Home » Știință » Săpunul poate face oamenii mai atractivi pentru țânțari, potrivit unui studiu

Săpunul poate face oamenii mai atractivi pentru țânțari, potrivit unui studiu

Săpunul poate face oamenii mai atractivi pentru țânțari, potrivit unui studiu
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13.05.2023

Cercetătorii spun că țânțarii ar putea fi atrași de săpun deoarece, atunci când nu se hrănesc cu sânge, își completează aportul de zahăr cu nectar.

Un studiu sugerează că parfumurile din săpun ar putea să facă oamenii o țintă mai atractivă, țânțarii preferând mirosul celor care s-au spălat cu trei din cele patru mărci populare de săpun testate.

Oamenii de știință care au realizat cercetarea au declarat că țânțarii ar putea fi atrași de săpun deoarece, atunci când nu se hrănesc cu sânge, insectele își completează aportul de zahăr cu nectaruri de plante.

„Faptul că preluăm aceste mirosuri înflorite și fructate și le punem pe corp înseamnă că acum același obiect miroase ca o floare și ca o persoană în același timp”, a declarat Clément Vinauger, care a condus lucrarea la Virginia Polytechnic Institute and State University.

Efectele săpunurilor au fost diferite de la o persoană la alta

Cu toate acestea, studiul a remarcat, de asemenea, că efectele săpunurilor au fost oarecum diferite de la o persoană la alta, posibil din cauza interacțiunilor dintre săpunuri și profilul olfactiv unic al fiecărei persoane.

Cercetătorii au concluzionat că alegerea săpunului ar putea explica parțial de ce unii oameni sunt magneți pentru țânțari, în timp ce alții scapă fără mușcături.

Studiul, publicat în revista iScience, a recrutat patru voluntari care au trimis mostre de țesături pe care le-au purtat ca manșon în timp ce erau nespălate sau după ce au fost spălate cu patru mărci diferite de săpun.

Numai femelele se hrănesc cu sânge

Femelele de țânțari – numai femelele se hrănesc cu sânge – au fost observate aterizând pe mostrele de țesătură pentru a da o indicație asupra preferinței lor.

S-a folosit țesătura în loc să se expună voluntarii înșiși, pentru a exclude efectele dioxidului de carbon expirat, care este un alt indiciu important pentru țânțari. Spălarea cu trei dintre mărcile de săpun a crescut atractivitatea unora dintre voluntari, dar nu a tuturor, în timp ce spălarea cu a patra marcă de săpun a avut tendința de a respinge țânțarii.

Efectul relativ respingător ar putea fi legat de mirosul său de nucă de cocos, au spus cercetătorii, deoarece există unele dovezi că uleiurile de nucă de cocos sunt un factor natural de descurajare pentru țânțari, scrie The Guardian.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cercetătorii au descoperit că saliva țânțarilor modifică imunitatea oamenilor

Poluarea luminoasă poate prelungi sezonul țânțarilor

Țânțarii purtători de malarie își extind teritoriile cu cinci kilometri în fiecare an

Un biomaterial care imită pielea umană îi păcălește pe țânțari

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase