Home » Știință » O eclipsă inelară de Soare va avea loc în curând! Iată cum o poți observa

O eclipsă inelară de Soare va avea loc în curând! Iată cum o poți observa

Publicat: 16.08.2023

O eclipsă inelară de Soare va fi vizibilă din opt state americane în data de 14 octombrie 2023, primul astfel de fenomen ceresc observat în America de Nord în ultimii 11 ani.

În timpul evenimentului, amatorii de astronomie din America de Nord, de Sud și Centrală vor putea vedea o eclipsă parțială de Soare ce va dura în jur de trei ore, însă doar în anumite zone eclipsa va apărea de cer ca un „inel de foc”, iar asta timp de doar câteva minute.

O eclipsă inelară de Soare este diferită de eclipsele solare totale. Următoarea eclipsă totală de Soare va avea loc în data de 8 aprilie 2024 și va putea fi văzută din Mexic, SUA și Canada, potrivit LiveScience.

„Sunt două experiențe complet diferite”

„Sunt două experiențe complet diferite. În cazul eclipsei inelare, nu avem parte de efectul de întuneric sau de temperaturi mai scăzute, dar avem parte de un inel de foc destul de remarcabil”, a explicat Jayne Aubele, de la Muzeul de Istoria și Științele Naturii din New Mexico.

O eclipsă inelară de Soare are loc atunci când Luna pare să traverseze Soarele în timp ce este situată mai departe de Pământ pe orbita sa eliptică.

Luna va acoperi în jur de 91% din Soare

În timpul eclipsei, Luna va acoperi în jur de 91% din Soare, însă niciodată nu va cuprinde cu totul steaua noastră, astfel că privitorii vor trebui să poarte ochelari speciali în fiecare moment al evenimentului. „Inelul de foc” va putea fi observat timp de aproximativ 4 minute și 52 de secunde.

Cu cât ești mai aproape de centrul traiectoriei eclipsei, cu atât vei avea mai mult timp să observi „inelul de foc”, a adăugat Angela Speck, astronom la Universitatea din Texas, San Antonio.

Eclipsa inelară de Soare din 14 octombrie 2023 nu va fi vizibilă din Europa

Cea mai lungă perioadă de „inel de foc” va avea loc pe Insula Padre de pe coasta statului Texas. Totuși, oamenii care nu se vor regăsi pe traiectoria eclipsei vor putea viziona evenimentul în direct, transmisiuni fiind deja anunțate de site-uri de specialitate precum www.timeanddate.com.

Din păcate, eclipsa inelară de Soare din 14 octombrie 2023 nu va fi vizibilă din Europa, și implicit nici din România.

Următoarea eclipsă inelară de Soare va avea loc în data de 2 octombrie 2024, atunci când va fi vizibilă din Oceanul Pacific, sudul Chile și Argentina de Sud, însă nu și din Europa.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Panourile solare plutitoare de la ecuator ar putea furniza energie nelimitată

O erupție solară gigantică a fost resimțită pe Pământ, Lună și Marte

Sistemul Solar ar putea fi mai „bătrân” cu peste un milion de ani decât se credea

O pată solară a crescut cât 10 Pământuri în doar 48 de ore, apoi a produs o erupție de clasa X

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase