Home » Știință » NASA ne arată cum aruncă „gunoiul” astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale

NASA ne arată cum aruncă „gunoiul” astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale

NASA ne arată cum aruncă „gunoiul” astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale
Foto: Woody Hoburg/Twitter
Publicat: 23.07.2023

Pentru a arunca „gunoiul” de la ISS (Stația Spațială Internațională), ai nevoie de un braț robotic, după cum ni se arată într-un video.

În videoclip, astronautul NASA Woody Hoburg arată o bucată cilindrică de resturi spațiale care se deplasează în siguranță spre Pământ după ce a fost aruncată de un braț robotic canadian. Traiectoria resturilor ar trebui să le facă să cadă în atmosfera Pământului în vara lui 2025, fără niciun risc pentru Stația Spațială Internațională.

„Este grozav să scapi de masă de la bordul stației spațiale”, spune Hoburg în videoclipul postat pe Twitter, robotul Canadarm2 fiind vizibil clar în spatele lui, într-o fereastră.

Cum se aruncă „gunoiul” de pe ISS?

„Gunoiul” de pe ISS, cunoscut sub numele de echipament de sprijin pentru zbor, a fost aruncat în data de 3 iulie, când a fost filmat și videoclipul. „E foarte tare!”, a adăugat Hoburg despre echipamentul care cade pe Pământ.

Hoburg a spus că echipajul ISS face tot posibilul pentru a scăpa de elementele inutile înainte de ajustările periodice, când o navă spațială atașată ridică orbita stației pentru a o împiedica să cadă în atmosfera Pământului.

Moleculele atmosferei planetei noastre provoacă frecare pentru ISS la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri, necesitând ajustări periodice pentru a menține complexul vechi de 25 de ani în spațiu, explică Space.com.

„Este mai eficient, din punct de vedere al combustibilului, să ai mai puțină masă”, a spus Hoburg despre ajustări. El a încheiat videoclipul arătând bine-cunoscutul semn pentru „OK”.

De ce echipament nu au mai avut nevoie astronauții?

Echipamentul aruncat pe 3 iulie este un rest de la o serie de plimbări spațiale efectuate pentru a instala noi rețele solare care vor spori sursa de alimentare a ISS. Rețelele solare se degradează în mod natural în timp, împreună cu bateriile. Prin urmare, echipajele de astronauți au instalat noi matrice și baterii, cel mai recent pe 15 iunie.

Rețelele solare au ajuns în spațiu având montate echipamente de sprijin pentru zbor, pe care Hoburg le-a descris drept „un suport metalic mare care le-a menținut în poziție în timpul lansării”. Fixarea a fost necesară pentru a proteja matricele de tremurăturile și forțele G pe care le experimentează rachetele în timpul lansării.

După lansare, echipamentul a fost montat pe o parte a stației spațiale cunoscută sub numele de POA. POA-urile sunt locuri de „parcare” la ISS convenabile pentru echipamentele din spațiu care așteaptă instalarea sau aruncarea, după caz.

Pe 3 iulie, controlerele robotice Canadarm2 au aruncat echipamentele inutile de la una dintre comenzile misiunii ale instalației, sub supravegherea lui Hoburg. Hoburg nu a precizat care instalație a efectuat munca, dar este obișnuit ca Agenția Spațială Canadiană (cu sprijinul companiei MDA) să facă astfel de activități de la propriul control al misiunii de lângă Montreal.

Iată cum arată o zi în spațiu!

Acest videoclip nu este singurul pe care Hoburg l-a postat în ultima vreme în care arată activitățile zilnice pe ISS. El a arătat recent instrumentele tipice pe care le folosesc astronauții în timpul ieșirilor în spațiu.

De asemenea, le-a oferit oamenilor un extras din una dintre cele două conferințe zilnice de planificare cu Controlul Misiunii care se fac pentru a se stabili activitățile necesare pe orbită.

Echipajele ISS de lungă durată petrec de obicei aproximativ șase luni în spațiu realizând sute de experimente științifice. Acestea primesc o pregătire flexibilă care le permite să își asume sarcini de reparații, mers în spațiu, știință și alte sarcini orbitale, după cum este necesar. Acolo unde este posibil, NASA subliniază instruirea mai puțin specifică pentru sarcini, deoarece este greu de prezis ce nevoi vor apărea în complexul orbital în timpul unei șederi de jumătate de an.

Hoburg a fost selectat drept astronaut candidat în 2017, în timp ce conducea un grup de cercetare în aeronautică și astronautică la Institutul de Tehnologie din Massachusetts (MIT, din SUA). Acesta este primul lui zbor spațial.

Vă recomandăm să citiți și:

Două planete care împart aceeași orbită, surprinse pentru prima dată

NASA și JAXA se pregătesc să lanseze misiunea XRISM

Un obiect care emite semnale radio, deși „nu ar trebui să fie posibil”, descoperit în galaxia noastră

Luna și Pământul, văzute de pe Marte ca două puncte neclare din spațiu

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase