Home » Știință » Cea mai mare urgență reprezentată de malarie din ultimii 20 de ani

Cea mai mare urgență reprezentată de malarie din ultimii 20 de ani

Cea mai mare urgență reprezentată de malarie din ultimii 20 de ani
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 28.09.2023

Liderii autorităților și experții în sănătate publică din Africa au avertizat că omenirea se confruntă cu cea mai mare urgență reprezentată de malarie din ultimii 20 de ani.

Șefii de stat și medicii s-au reunit pentru a trage un semnal de alarmă la un eveniment organizat recent de Organizația Națiunilor Unite și pentru a sublinia faptul că pașii privind eradicarea acestei maladii sunt aproape blocați din cauza țânțarilor. Aceste insecte au devenit tot mai rezistente la insecticide. De asemenea, a scăzut și eficacitatea tratamentului împotriva malariei, dar și eficacitatea a testelor pentru diagnosticare.

„Ne aflăm la o răscruce critică. Dacă nu acționăm în consecință, vom vedea, fără îndoială, focare și epidemii de malarie”, a spus Umaro Sissoco, președintele Guinea-Bissau (stat din Africa de Vest).

Țânțarii blochează demersurile împotriva malariei

Cifrele arată că numărul oamenilor diagnosticați cu malarie a scăzut, în Africa, în ultimii 20 de ani, însă fondurile pentru eradicarea acesteia au stagnat în 2015 din cauza „oboselii donatorilor”, iar ulterior, ajutoarele au fost redirecționate către alte priorități sanitare, cum ar fi pandemia de Covid19, notează The Guardian.

Continentul african se confruntă cu cea mai mare povară în privința numărului de pacienți bolnavi, malaria fiind cauza a 96% dintre decesele înregistrate, arată datele din 2021. Aproape 80% dintre pacienții morți din cauza acestei maladii sunt copii cu vârsta sub 5 ani.

„Țânțarii evoluează, noi trebuie să le-o luăm înainte”

În Mozambic, de exemplu, au fost înregistrate vârfuri în ce privește diagnosticarea cu malarie, după ce a făcut prăpăd, în acest an, ciclonul Freddy. Astfel de dezastre naturale împiedică furnizarea serviciilor cu medicamente și a îngrijirilor medicale. Experții atrag atenția că trebuie avut în vedere impactul modificărilor climatice asupra sănătății oamenilor.

„Este un cerc vicios pe care trebuie să îl depășim. Dacă nu continuăm să facem legătura între riscurile climatice și sănătate, vom pierde mult teren în lupta împotriva malariei. Țânțarii evoluează în permanență, așa că noi trebuie să le-o luăm înainte. Dacă nu, ei vor fi mai inteligenți decât noi”, a spus dr. Michael Adekunle Charles, liderul unei platforme globale care coordonează acțiunile împotriva malariei.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Mit sau realitate: 7 remedii contra țânțarilor. Funcționează sau nu?

O echipă a creat materialul textil care te protejează de țânțari

Săpunul poate face oamenii mai atractivi pentru țânțari, potrivit unui studiu

Poluarea luminoasă poate prelungi sezonul țânțarilor

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase