Home » Știință » Nomofobia este în creștere. Suferi și tu de așa ceva?

Nomofobia este în creștere. Suferi și tu de așa ceva?

Publicat: 21.10.2023

Telefoanele inteligente fac parte din viețile noastre atât de mult încât este dificil pentru mulți dintre noi să ne amintim cum era înainte, dar chiar și cu doar 20 de ani în urmă, tipul de tehnologie pe care îl vedem în telefoanele de astăzi ar fi fost de neimaginat. Pe măsură ce rolul smartphone-urilor a crescut în societatea modernă, oamenii de știință s-au străduit să încerce să țină cont de efectele utilizării lor. Probabil că ai auzit de „phubbing”, a ignora oamenii reali pentru a te uita la telefon. Iată o altă problemă legată de telefon de care ai putea suferi: nomofobia. Iar nomofobia este în creștere.

Dacă ți se pare ciudat termenul de „nomofobie”, acesta este denumirea pentru frica de a rămâne fără telefon (no mobile phone phobia). Termenul descrie panica și anxietatea pe care oamenii le pot simți atunci când trebuie să să se descurce fără telefon. Unii s-ar grăbi să respingă acest lucru, dar să te simți anxios dacă îți lași accidental telefonul acasă este de înțeles, având în vedere nenumăratele lucruri pentru care este folosit acest aparat, de la plăți până la orientare GPS.

Potrivit unui studiu din 2019 din Journal of Family Medicine and Primary Care, termenul de nomofobie datează din 2008, când cercetările din Marea Britanie au descoperit că aproximativ jumătate dintre utilizatorii de telefoane mobile au simțit un anumit grad de anxietate atunci când și-au pierdut telefonul, nu au avut semnal sau a rămas fără credit (da, aceasta era o problemă reală în trecut).

Nomofobia este în creștere, dar este cu adevărat periculoasă?

De atunci, sondajele efectuate în diferite populații au coroborat aceste rezultate. De exemplu, un studiu publicat în 2017 a constatat că 60% dintre studenții din primul an de medicină care au răspuns la sondaj au avut nomofobie „moderată”, iar încă 22,1% au fost descriși cu nomofobie „severă”.

Un alt studiu din 2018 a inclus aproape 1.000 de participanți și a găsit câteva legături între nomofobie și personalitate.

Mai recent, un studiu condus de o echipă de la Universitatea Bartin (Turcia) a căutat să extindă literatura existentă prin evaluarea relației dintre nomofobie și patru factori: inteligența emoțională, rezolvarea problemelor interpersonale, stresul perceput și stima de sine, scrie IFL Science.

Teoria a fost că persoanele cu nomofobie pot fi susceptibile la sentimente de stres și incertitudine care provin din pierderea conexiunii pe care o experimentează atunci când nu au acces la telefon. De asemenea, pot avea șanse mai mari de a avea o stimă de sine scăzută, ceea ce le-ar putea afecta capacitatea de a interacționa social. S-a sugerat că inteligența emoțională ridicată și abilitățile puternice de rezolvare a problemelor ar putea proteja împotriva nomofobiei și, prin urmare, ameliorează stresul care ar fi asociat cu această afecțiune.

Echipa de cercetători a recrutat 543 de studenți voluntari care au completat un sondaj online, iar unele dintre rezultate au fost contrare ipotezelor inițiale ale autorilor.

Trăsăturile care ar putea fi legate de nomofobie

„În studiul actual, s-a ajuns la concluzia că inteligența emoțională nu a avut un efect direct semnificativ asupra nomofobiei. Studiul a arătat, de asemenea, că nomofobia nu are un impact semnificativ asupra stresului perceput”, au scris autorii.

În cele din urmă, au ajuns la concluzia că „rezolvarea interpersonală a problemelor s-a dovedit, de asemenea, a avea un impact direct asupra nomofobiei și a stresului perceput. În consecință, nivelurile ridicate de rezolvare a problemelor interpersonale se traduc în niveluri scăzute de nomofobie și stres perceput”, scriu autorii.

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a dezvălui factorii care pot determina pe cineva să dezvolte nomofobie, iar autorii au subliniat necesitatea includerii altor grupe de vârstă în lucrările viitoare.

Nomofobia este în creștere. Te-ai confruntat cu această problemă?

Deși nomofobia este în creștere, aceasta nu este inclusă ca tulburare de sine stătătoare în cea mai recentă ediție a Manualului de Diagnostic și Statistică al Tulburărilor Mintale (DSM-5), standardul de diagnostic utilizat de profesioniștii în sănătate mintală din SUA. Dar DSM-5 include criterii de diagnostic pentru o „fobie specifică”, pe care o definește ca „frică sau anxietate marcată față de un obiect sau situație specifică”; probabil că aceasta ar putea include și lipsa telefonului.

Posibilele simptome ale nomofobiei le oglindesc, prin urmare, pe cele care le vor fi familiare celor care suferă de alte fobii: frică sau panică atunci când nu îți poți accesa telefonul; anxietate la gândul de a rămâne fără telefon pentru o perioadă de timp; și chiar simptome fizice cum ar fi tremurături, transpirații, apăsare în zona pieptului și ritm cardiac rapid.

Pentru a-și atenua teama, persoanele cu nomofobie ar putea lua măsuri pentru a se asigura că telefonul lor este în apropiere în orice moment și și-ar verifica notificările mai des decât este strict necesar.

A prefera să-ți ții telefonul în fața ochilor nu este automat un semn că ai nomofobie, dar dacă nevoia de a avea telefonul la îndemână are un impact asupra vieții tale de zi cu zi sau dacă experimentezi oricare dintre aceste simptome de anxietate atunci când nu-ți folosești telefonul din orice motiv, ar putea fi util să vorbești cu un profesionist din domeniul sănătății.

Noul studiu este publicat în Journal of Technology in Behavioral Science.

Vă recomandăm să citiți și:

Semnal de alarmă tras de cercetători: alimentele ultraprocesate cresc riscul bolilor de inimă

Iată de ce nu este bine să dormi în același pat cu animalele de companie

Test de cultură generală. De ce nu ne vedem nasul?

De ce ne trezim tot mai devreme pe măsură ce îmbătrânim?

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase