Home » Istorie » O rudă dispărută a noastră își îngropa morții cu 100.000 de ani înaintea oamenilor moderni

O rudă dispărută a noastră își îngropa morții cu 100.000 de ani înaintea oamenilor moderni

Publicat: 11.06.2023

Homo naledi, rudele dispărute ale oamenilor, al căror creier era cât o treime din al nostru, își îngropau morții și gravau pereții peșterilor în urmă cu aproximativ 300.000 de ani, potrivit unei noi cercetări.

Studiul răstoarnă teoriile potrivit cărora numai oamenii moderni și neanderthalienii puteau face astfel de activități complexe. Cu toate acestea, unii experți spun că dovezile nu sunt suficiente pentru a concluziona că H. naledi și-a îngropat sau comemorat morții.

„Pot vedea ce goluri umplu aceste date și cred că studiul a meritat să fie publicat, dar acest lucru ar fi trebuit să fie făcut cu mai multe avertismente”, spune Sheela Athreya, antropolog la Texas A&M University (SUA), care nu a fost implicată în cercetare.

Cine erau rudele dispărute ale oamenilor?

Arheologii au descoperit pentru prima dată rudele dispărute ale oamenilor în sistemul Rising Star Cave din Africa de Sud în 2013. De atunci, peste 1.500 de fragmente de schelet de la mai mulți indivizi au fost găsite în sistemul de 4 kilometri lungime.

Anatomia lui H. naledi este bine cunoscută datorită păstrării remarcabile a rămășițelor lor; erau creaturi bipede care aveau o înălțime de aproximativ 1,5 metri și cântăreau 45 de kilograme; aceștia aveau mâini dibace și creier mic, dar complex, trăsături care au dus la dezbateri despre complexitatea comportamentului lor.

Într-un studiu din 2017 publicat în jurnalul eLife, echipa de la Rising Star a sugerat că H. naledi și-a îngropat intenționat decedații în sistemul de peșteri.

H. Naledi ar fi gravat pereții stâncilor de deasupra mormintelor

Într-o conferință de presă din data de 1 iunie, paleoantropologul Lee Berger, liderul programului Rising Star, și colegii săi susțin că, cu trei noi studii, publicate pe serverul de preprint bioRxiv, au prezentat împreună cele mai substanțiale dovezi de până acum că H. naledi și-au îngropat intenționat morții și au creat gravuri semnificative pe stânca de deasupra mormintelor. Descoperirile nu au fost încă evaluate de colegi.

Noua cercetare descrie două gropi puțin adânci, de formă ovală, pe podeaua unei peștere, care conțineau rămășițe scheletice, în concordanță cu îngroparea de corpuri cărnoase care au fost acoperite de sedimente și care apoi s-au descompus. Este posibil ca unul dintre morminte să fi inclus chiar și o ofrandă: un artefact de piatră a fost găsit în contact strâns cu oasele mâinii și ale încheieturii.

Berger a spus în conferința de presă că „simțim că au trecut testul definitiv al înmormântărilor umane sau al înmormântărilor umane arhaice”. Dacă vor fi acceptate, interpretările cercetătorilor ar împinge cele mai vechi dovezi ale înmormântării intenționate înapoi în timp cu 100.000 de ani, un record deținut anterior de Homo sapiens.

Rudele dispărute ale oamenilor aveau un comportament complex

Descoperirea gravurilor abstracte pe pereții de stâncă ai sistemului Rising Star Cave semnalează, de asemenea, că H. naledi a avut un comportament complex, sugerează cercetătorii într-un alt nou preprint. Aceste linii, forme și figuri asemănătoare „hashtagului” par să fi fost realizate pe suprafețe special pregătite create de H. naledi, care a șlefuit roca înainte de a o grava cu o unealtă de piatră. Adâncimea liniei, compoziția și ordinea sugerează că au fost făcute intenționat, mai degrabă decât formate în mod natural.

„Există morminte ale acestei specii chiar sub aceste gravuri”, a spus Berger, ceea ce sugerează că acesta a fost un spațiu cultural creat de rudele dispărute ale oamenilor. „Ei au modificat intens acest spațiu pe kilometri de sisteme de peșteri subterane”, adaugă cercetătorul.

Studiul este departe de a fi perfect

Într-un alt preprint, Agustín Fuentes, antropolog la Universitatea Princeton (SUA), și colegii săi explorează motivul pentru care H. naledi a folosit sistemul de peșteri. „Depunerea comună și planificată a mai multor cadavre în sistemul Rising Star”, precum și gravurile sunt dovada că acești indivizi aveau un set comun de credințe sau presupuneri în legătură cu moartea și ar fi putut comemora morții în „ceva ce s-ar putea numi suferință comună la oamenii contemporani”, au scris ei. Alți cercetători, însă, nu sunt pe deplin convinși de noile interpretări.

„Este posibil ca oamenii să fi făcut semne pe pietre. Acest lucru nu este suficient pentru a contribui la această conversație despre gândirea abstractă”, a spus Athreya.

Există, de asemenea, întrebări despre modul în care H. naledi a intrat în sistemul Rising Star Cave; ipoteza că a fost dificil stă la baza multor interpretări ale cercetătorilor asupra comportamentului semnificativ. „Au intrat ei acolo în același mod în care intrăm noi, sau ar fi putut fi o altă cale de intrare? Răspunsul va fi dat arheologie, multă arheologie”, spune Jonathan Marks, antropolog la University of North Carolina at Charlotte (SUA), care nu a fost implicat în cercetare.

Vă recomandăm să citiți și:

O pulbere albă, găsită de arheologi într-un sit vechi de 3.000 de ani din Armenia

Arheologii au dezgropat un număr impresionant de artefacte din Epoca Angkor

Darius cel Mare. Războinic feroce, conducător inteligent și rege milos

Oamenii din Europa au controlat focul mult mai devreme decât se credea până acum

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase