Home » Știință » Un microbiolog a dezvăluit ce alimente nu mănâncă niciodată

Un microbiolog a dezvăluit ce alimente nu mănâncă niciodată

Publicat: 07.10.2023

În fiecare an, în jur de 2,4 milioane de persoane din Marea Britanie dezvoltă intoxicații alimentare – în cea mai mare parte din cauza unei contaminări virale sau bacteriene. Majoritatea oamenilor se recuperează în câteva zile fără tratament, dar nu toți sunt atât de norocoși.

În aceste condiții iată câteva dintre lucrurile la care sunt atenți microbiologii.

Un microbiolog rar mănâncă în aer liber – fie că este vorba de picnicuri sau grătare – deoarece riscul de intoxicație alimentară crește atunci când mâncarea este luată în aer liber.

Mâncarea atrage creaturi zburătoare și târâtoare

De asemenea, mâncarea tinde să atragă o serie de creaturi zburătoare și târâtoare, cum ar fi muștele, viespile și furnicile, toate acestea putând transfera germeni, inclusiv E coli, Salmonella și Listeria, în mâncare.

Păstrarea alimentelor perisabile la rece și acoperite este esențială, deoarece numărul germenilor se poate dubla dacă alimentele sunt lăsate să se încălzească la 30 grade Celsius pentru mai mult de câteva ore. Pentru grătare, carnea trebuie să fie bine gătită, iar un termometru pentru carne este o investiție bună pentru a evita intoxicațiile alimentare. Nu mâncați carne dacă temperatura internă a acesteia este mai mică de 70°C.

2,4 milioane de persoane dezvoltă intoxicații alimentare anual

În interior, alimentele pot fi expuse la contaminare de la insecte, praf și, mai ales, de la oameni. Intoxicațiile alimentare reprezintă, prin urmare, un risc inevitabil atunci când se ia masa la un bufet.

Contaminarea provine din faptul că vizitatorii bufetului ating mâncarea, iar germenii pot fi pulverizați pe bufete de către persoanele care strănută sau tușesc în apropierea alimentelor. Chiar și în interior, trebuie luată în considerare contaminarea prin insecte, cum ar fi muștele sau viespile, care se așază pe mâncarea neacoperită. De asemenea, germenii pot fi depozitați din aer, care este bogat în bacterii, ciuperci și viruși, scrie IFLScience.

În plus, alimentele perisabile vor deveni nesigure pentru a fi consumate în două ore dacă nu sunt păstrate acoperite și refrigerate. Problema este că bufetele au tendința de a fi aranjate înainte de sosirea dumneavoastră, astfel încât este dificil să vă dați seama dacă platourile cu carne gătită, fructe de mare, salate, deserturi și fructe și legume aranjate în mod apetisant au stat mai mult de două ore atunci când veniți să le mâncați.

În cazul bufetelor calde, cum ar fi cele servite la micul dejun în hoteluri, este de evitat întotdeauna mâncarea călduță, deoarece bacteriile care provoacă intoxicații alimentare se pot dezvolta rapid atunci când alimentele sunt păstrate la mai puțin de 60°C. Mâncarea caldă ar trebui să fie servită fierbinte, adică la o temperatură de cel puțin 60°C. Dacă există vreo incertitudine cu privire la siguranța alimentelor oferite.

Alimentele pot fi expuse la contaminare

Există unele alimente pe care un microbiolog nu le mănâncă niciodată, iar crustaceele crude, cum ar fi stridiile, se numără printre acestea. Acest lucru se datorează faptului că stridiile se hrănesc prin filtrare și pot concentra germeni, cum ar fi Vibrio și norovirus, în țesuturile lor.

O stridie contaminată cu Vibrio nu arată, nu miroase și nici nu are un gust diferit, dar totuși vă poate îmbolnăvi foarte tare. Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA estimează că aproximativ 80.000 de persoane se infectează cu Vibrio din cauza stridiilor crude, iar numai în SUA 100 de persoane mor anual din cauza vibriozei.

De asemenea, este posibil să luați o intoxicație alimentară din consumul oricărui crustaceu crud (scoici, midii, scoici, cocostârci). Așa ca este bine sa mâncați doar crustacee bine gătite, deoarece căldura ucide eficient germenii dăunători.

De ademenea, nu mănâncă niciodată salate ambalate în pungi, în mare parte pentru că s-a constatat că salata ambalată în pungi poate conține germeni de intoxicații alimentare precum E coli, Salmonella și Listeria.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Românii sunt campionii Europei atunci când vine vorba de cheltuit bani pe mâncare

Rețete de mâncare otrăvitoare, create de un AI

La fel ca oamenii, elefanții vor mâncare diferită în fiecare seară

Cât de mult ne afectează fertilitatea mâncarea pe care o consumăm?

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Cactusul care înflorește doar o dată pe an: o poveste despre frumusețe efemeră și misterul naturii
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Una dintre cele mai faimoase fosile ar ascunde un membru cu totul nou al arborelui nostru genealogic
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Stilul personal ca mecanism de adaptare în perioade de instabilitate socială
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
Efectul placebo și nocebo: cum așteptările noastre pot vindeca sau îmbolnăvi corpul
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
8 moduri în care alcoolul îți afectează corpul. De ce nici consumul moderat nu este lipsit de riscuri?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
Copacul Prometeu, vechi de 4.900 de ani, a fost cândva cel mai bătrân din lume. Ce soartă a avut?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
De ce s-ar putea să nu ne dăm seama niciodată dacă Inteligența Artificială devine conștientă?
Japonezii dau în judecată Guvernul din cauza schimbărilor climatice
Japonezii dau în judecată Guvernul din cauza schimbărilor climatice
România și alte șase țări europene, responsabile de 90% din produse contrafăcute reținute în UE
România și alte șase țări europene, responsabile de 90% din produse contrafăcute reținute în UE
Cele mai căutate joburi în 2025. Ce domeniu i-a atras cel mai mult pe români?
Cele mai căutate joburi în 2025. Ce domeniu i-a atras cel mai mult pe români?
Unul dintre medicii care au salvat vieţi la Revoluţie: „Gărzile patriotice căutau terorişti printre răniţi. Aaa, are unghiile tăiate. Păi cine poate să aibă unghiile tăiate? Un terorist”
Unul dintre medicii care au salvat vieţi la Revoluţie: „Gărzile patriotice căutau terorişti printre răniţi. Aaa, ...
Un astronom celebru de la Harvard spune că o navă extraterestră a ajuns lângă Pământ
Un astronom celebru de la Harvard spune că o navă extraterestră a ajuns lângă Pământ
O boală extrem de contagioasă pentru bebeluși revine în forță
O boală extrem de contagioasă pentru bebeluși revine în forță
Virusurile gripale au început să circule mai devreme decât de obicei în Europa
Virusurile gripale au început să circule mai devreme decât de obicei în Europa
Cum este viața în cel mai rece oraș din lume? Mâncarea îngheață în câteva secunde!
Cum este viața în cel mai rece oraș din lume? Mâncarea îngheață în câteva secunde!
Universul invizibil dezvăluie noi indicii despre materia întunecată
Universul invizibil dezvăluie noi indicii despre materia întunecată
Vieți marcate de lepră: conducători, poeți și un gest rar de devoțiune
Vieți marcate de lepră: conducători, poeți și un gest rar de devoțiune
De ce ni se pare că luna decembrie „vine mai devreme” în fiecare an?
De ce ni se pare că luna decembrie „vine mai devreme” în fiecare an?