de pene de curent au loc în America de Nord în fiecare an, însă pana de curent din Quebec a fost diferită pentru că a fost cauzată de o furtună solară.

O pană de curent legendară, cauzată de o furtună geomagnetică

În ziua de vineri, 10 martie 1989, astronomii au observat o explozie solară puternică. În decurs de câteva minute, forțele magnetice ale stelei au eliberat un nor de gaz de miliarde de tone, echivalent cu energia a mii de bombe nucleare care au explodat în același timp. Norul de furtună s-a deplasat direct spre Pământ, cu o viteză de milioane de kilometri pe oră. O erupție solară ulterioară a cauzat aproape imediat interferențe radio, amintește NASA.

În seara de luni, 12 martie, norul imens de plasmă solară a lovit în cele din urmă câmpul magnetic al Pământului. Violența furtunii geomagnetice a cauzat aurore spectaculoase ce au putut fi observate chiar și în Florida și Cuba. Perturbările magnetice au fost incredibil de intense. Evenimentul a produs curenți electrici sub mare parte din America de Nord. În dimineața zilei de 13 martie, la ora 02:44, curenții au întâlnit o slăbiciune în rețeaua electrică din provincia Quebec. În mai puțin de două minute, întreaga rețea a rămas fără curent. În timpul penei de curent care a durat 12 ore, milioane de oameni au rămas pe întuneric, unii în clădiri de birouri, alții în tuneluri subterane, iar alții blocați în lifturi. Mulți oameni s-au trezit în locuințe friguroase, iar pana de curent a dus la închiderea școlilor, dar și a metroului din Montreal și Aeroportului Dorval.

Furtunile solare ne pot afecta aici pe Pământ

Statele Unite au fost afectate, însă nu cu aceeași intensitate. Deși peste 200 de rețele electrice au întâmpinat probleme, niciuna nu a dus la o pană de curent.

Mai bine de 30 de ani mai târziu, pana de curent din Quebec din 1989 a devenit legendară, cel puțin în rândul meteorologilor și oamenilor de știință. Este un exemplu dramatic al modului în care furtunile solare ne pot afecta aici pe Pământ. Din fericire, astfel de furtuni sunt destul de rare.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au aflat de ce Polul Nord Magnetic se deplasează în ritm accelerat spre Siberia

Anomaliile magnetice de pe Lună au fost, în sfârșit, explicate de cercetători

Câmpurile geomagnetice dezvăluie adevărul din spatele povestirilor din Biblie

Astronomii au stabilit un nou record pentru cel mai puternic câmp magnetic din Univers

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei Descopera.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase