Home » Știință » Astronomii au identificat cea mai rece stea care emite unde radio

Astronomii au identificat cea mai rece stea care emite unde radio

Publicat: 15.07.2023

Astronomii de la Universitatea din Sydney (Australia) au arătat că o stea mică și slabă este cea mai rece stea care emite unde radio, înregistrată până acum.

„Pitica cenușie ultrarece” examinată în studiu este o minge de gaz care fierbe la aproximativ 425 de grade Celsius (mai rece decât un foc de tabără tipic), fără a arde combustibil nuclear. În comparație, temperatura de suprafață a Soarelui, un infern nuclear, este de aproximativ 5.600 de grade Celsius.

Deși nu este cea mai rece stea găsită vreodată, este cea mai rece stea care emite unde radio.

Descoperirile sunt publicate în The Astrophysical Journal Letters.

Cea mai rece stea care emite unde radio

„Este foarte rar să găsești stele pitice cenușii ultrareci ca aceasta producând emisii radio. Asta pentru că dinamica lor nu produce de obicei câmpurile magnetice care generează emisii radio detectabile de pe Terra”, a spus Kovi Rose, autor principal al studiului și doctorand la Școala de Fizică a Universității din Sydney.

„Găsirea acestei pitice cenușii care produce unde radio la o temperatură atât de scăzută este o descoperire interesantă”, a continuat el.

„Aprofundarea cunoștințelor noastre despre piticele cenușii ultrareci precum aceasta ne va ajuta să înțelegem evoluția stelelor, inclusiv modul în care acestea generează câmpuri magnetice”, subliniază cercetătorul, potrivit Phys.org.

Cum produc unde radio piticele cenușii?

Modul în care dinamica internă a piticelor cenușii produce uneori unde radio este o întrebare fără răspuns. În timp ce astronomii au o idee bună despre modul în care stelele mai mari din „secvența principală”, precum Soarele, generează câmpuri magnetice și emisii radio, încă nu se știe pe deplin de ce mai puțin de 10% dintre stelele pitice cenușii produc o astfel de emisie.

Se crede că rotația rapidă a piticelor ultrareci are un rol în generarea câmpurilor magnetice puternice. Atunci când câmpul magnetic se rotește cu o viteză diferită față de atmosfera ionizată a piticei, acest lucru poate crea fluxuri de curent electric.

În acest caz, se crede că undele radio sunt produse de afluxul de electroni în regiunea polară magnetică a stelei, care, împreună cu rotația stelei, produce explozii radio care se repetă în mod regulat.

Unde se află cea mai rece stea care emite unde radio?

Stelele pitice cenușii, numite astfel deoarece emit puțină energie sau lumină, nu sunt suficient de masive pentru a aprinde fuziunea nucleară asociată cu alte stele, cum ar fi soarele nostru.

„Aceste stele sunt un fel de verigă lipsă între cele mai mici stele care ard hidrogen în reacții nucleare și cele mai mari planete gigantice gazoase, precum Jupiter”, explică Rose.

Steaua, cu numele T8 Dwarf WISE J062309.94−045624.6, este situată la aproximativ 37 de ani-lumină distanță de Pământ. A fost descoperit în 2011 de astronomii de la Caltech din Statele Unite.

Raza stelei are între 0,65 și 0,95 din cea a lui Jupiter. Masa sa nu este bine înțeleasă, dar este de cel puțin patru ori mai mare decât a lui Jupiter, dar nu de peste 44 de ori mai mare. Soarele este de 1.000 de ori mai greu decât Jupiter.

Instrumentele care au făcut posibilă descoperirea

Analiza stelei a fost făcută de Rose folosind date noi de la telescopul CSIRO ASKAP din Australia de Vest și a fost urmată de observații de la Australia Telescope Compact Array de lângă Narrabri în NSW și telescopul MeerKAT din Africa de Sud.

„Tocmai am început operațiunile complete cu ASKAP și deja găsim o mulțime de obiecte astronomice interesante și neobișnuite, ca acesta”, spune Tara Murphy, coautoare a studiului și conducătoarea Școlii de Fizică de la Universitatea din Sydney.

„Pe măsură ce deschidem această fereastră pe cerul radio, ne vom îmbunătăți înțelegerea stelelor din jurul nostru și a posibilității de locuire a sistemelor de exoplanete pe care acestea le găzduiesc”, a conchis ea.

Vă recomandăm să citiți și:

Astronomii au observat dilatarea timpului în Universul timpuriu

„Stele căzătoare” au fost descoperite în atmosfera Soarelui

Pământul atinge cel mai îndepărtat punct față de Soare. De ce este atât de cald pe Terra?

Test de cultură generală. Câte stele există în Calea Lactee?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase