Home » Știință » O ciupercă mortală a fost învinsă cu un nou tip de tratament

O ciupercă mortală a fost învinsă cu un nou tip de tratament

Publicat: 04.08.2023

Cercetătorii de la Centrul RIKEN pentru Știința Cercetării Durabile (CSRS) și de la Universitatea din Toronto au descoperit un nou mod de a ataca infecțiile fungice.

Cheia este de a bloca ciupercile să fie capabile să producă acizi grași, componenta principală a grăsimilor.

Rezistența la medicamentele antifungice este în creștere, iar această nouă abordare va fi deosebit de utilă, deoarece funcționează într-un mod nou și afectează o gamă largă de specii fungice.

Studiul a fost publicat în revista științifică Cell Chemical Biology.

Cei mai mulți dintre noi sunt familiarizați cu piciorul atletului, o problemă de sănătate relativ inofensivă care poate fi rezolvată printr-o vizită la farmacie. Însă alte infecții fungice sunt mai grave, iar tipurile de ciuperci Candida, Cryptococcus și Aspergillus sunt responsabile pentru milioane de decese în fiecare an.

Un nou mod de a ataca infecțiile fungice

La fel ca rezistența bacteriană la antibiotice, rezistența fungică la medicamente este, de asemenea, în creștere la nivel mondial, iar numărul de decese va crește probabil în viitorul apropiat dacă nu se iau măsuri acum.

În prezent, există doar trei clase majore de medicamente antifungice și toate acționează prin distrugerea barierei care înconjoară celulele fungice. În mod paradoxal, chiar dacă toate atacă bariera, tratamentele actuale sunt de fapt foarte specifice, ceea ce înseamnă că ceea ce ucide o specie de ciupercă ar putea să nu o ucidă pe alta.

Grupul de cercetători a vrut să găsească o altă modalitate de a combate ciupercile dăunătoare, una care să fie utilă împotriva mai multor specii.

Abordarea lor a fost de a examina mai întâi depozitul de produse naturale RIKEN (NPDepo), divers din punct de vedere structural, împotriva a patru specii de drojdii patogene – trei specii de Candida și una de Cryptococcus – care au fost identificate ca agenți patogeni umani critici de către Organizația Mondială a Sănătății. Ei căutau ceva care să afecteze toate cele patru specii, ceea ce ar indica faptul că ar putea fi eficient împotriva unei game largi de ciuperci.

Există doar trei clase majore de medicamente antifungice

Selecția a identificat mai mulți compuși care au redus creșterea fungilor cu cel puțin 50% la fiecare dintre cele patru specii, iar după ce au eliminat cei care erau deja cunoscuți, cercetătorii au rămas cu trei noi posibilități.

Dintre aceștia trei, cel mai puțin toxic pentru celulele umane a redus, de asemenea, creșterea lui Aspergillus fumigatus, un mucegai fungic extrem de comun care este mortal pentru persoanele imunodeprimate. Numele dat acestui compus în RIKEN NPDepo este NPD6433. Următorul pas a fost să aflăm ce efect are.

Pentru aproape 1000 de gene diferite, cercetătorii au analizat cât de mult NPD6433 a suprimat creșterea în drojdie atunci când drojdia nu avea o copie a genei. Ei au descoperit că reducerea unei singure gene, a făcut ca drojdia să fie mai sensibilă la NPD6433. Acest rezultat a însemnat că NPD6433 acționează probabil prin inhibarea sintezei acizilor grași și, astfel, împiedică producerea de acizi grași în interiorul celulelor fungice, scrie EurekAlert.

Alte experimente au arătat că NPD6433 și cerulenina, un alt inhibitor al sintezei acizilor grași, au fost capabile să ucidă numeroase specii de drojdie în cultură.

Vă recomandăm să mai citiți și:

O ciupercă ușor de inhalat și capabilă să infecteze oamenii se răspândește cu rapiditate

O ciupercă a învățat să infecteze oamenii la fel ca în serialul „The Last of Us”

Cea mai mortală ciupercă din lume și-a schimbat strategia de reproducere

Coaja unui anumit tip de ciupercă ar putea înlocui plasticul folosit la cipuri

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase