Home » Știință » Un meteorit antic este o „capsulă a timpului” de la nașterea Sistemului Solar

Un meteorit antic este o „capsulă a timpului” de la nașterea Sistemului Solar

Un meteorit antic este o „capsulă a timpului” de la nașterea Sistemului Solar
Foto: Steve Jurvetson/Wikimedia Commons, CC BY 2.0
Publicat: 02.09.2023

O bucată de rocă spațială veche care a ajuns pe Pământ le oferă oamenilor de știință indiciile de care au nevoie pentru a înțelege norul de praf din care a început nașterea Sistemului Solar.

Obiectul rar este cunoscut sub numele de Erg Chech 002, iar un izotop conținut în el sugerează o stropire de material radioactiv din stele explodate recent infuzat cu Sistemul Solar spre sfârșitul formării sale.

Meteoritul oferă o privire fascinantă asupra mediului solar de acum miliarde de ani, care arată nu doar modul în care meteoriții pot servi drept capsule ale timpului păstrând secretele despre nașterea Sistemului Solar, ci și că acele secrete pot fi apoi folosite pentru a înțelege mai bine ce găsim în alte roci spațiale.

Soarele, ca toate stelele, s-a născut din gaz și praf. Nebuloasa solară era un nor dens care plutea în spațiu, cu o regiune mai densă care s-a prăbușit sub propria gravitație pentru a forma o stea tânără, învârtind din ce în ce mai mult material pe măsură ce creștea. Odată ce Soarele a înghițit materialul din care este compus, discul de material rămas a mers către formarea planetelor.

Avem o idee aproximativă despre ce se afla în nebuloasă. Planeta noastră și toate celelalte planete și roci, dar și praful care plutește prin Sistemul Solar au fost făcute din ea. Dar în multe dintre acele locuri, multe lucruri s-au schimbat din punct de vedere chimic de-a lungul celor aproximativ 4,6 miliarde de ani de când Soarele a fost o simplă sclipire într-un nor de praf, scrie Science Alert.

Meteoritul care a fost martor la nașterea Sistemului Solar

Meteoriții și asteroizii, în schimb, se crede că reprezintă o mostră relativ curată a Sistemului Solar din momentul în care s-au format, deoarece au rămas mai mult sau mai puțin neschimbați de atunci. Așa că îi putem studia pentru a afla când s-au format și compoziția materialului din care s-au format.

Acest lucru ne aduce înapoi la Erg Chech 002, un meteorit mai vechi decât Pământul și diferit de oricare altul. Descoperită în 2020 în marea de nisip Erg Chech, din sud-vestul Algeriei, piatra are o compoziție andezitică neobișnuită legată de activitatea magmatică, ceea ce sugerează că obiectul a făcut cândva parte dintr-o planetă timpurie în formare, a cărei dezvoltare a fost oprită devreme.

Unul dintre elementele pe care le conține este un izotop stabil de magneziu numit magneziu-26. Magneziul-26 este un produs de descompunere dintr-un anumit izotop radioactiv de aluminiu, aluminiul-26, care este produs în timpul morții violente de tip supernovă a stelelor masive.

Aluminiul-26 are un timp de înjumătățire relativ scurt, de 717.000 de ani, dar produsele sale de degradare pot fi utilizate pentru a deduce prezența sa în trecut în materiale și pentru a calcula vârsta obiectelor în care se găsesc.

Un izotop ne oferă informații noi despre nebuloasa Soarelui de acum miliarde de ani

O echipă de oameni de știință condusă de cosmochimistul Evgenii Krestianinov, de la Universitatea Națională Australiană, a folosit acum acest ceas izotopic pentru a deduce distribuția aluminiului-26 în nebuloasa solară.

Cercetătorii au calculat vârsta meteoritului pe baza raporturilor dintre produșii săi de descompunere radioactivă. Calculele au fost în concordanță cu calculele anterioare ale vârstei lui Erg Chech 002, anume 4,566 miliarde de ani.

Apoi, echipa a efectuat o comparație cu alți meteoriți antici bine conservați cu o compoziție stâncoasă similară. Ei au descoperit că Erg Chech 002 avea mult mai mult aluminiu-26 decât alți meteoriți, un rezultat pe care l-au interpretat ca însemnând că aluminiul-26 a fost distribuit inegal prin nebuloasa Soarelui.

Oamenii de știință cred că aceste descoperiri reprezintă o pătrundere târzie a materialului stelar în nebuloasa solară, aducând cu sine izotopi radioactivi proaspăt forjați, inclusiv aluminiul-26 care a fost preluat de planeta în curs de dezvoltare de pe care a provenit Erg Chech 002.

Cercetările anterioare sugerează că Sistem Solar tânăr a fost inundat cu materiale radioactive de la explozii de tip supernovă în timp ce se năștea Soarele. Lucrarea lui Krestianinov și a colegilor săi reprezintă o altă piesă a puzzle-ului acestui timp interesant din istoria noastră antică.

Cercetarea a fost publicată în Nature Communications.

Vă recomandăm să citiți și:

Cel mai mare vulcan din Sistemul Solar ar fi fost cândva o insulă

Secretele sateliților lui Jupiter, dezvăluite cu ajutorul Telescopului Webb

Găurile negre, cele mai misterioase obiecte din Univers, continuă să uimească astronomii

Un eveniment considerat imposibil: Satelitul Gaia observă stele evoluate în zona de formare a stelelor tinere

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase