Home » Știință » Cu ce țări vrea Rusia să construiască o nouă stație spațială?

Cu ce țări vrea Rusia să construiască o nouă stație spațială?

Publicat: 27.07.2023

Șeful agenției spațiale ruse le-a făcut o ofertă partenerilor Moscovei din grupul BRICS (Brazilia, India, China și Africa de Sud) de a participa la construcția unui modul comun de cercetare pentru stația sa spațială orbitală, a informat presa de stat.

Construcția stației spațiale planificate vine după decizia Moscovei de anul trecut de a pune capăt parteneriatului de decenii cu NASA și de a se retrage de pe vechea Stație Spațială Internațională, unul dintre ultimele canale de cooperare rămase între Rusia și Statele Unite.

Prima etapă a stației spațiale planificate, cunoscută sub numele de Sistemul Orbital Rusesc (ROS), este așteptată să fie lansată în 2027, alte patru module urmând a fi trimise pe orbită între 2028 și 2030, a declarat în februarie designerul principal al programului, Vladimir Kozhevnikov, potrivit CNN.

Țările BRICS, invitate de Rusia să participe la construirea unui modul comun de cercetare spațială

Oferta de extindere a cooperării în proiect pentru a include națiunile partenere BRIC a fost făcută de Yuri Borisov, directorul general al agenției spațiale ruse, Roscosmos, în timpul unei întâlniri de la Hermanus, Africa de Sud.

„Aș dori să le propun partenerilor noștri din BRICS să ia în considerare oportunitatea de a lua parte la acest proiect și de a crea un modul comun de cercetare”, a declarat Borisov la întâlnire, citat de presa de stat.

De asemenea, șeful agenției spațiale a spus că le-a oferit națiunilor africane oportunitatea de a-și crea propriile module și că Rusia este „deschisă pentru cooperare” cu alte țări.

Se așteaptă ca ROS să includă inițial doi astronauți, ceea ce înseamnă că fiecare membru al echipajului va avea mai multe îndatoriri și o responsabilitate mai largă decât pe ISS, a informat presa de stat rusă la începutul acestui an, citând Roscosmos.

Autoritățile ruse speră că noua lor stație orbitală planificată va ajuta la dezvoltarea tehnologiilor pentru viitoarele zboruri spațiale, inclusiv cele către Lună și Marte.

Acest modul comun de cercetare nu va fi pe prima stație spațială a Rusiei

Rusia, sub Uniunea Sovietică, a operat mai multe stații spațiale independente, inclusiv pe prima din lume, Salyut 1, care a sfârșit tragic în 1971, odată cu moartea primilor trei membri ai echipajului în călătoria lor de întoarcere pe Pământ.

O serie de stații ulterioare Salyut au fost lansate în anii 1970 și la începutul anilor 1980. Ulterior, acestea au fost înlocuite de Mir, care a rămas pe orbita joasă a Pământului timp de mai bine de 14 ani, timp în care a găzduit cu succes zeci de astronauți din mai multe țări, inclusiv SUA, înainte de retragerea sa, în 2001.

Stația Spațială Internațională, care a fost ocupată continuu de mai bine de 22 de ani, a fost inițial o colaborare între SUA, Rusia, Japonia, Canada și Agenția Spațială Europeană. NASA a declarat anul trecut că intenționează să continue să opereze stația spațială până la sfârșitul anului 2030, după care va fi dezorbitată și prăbușită într-o parte îndepărtată a Oceanului Pacific.

Ce programe spațiale au alte țări?

China, ai cărei astronauți au fost excluși de multă vreme din ISS, și-a finalizat propria stație spațială cu echipaj permanent anul trecut, primii trei astronauți acostând în noiembrie.

Stația este abia al doilea avanpost orbital operațional alături de ISS. Și, deși nu este la fel de mare ca ISS, stația spațială chineză este similară ca design al modulelor și poate găzdui până la șase astronauți.

La începutul lunii iulie, oficialii chinezi au dezvăluit noi detalii despre planurile lor pentru o misiune selenară cu echipaj, în timp ce China încearcă să devină a doua națiune care pune cetățeni pe Lună.

Între timp, India dorește să devină a patra țară după SUA, Rusia și China care execută o aterizare controlată pe Lună, odată cu lansarea cu succes la începutul lunii iulie a misiunii Chandrayaan-3. Nava este de așteptat să aterizeze pe Lună pe 23 august.

Vă recomandăm să citiți și:

NASA a pierdut contactul cu Stația Spațială Internațională

Ce „profeție” a făcut Nostradamus despre războiul lui Vladimir Putin?

Câți locuitori la un medic are România? Cele mai multe cabinete, în mediul urban

Tesla a livrat un număr record de vehicule în al doilea trimestru

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase