Home » Știință » Eșecul misiunii Luna-25, un pas înapoi pentru ambițiile spațiale ale Rusiei

Eșecul misiunii Luna-25, un pas înapoi pentru ambițiile spațiale ale Rusiei

Lansarea misiunii Luna-25. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 26.08.2023

La finalul lunii august 2023, sonda Luna-25 a Rusiei s-a prăbușit pe Lună după ce a intrat necontrolat pe orbită.

Misiunea a fost prima din ultimii 47 de ani în care Rusia a încercat să atingă suprafața satelitului natural al Pământului.

Cu o zi înainte de prăbușire, Roscosmos a anunțat că a avut loc o „situație anormală” în timp ce controlorii misiunii încercau să transfere nava pe orbită înainte de aselenizare.

Rusia nu a mai încercat o misiune pe Lună din 1976

Rusia nu a mai încercat o misiune pe Lună de la Luna-24 din 1976, atunci când Leonid Brejnev era la cârma Kremlinului.

Rusia încerca să ajungă la polul sudic selenar, o regiune nemaiexplorată despre care oamenii de știință cred că ar ascunde cantități vaste de apă înghețată, o resursă importantă pentru viitoarele misiuni spațiale cu echipaj uman.

Savanții cred că Luna noastră s-a format în urmă cu 4,51 miliarde de ani, la puțin timp după Sistemul Solar, atunci când un obiect de mărimea lui Marte s-a izbit de Pământ și a rupt o bucată din planeta noastră.

Ce a spus primul român ajuns în spațiu despre eșecul Rusiei?

Luna a continuat apoi să fie bombardată de obiecte spațiale timp de aproximativ 200 de milioane de ani.

Dumitru Prunariu, primul român ajuns în spațiu, a declarat pentru DESCOPERĂ.ro că era „optimist” în privința misiunii Luna-25 a Rusiei.

„Rusia nu mai are specialiștii din perioada de glorie a primelor zboruri cosmice. Conducerea activităților cosmice a fost politizată, nu mai e rezervată adevăraților specialiști, cum au fost Koroliov sau Glushko care erau somități în domeniu. Rezultatul este că nu a mai fost realizat un program spațial semnificativ, comparabil cu al SUA sau China, iar eșecurile au ajuns să facă și ele parte din noul peisaj cosmic rusesc. O competență dezvoltată permanent a rămas în domeniul stațiilor spațiale circumterestre, cum este și Stația Cosmică Internațională. Referitor la Luna și Rusia (respectiv URSS), ultima sondă care a funcționat efectiv pe satelitul natural al Pământului a fost exploatată acum 50 de ani. Specialiștii care au realizat-o au dispărut demult sau nu mai sunt în activitate, iar cei noi învață acum din erori”, a declarat Dumitru Prunariu pentru DESCOPERĂ.ro.

Incidentul marchează un eșec considerabil

Incidentul marchează un eșec considerabil pentru programul spațial al Rusiei și încercarea de a-l reînvia după prestigiul din zilele Uniunii Sovietice.

Agenția spațială de stat Roscosmos a transmis că a pierdut contactul cu nava Luna-25, după ce o problemă a apărut înainte de manevrele pregătite pentru aselenizare.

„Aparatul s-a deplasat pe orbită imprevizibilă și a încetat să mai existe în urma unei coliziuni cu suprafața Lunii”, a anunțat Roscosmos într-un comunicat.

Agenția spațială a Rusiei a mai transmis că o comisie a fost formată pentru a investiga motivele pentru care nava Luna-25 a fost pierdută.

Oamenii de știință ruși s-au plâns în repetate rânduri

Pavel Luzin, expert în programul spațial rusesc, a declarat înainte de misiune că Rusia avea nevoie ca Luna-25 „să demonstreze că este capabilă de ceva chiar și fără Occident”.

Potrivit presei occidentale, oamenii de știință ruși s-au plâns în repetate rânduri că programul spațial a fost slăbit din cauza corupției, coordonatorilor slabi care au așteptări nerealiste și a declinului sistemului educațional științific al Rusiei după era sovietică.

Vitaly Egorov, un analist spațial rus, a spus pentru Associated Press că, în ciuda prăbușirii, misiunea a avut și câteva succese.

„Luna-25 a avut un progres important”

„Luna-25 a avut un progres important. A zburat spre Lună, a efectuat o corecție orbitală și a testat electronicele și instrumentele științifice de la bord. A reușit chiar să colecteze date științifice în timpul zborului și de pe orbita lunară. A trimis, de asemenea, fotografii cu Luna. Cosmonautica Rusiei nu era la acest nivel înainte”, a declarat analistul.

De menționat este totuși că au trecut aproape 50 de ani de la ultima misiune a Rusiei pe Lună, iar succesele menționate de analist par destul de modeste, așa cum a remarcat chiar și Dumitru Prunariu pentru DESCOPERĂ.ro.

Prima misiune a Rusiei pe Lună din ultimii 47 de ani

„Regret eșecul misiunii Luna-25. Ar fi adus elemente noi și importante în eforturile multinaționale accelerate acum de explorare și exploatare în scopuri pașnice a Lunii”, a adăugat singurul cosmonaut român.

Prima misiune a Rusiei pe Lună din ultimii 47 de ani a eșuat după ce nava spațială Luna-25 a intrat necontrolat pe orbită și s-a izbit de suprafața satelitului natural al Pământului.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un cercetător rus de top, implicat în misiunea eșuată Luna-25, dus de urgență la spital

Dumitru Prunariu regretă eșecul misiunii Luna-25 a Rusiei. „Adevărul este că eram optimist”

Misiune eșuată! Sonda Rusiei Luna-25 s-a prăbușit pe Lună

Primele imagini trimise de sonda rusească Luna-25 în drumul său spre Lună

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase