Home » Știință » Risc tot mai crescut de cancer la oamenii sub 50 de ani

Risc tot mai crescut de cancer la oamenii sub 50 de ani

Publicat: 11.09.2023

Un studiu care analizează diagnosticele la vârste sub 50 de ani a constatat creșterea cancerelor la nivel global cu 79,1% între 1990 și 2019.

Echipa, care include experți din întreaga lume, a folosit pentru cercetare date din setul Global Burden of Disease din 204 de țări. Ei au descoperit că, în timpul perioadei studiate, decesele cauzate de cancer cu debut precoce au crescut cu 27,7%.

Cancerul de sân este tipul de cancer cu debut precoce cu cea mai mare morbiditate, cu o creștere semnificativă în regiunile Asiei, crescând de la 4,9-13,1 din 100.000 de persoane în 1990 la 8,7-15,6 din 100.000 în 2019. Deși „creștererea prevalenței unui stil de viață occidentalizat” și un screening mai bun pentru cancer au avut un rol în acest sens, echipa spune că factorii care conduc creșterea cancerelor la nivel global sunt încă neclari.

Ar trebui să ne sperie creșterea cancerelor la nivel global?

„Este de remarcat faptul că incidența cancerului de sân cu debut precoce a crescut și în unele țări unde nu a fost introdus screeningul de rutină, sugerând că modificarea factorilor de reproducere (vârsta mai tânără la menarhă, utilizarea contraceptivelor orale, nuliparitatea, vârsta mai înaintată la prima naștere și absența alăptării), indicatorii fizici (IMC mai mare) și factorii de comportament (inactivitatea fizică și consumul de alcool) în ultimele decenii ar putea să fi contribuit la creșterea incidenței cancerului de sân cu debut precoce”, a explicat echipa.

Deci cât de îngrijorați ar trebui să fim? Deși creșterea numărului de cancere poate fi alarmantă, există mai mulți factori implicați, scrie IFL Science.

„Este important de reținut că această afirmație se bazează mai degrabă pe numere absolute decât pe rate standardizate în funcție de vârstă, ceea ce înseamnă că nu țin cont de schimbările demografice, cum ar fi creșterea dimensiunii populației sau îmbătrânirea populației”, spune Montserrat García-Closas, profesor de Epidemiologie la Institutul de Cercetare a Cancerului din Londra (Anglia), care nu a fost implicat în studiu, adăugând că unele creșteri (după cum notează autorii) se datorează îmbunătățirii screeningului și raportării.

„Creșterea numărului de decese cauzate de cancer în această grupă de vârstă a fost considerabil mai mică decât în cazul diagnosticelor”, a adăugat Dorothy Bennett, profesoară de biologie celulară la St George’s, University of London, care nu a fost implicată în studiu, „ceea ce înseamnă mai puțin decât creșterea populației totale și a numărului de cazuri, indicând o scădere a ratei medii de deces cauzat de cancer în acest grup”.

Care sunt factorii care cresc riscul de cancer?

Cu toate acestea, echipa a subliniat că stilul de viață au fost un factor care a determinat cancerul la persoanele sub 50 de ani, sugerând un domeniu pe care să se concentreze pentru o prevenire îmbunătățită.

„Factorii de risc alimentar, consumul de alcool și consumul de tutun au fost principalii factori de risc pentru cancerele principale cu debut precoce în 2019”, a scris echipa în concluzie.

„Încurajarea unui stil de viață sănătos, incluzând o dietă sănătoasă, restricția consumului de tutun și alcool și activități adecvate în aer liber, ar putea reduce povara cancerului cu debut precoce. Merită să se exploreze dacă programele de screening precoce și de prevenire a cancerului cu debut precoce ar trebui să fie extinse pentru a include persoane cu vârsta cuprinsă între 40-44 și 45-49 de ani, dar sunt necesare studii sistematice suplimentare și studii randomizate pentru a face o determinare definitivă”, au completat cercetătorii.

Studiul este publicat în BMJ Oncology.

Vă recomandăm să citiți și:

Râsul chiar este cel mai bun medicament pentru inimă, arată un studiu

Microplasticele ar putea declanșa inflamația în celulele creierului uman

Câți ani ai, de fapt? Inteligența Artificială îți dezvăluie adevărata vârstă

Un studiu arată că femeile spun „Te iubesc” mai târziu decât bărbații

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase