Home » Știință » A fost creată Inteligența Artificială care identifică viața extraterestră cu o precizie de 90%

A fost creată Inteligența Artificială care identifică viața extraterestră cu o precizie de 90%

A fost creată Inteligența Artificială care identifică viața extraterestră cu o precizie de 90%
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 26.09.2023

AI-ul care detectează viața extraterestră poate face distincția dintre probele biologice și cele nebiologice cu o precizie de 90%. Dar modul exact în care funcționează este un mister.

Noul algoritm de învățare automată, antrenat folosind celule vii, fosile, meteoriți și substanțe chimice fabricate în laborator, poate face distincția dintre eșantioanele de origine biologică și cele de origine nonbiologică în 90% din cazuri, potrivit oamenilor de știință care l-au creat.

Oamenii de știință spun că noul test ar putea fi folosit aproape imediat. Acesta ar scana viața pe Marte prin analizarea datelor despre rocile marțiene colectate de roverul Curiosity și ar putea dezvălui originile rocilor misterioase și antice găsite pe Pământ. Echipa și-a publicat concluziile în jurnalul PNAS.

„Am putea găsi o formă de viață pe o altă planetă”

„Aceste rezultate înseamnă că am putea găsi o formă de viață pe o altă planetă, dintr-o altă biosferă, chiar dacă este foarte diferită de viața pe care o cunoaștem pe Pământ”, spune coautorul principal Robert Hazen, astrobiolog la Carnegie Institution for Science (SUA).

„Și dacă găsim semne de viață în altă parte, putem spune dacă viața de pe Pământ și de pe alte planete derivă dintr-o origine comună sau diferită”, a continuat cercetătorul.

Ce face AI-ul care detectează viața extraterestră și oamenii nu pot să facă?

„Cu alte cuvinte, AI-ul care detectează viața extraterestră ar trebui să poată detecta atât biochimia extraterestră, cât și viața de pe Pământ. Este foarte important, deoarece este relativ ușor să reperezi biomarkerii moleculari ai vieții de pe Pământ, dar nu putem presupune că viața extraterestră va folosi ADN, aminoacizi etc. Metoda noastră caută modele în distribuțiile moleculare care apar din necesitatea vieții de ‘molecule funcționale’”, a adăugat el.

Oamenii de știință știu deja că amestecarea substanțelor chimice și menținerea acestora la temperaturile mărilor primordiale poate genera molecule organice, cum ar fi aminoacizii (componente de bază ale proteinelor care sunt fundamentale pentru viață). Ei au găsit, de asemenea, dovezi ale acestor elemente fundamentale pe meteoriți și chiar pe un asteroid îndepărtat.

Dar dacă „vânătorii” de extratereștri vor să demonstreze că au găsit viață dincolo de Pământ, ei trebuie să răspundă la o întrebare simplă: de unde știm dacă lucrurile pe care le găsim sunt de origine biologică sau dacă s-au format dintr-un accident aleatoriu al chimiei spațiale?

Deoarece moleculele organice tind să se degradeze în timp, aceasta este o întrebare la care oamenii pot răspunde cu greu dacă nu au ajutor. Așa că cercetătorii s-au apucat să realizeze un algoritm de învățare automată care să le ușureze munca.

Metoda de la care pleacă algoritmul, deja folosită de NASA

Oamenii de știință au început prin a folosi o metodă deja aplicată pe navele spațiale NASA: piroliza, adică încălzirea fără aer a unei probe pentru a o separa în gaz și biocarburi. Părțile descompuse ale probei sunt apoi aranjate printr-o tehnică numită cromatografie, înainte ca atomii săi să fie transcriși în date prin spectroscopie de masă, potrivit LiveScience.

După ce a fost alimentat cu date din 134 de mostre bogate în carbon de origine cunoscută, algoritmul de învățare automată a făcut distincția dintre produsele din viața recentă și cea veche (cum ar fi scoici, dinți, oase, cărbune și chihlimbar) și compuși organici cu origini abiotice (cum ar fi aminoacizii fabricați în laborator) cu o precizie de 90%.

Sistemele de inteligență artificială sunt în mare parte modele de tip cutie neagră, privite doar în ceea ce privește intrările și ieșirile, așa că cercetătorii nu sunt complet siguri de procesele opace pe care le suferă sistemul lor pentru a le oferi răspunsurile. Dar ei au spus că oferă dovezi importante că chimia vieții urmează reguli fundamentale diferite față de cele ale lumii nevii.

„Implicațiile acestei noi cercetări sunt multe, dar există trei concluzii importante”, a spus coautorul principal Jim Cleaves, chimist la Carnegie Institution for Science.

„În primul rând, la un anumit nivel profund, biochimia diferă de chimia organică abiotică; în al doilea rând, ne putem uita la probele de pe Marte și de pe Pământul antic pentru a spune dacă au fost odată în viață; și în al treilea rând, probabil că această nouă metodă ar putea distinge biosferele alternative de cele ale Pământului, cu implicații semnificative pentru viitoarele misiuni de astrobiologie”, a concluzionat cercetătorul.

Vă recomandăm să citiți și:

Telescopul Webb dezvăluie noi structuri în una dintre cele mai renumite supernove

Universul ar avea mai puține găuri negre active decât ar fi crezut cercetătorii

Ar putea deveni Soarele o gaură neagră?

O explozie cosmică „iute și furioasă”, ca nicio alta de până acum, observată într-un loc surprinzător din Univers

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase