Home » Știință » Coaja unui anumit tip de ciupercă ar putea înlocui plasticul folosit la cipuri

Coaja unui anumit tip de ciupercă ar putea înlocui plasticul folosit la cipuri

Coaja unui anumit tip de ciupercă ar putea înlocui plasticul folosit la cipuri
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.11.2022

O echipă de cercetători de la Universitatea Johannes Kepler din Austria a descoperit că, de fapt, coaja unui tip de ciuperci poate fi folosită ca bază biodegradabilă pentru cipurile computerelor. În lucrarea publicată în jurnalul Science Advances, grupul descrie cât de bine a funcționat și cât de ușor a putut fi curățat după ce cipul fusese aruncat la gunoi.

Multe dintre cipurile folosite la dispozitivele electronice sunt alcătuite și din plastic. Tipul de plastic folosit nu este însă reciclabil, ceea ce înseamnă că cele mai multe dintre cipurile de computer ajung la gropile de gunoi, peste tot în lume.

Cercetările anterioare au sugerat că acest lucru duce la adăugarea de 50 de milioane de tone de deșeuri electronice la depozitele de acest tip, în fiecare an, potrivit TechXplore.

Cum arată un substrat de cip, creat din coaja unor ciuperci?

Baza unui cip se numește substrat, iar cercetătorii și-au început eforturile pornind tocmai de la această parte. După ce au căutat o alternativă viabilă, aceștia au dat peste Ganoderma lucidum, un tip de ciupercă care crește pe arbori morți. Oamenii de știință au observat că pe aceasta crește o piele care îi acoperă miceliul – partea sa asemănătoare rădăcinii. Cercetările anterioare au arătat că pielea protejează ciuperca de alte ciuperci și bacterii.

După ce au îndepărtat o parte din piele de pe mai multe mostre, cercetătorii au descoperit că aceasta era flexibilă, oferea o bună izolare și era capabilă să reziste la temperaturi ridicate. Cercetătorii au remarcat, de asemenea, că, dacă este ținută departe de lumină și umiditate, pielea ar rezista mai mult timp. În schimb, dacă ar fi expusă intenționat la asemenea condiții, s-ar degrada repede. Toate acestea sunt caracteristici care, în opinia echipei, ar face un substrat de cip foarte bun.

Cum devine coaja de ciupercă parte dintr-un cip de computer?

Echipa a dezvoltat o modalitate prin care să depoziteze componente de circuite electronice metalice pe coaja de ciupercă cu ajutorul depunerii fizice de vapori, urmată de un laser.

Rezultatul testului a arătat că pielea a funcționat aproape la fel de bine ca substraturile din plastic și că a putut rezista la îndoirea repetată – nu s-a constatat nicio ruptură după 2.000 de îndoiri. De asemenea, au descoperit că coaja ar putea fi folosită pentru a fabrica componente de baterii. Este nevoie de mai multă muncă pentru a se asigura că pielea funcționează așa cum se speră într-un cadru industrial.

Studiul a fost publicat în jurnalul Science Advances.

Vă mai recomandăm și:

Companiile pot face computere cu celule umane. Care sunt implicațiile etice?

Progres major pentru computerele cuantice: acestea pot acum să corecteze erorile automat

Noi evoluţii ale tehnologiei calculatoarelor cuantice

O nouă arhitectură a calculatoarelor inspirată de creier va putea aduce progrese inteligenţei artificiale

Claudia Cociug
Claudia Cociug
Claudia Cociug, absolventă a Facultății de Litere, specializarea Jurnalism și Științe ale Comunicării din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, a făcut parte din echipa DESCOPERĂ.ro din noiembrie 2022 și până în iunie 2023. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase