Home » Știință » Un cercetător rus de top, implicat în misiunea eșuată Luna-25, dus de urgență la spital

Un cercetător rus de top, implicat în misiunea eșuată Luna-25, dus de urgență la spital

Un cercetător rus de top, implicat în misiunea eșuată Luna-25, dus de urgență la spital
Omul de știință rus Mikhail Marov. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 24.08.2023

Un om de știință de top din Rusia, implicat în misiunea Luna-25 pe Lună, a fost dus de urgență la spital după ce sonda s-a prăbușit.

Mikhail Marov, în vârstă de 90 de ani, a suferit „o deteriorare acută” a stării de sănătate după ce sonda Luna-25 s-a prăbușit pe Lună, sâmbătă 19 august. Marov a declarat pentru jurnaliști că eșecul devastator al misiunii i-a afectat starea de sănătate.

„Sunt sub observație. Cum să nu îmi fac griji, e o chestiune de viață. Este foarte dificil”, a spus jurnaliștilor ajungi la Spitalul Clinic Central din Moscova. Marov era unul dintre fizicienii și astronomii de top implicați în proiectul Luna-25, prin care Rusia spera să-și reînvie programul spațial și misiunile pe Lună din era sovietică. Omul de știință, care a spus că Luna-25 a fost apogeul vieții sale, a lucrat anterior și la alte misiuni spațiale ale Uniunii Sovietice.

„Pentru mine era ultima speranță de a vedea renașterea programul nostru selenar”

Cercetătorul rus este un gigant al navelor spațiale și expert în studiul Lunii, planetelor Marte și Venus, potrivit DailyMail.

„Este trist că nu a fost posibil să aselenizăm aparatul. Pentru mine era ultima speranță de a vedea renașterea programul nostru selenar”, a spus Marov. Cotidianul Moskovsky Komsomolets a relatat că cercetătorul ar fi spus că eșecul misiunii va fi „discutat și analizat cu rigurozitate”. Odată cu Luna-25, Moscova spera să exploreze Luna pentru a-și dovedi capabilitățile.

Eșecul Luna-25 va declanșa o „vânătoare de vinovați”

Agenția spațială Roscosmos a confirmat duminică, 20 august, că misiunea a eșuat după ce a fost pierdut contactul cu sonda Luna-25. „Aparatul s-a deplasat pe orbită imprevizibilă și a încetat să mai existe în urma unei coliziuni cu suprafața Lunii”, anunța Roscosmos, fără să ofere detalii exacte despre eșecul misiunii. De asemenea, o comisie interdepartamentală va încerca să afle care au fost cauzele prăbușirii sondei.

Eșecul misiunii Luna-25 este așteptat să declanșeze o așa-zisă „vânătoare de vinovați”, iar Vladimir Putin cel mai probabil va demite din funcții pe cei considerați responsabili pentru umilirea Rusiei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Dumitru Prunariu regretă eșecul misiunii Luna-25 a Rusiei. „Adevărul este că eram optimist”

Misiune eșuată! Sonda Rusiei Luna-25 s-a prăbușit pe Lună

Luna-25 a intrat pe orbita selenară! Rusia ar putea ajunge pe Lună pentru prima dată în aproape jumătate de secol

Primele imagini trimise de sonda rusească Luna-25 în drumul său spre Lună

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase