Home » Știință » Test de cultură generală. Câți oameni au trăit pe Pământ până acum?

Test de cultură generală. Câți oameni au trăit pe Pământ până acum?

Test de cultură generală. Câți oameni au trăit pe Pământ până acum?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13.09.2023

Populația umană, ajutată de industrializare și progresul agricol, a crescut considerabil în ultimele două secole, de la 1,6 miliarde în 1900 la peste 8 miliarde în zilele noastre. Ar fi rezonabil să credem că populația a crescut atât de rapid la un anumit moment încât cei vii i-au depășit pe cei morți.

Ei bine, ar fi greșit să presupunem asta, potrivit estimărilor oamenilor de știință.

În jurul anului 1800, datele despre populație s-au îmbunătățit. Așadar, câți oameni au trăit pe Pământ până acum?

Primii oameni moderni au părăsit Africa în urmă cu 60.000 de ani

„Odată ce ai la îndemână dovezi scrise, odată ce ai recensăminte, atunci când țările încep să colecteze taxe, atunci începi să ai un istoric scris”, a explicat Wendy Baldwin, de la Population Reference Bureau (PRB), pentru BBC în 2012.

Având în vedere că primii oameni moderni au părăsit Africa în urmă cu 60.000 de ani, avem de-a face cu o perioadă de timp pentru care trebuie să ne bazăm pe estimări.

„Speranța medie de viață din Epoca Bronzului în Franța (între 800 î.Hr. și 100 e.n.) era estimată la 10 sau 12 ani. În aceste condiții, natalitatea ar fi trebuit să fie de 80 de nașteri vii la 1.000 de oameni doar pentru ca specia să supraviețuiască. Prin comparație, o natalitate crescută este considerată astăzi de 35 până la 45 nașteri vii per 1.000 de oameni, fiind observată doar în unele țări din Africa Subsahariană”, conform PRB, citat de IFLScience.

Așadar, câți oameni au trăit pe Pământ până acum?

Cercetătorii de la PRB au folosit estimări ale populației din diferite momente din istorie și preistorie și au aplicat o rată a natalității ipotetică (care a scăzut în timp, astfel încât să reflecte declinul natalității). Metoda a dezvăluit o estimare pentru numărul de nașteri (și bineînțeles morți).

Așadar, în jur de 117 miliarde de nașteri au avut loc pe Pământ începând cu 190.000 î.e.n., cu mult peste cele 8 miliarde de persoane care trăiesc pe planetă în acest moment.

Totuși, „metoda probabil subestimează numărul de nașteri”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Oamenii de știință au descoperit că marijuana lasă metale grele în corpul uman

Risc tot mai crescut de cancer la oamenii sub 50 de ani

Sfere misterioase, găsite într-un sit locuit de primii oameni. Ce ar putea fi?

Cel mai scurt test IQ din lume are doar 3 întrebări, dar 80% dintre oameni nu răspund corect

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase