Home » Știință » Iată de ce nu este bine să dormi în același pat cu animalele de companie

Iată de ce nu este bine să dormi în același pat cu animalele de companie

Iată de ce nu este bine să dormi în același pat cu animalele de companie
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 18.09.2023

Iubitorii de animale dorm alături de câini și de pisici de mii de ani, însă oamenii de știință au încercat să afle dacă acest obicei le produce mai mult rău decât bine.

Pe scurt, răspunsul este unul îmbucurător: cel mai probabil, nu.

„Nu cred că ar trebui să ne îngrijoreze ceva. Ar putea fi, e drept, câteva riscuri minore, dacă ne gândim la transmiterea unor boli sau a puricilor, dar dacă oricum locuiți cu un câine, pericolul nu va crește dacă îl primiți în pat. Totuși, dacă aveți somnul ușor, ar putea să fiți trezit, pentru că toți câinii au un ritm al somnului diferit de cel al oamenilor – ei sunt hiperalerți și ascultă tot ce mișcă, ceea ce ar putea face ca ei să se ridice rapid”, a spus Esme Wheeler, expert în animale.

Ritmul de somn al câinilor, diferit de cel al oamenilor

În ce privește calitatea somnului, în mai multe state au fost desfășurate o serie de studii în acest sens, dar rezultatele nu au fost deloc unitare. Unele dintre sondaje fie au arătat că stăpânii dorm mai prost atunci când în pat este animalul, altele fie au demonstrat că cei care au patrupedul în pat au mai puțină nevoie de pastile de somn.

Totuși, cum e cu pisicile? Se pare că nici aici nu sunt suficiente studii care să conducă la o concluzie. Unul dintre motive este acela că pisicile dorm mai puțin alături de stăpân, notează The Guardian.

Pisicile preferă mai puțin patul stăpânului

„Pisicile au parcurs o călătorie mai scurtă în ce privește domesticirea decât câinii. Asta deoarece câinii au evoluat alături de oameni, iar unii chiar ar putea afirma că ei ne-au domesticit la fel de mult pe cât i-am domesticit noi. Asta nu înseamnă că pisicile nu sunt capabile să formeze legături cu oamenii, desigur”, a mai spus expertul Esme Wheeler.

Chiar dacă încă nu este un răspuns clar cu privire la beneficii – sau la dezavantaje -, este acceptat faptul că dormitul cu animalul de companie poate reduce hormonul responsabil de formarea stresului. Aveți reptile? Aici răspunsul este un categoric „nu”.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Un studiu arată că păianjenii pot contamina cu mercur animalele

Iată de ce nu este bine să-ți pupi animalul de companie!

Cel mai longeviv animal de pe Pământ poate trăi până la 2.000 de ani

Cel mai mare animal care a trăit vreodată, posibil găsit în Peru

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase