Home » Știință » De ce ne trezim tot mai devreme pe măsură ce îmbătrânim?

De ce ne trezim tot mai devreme pe măsură ce îmbătrânim?

De ce ne trezim tot mai devreme pe măsură ce îmbătrânim?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 13.09.2023

Există un stereotip comun conform căruia adolescenții dorm până după-amiaza, dar adulții mai în vârstă se trezesc în zorii zilei. Se pare că există un strop de adevăr în acest stereotip și că, de fapt, face parte din procesul natural de îmbătrânire.

Experții recomandă ca oamenii să aibă șapte sau mai multe ore de somn pe noapte și să se culce la aceeași oră în fiecare seară. Cu toate acestea, pe măsură ce o persoană îmbătrânește, cantitatea medie de somn pe timp de noapte scade cu 30 de minute la fiecare 10 ani și, de asemenea, oamenii tind să se culce mai devreme și să se trezească mai devreme.

Există mai multe motive pentru care se poate întâmpla acest lucru.

Creierul pur și simplu nu mai este la fel de receptiv

Tiparul îmbătrânirii și al somnului și trezirii mai devreme are de-a face în principal cu creierul. La fel ca multe părți ale corpului nostru, creierul pur și simplu nu mai este la fel de receptiv pe măsură ce îmbătrânim.

„Cablajul creierului probabil că nu mai simte… și nu mai răspunde la informații la fel de bine cum ar trebui, deoarece este un creier îmbătrânit”, a declarat pentru HuffPost Dr. Sairam Parthasarathy, directorul Centrului pentru somn și științe circadiene de la Universitatea de Științe ale Sănătății din Arizona, SUA.

Unul dintre motivele pentru care persoanele mai în vârstă obosesc mai devreme

Aceste informații sunt markerii care ne ajută să determinăm unde ne aflăm într-o zi, cum ar fi lumina zilei, indicii sociale, orele de masă și activitatea fizică. Dacă ești închis într-o cameră fără lumină și fără mâncare, pe lângă faptul că ar fi o formă de tortură, ar fi foarte dificil să determini ce zi și ce oră este.

În cazul adolescenților, creierul lor primește aceste indicii. Cu toate acestea, în cazul adulților mai în vârstă, aceste indicii nu se mai leagă în creier, din cauza degenerării naturale a creierului. Acesta este, de asemenea, unul dintre motivele pentru care persoanele mai în vârstă obosesc mai devreme decât generația tânără.

Ochii joacă, de asemenea, un rol major în receptarea indicilor externi și, desigur, vederea se schimbă odată cu vârsta.

„În mod interesant, unul dintre motive pare să fie faptul că schimbările de vedere care apar odată cu vârsta reduc intensitatea gradului de stimulare luminoasă pe care îl primește creierul nostru, care joacă un rol important în setarea ceasului nostru circadian și în menținerea acestuia pe drumul cel bun”, a declarat profesorul Cindy Lustig, membră a laboratorului de cunoaștere și îmbătrânire de la Universitatea din Michigan.

Ochii joacă un rol important în acest proces

Acest lucru afectează, de asemenea, persoanele care pot avea cataractă, o afecțiune comună care afectează în mod normal generația mai în vârstă. Pe măsură ce boala progresează, cristalinul din interiorul ochiului dezvoltă pete tulburi, scrie IFLScience.

„Dacă există cataractă, lumina de seară nu intră în ochi la fel de mult, astfel că, potrivit creierului, apusul Soarelui este mai devreme decât atunci când apune de fapt”, a declarat Parthasarathy.

Acest lucru, la rândul său, afectează nivelul de melatonină din organism. Melatonina este cunoscută și ca hormonul somnului și, în mod normal, începe să se intensifice odată cu apusul Soarelui. Dacă prezența cataractei face creierul să creadă că Soarele apune mai devreme decât a apus de fapt, aceasta poate determina creșterea prematură a nivelului de melatonină și te face să vrei să adormi mai devreme.

În general, a merge la culcare mai devreme și a te trezi mai devreme este o parte naturală a îmbătrânirii.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Ce temperatură ar trebui să ai în cameră pentru un somn mai odihnitor?

Sportul fără somn nu ajută pe nimeni. De ce este odihna atât de importantă?

Ce-i omoară pe oamenii care fac nopți albe? Lipsa somnului nu are nimic de-a face

O alimentație bogată în grăsimi și zaharuri scade calitatea somnului

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase