Home » Știință » Test de cultură generală. Din ce sunt făcute unghiile și părul?

Test de cultură generală. Din ce sunt făcute unghiile și părul?

Publicat: 08.11.2023

V-ați ros vreodată unghiile? Dar v-ați întrebat din ce sunt făcute unghiile și părul? Iată răspunsul la această întrebare și alte curiozități pe care poate nu le știați.

Din ce sunt făcute unghiile și părul? Unghiile sunt făcute dintr-o proteină cunoscută sub numele de cheratină, spre deosebire de oase, care sunt făcute în mare parte din colagen. Cheratina (sau keratina) protejează unghiile de deteriorare făcându-le puternice și rezistente.

Cheratina formează și celulele părului și ale pielii. De asemenea, formează celule care sunt o parte cheie a multor glande și care căptușesc organele interne, potrivit Healthline. Iată câteva curiozități pe care poate nu le știați despre unghii.

1. Unghiile vizibile sunt deja moarte

Unghiile încep să crească sub piele. Pe măsură ce cresc celule noi, acestea le împing pe cele vechi prin piele. Partea pe care o puteți vedea este formată din celule moarte. De aceea nu simțiți durere atunci când vă tăiați unghiile.

Unghiile au nevoie de sânge pentru a crește. Vase de sânge mici, numite capilare, stau sub patul unghiei. Sângele care curge prin capilare ajută unghiile să crească și le conferă culoarea roz.

Unghiile pe care le vedeți sunt moarte și nu percep nicio senzație. Cu toate acestea, un strat de piele sub unghii, numit derm, are terminații nervoase senzoriale. Acestea trimit un semnal către creier atunci când se aplică presiune pe unghii.

2. Din ce sunt făcute unghiile și cât de rapid cresc?

Unghiile de la mâini cresc cu aproximativ 3,5 milimetri în fiecare lună, iar unghiile de la picioare cresc cu aproximativ 1,5 milimetri pe lună. Acestea sunt mediile pentru adulții sănătoși. Nutriția și cât de bine aveți grijă de unghii pot influența rata de creștere.

Deși un mit spune că unghiile continuă să crească după moarte, acesta nu este adevărat, însă există un motiv pentru care există. După ce cineva moare, pielea se deshidratează și se micșorează, făcând să pară că i-au crescut unghiile.

Unghiile bărbaților cresc mai repede. De asemenea, părul lor crește mai repede decât al femeilor. Singura excepție este în timpul sarcinii, când unghiile și părul unei femei pot crește mai repede decât ale unui bărbat.

Folosirea mâinilor face unghiile mai predispuse la traumatisme minore cauzate de lucruri precum atingerea lor de o masă sau folosirea unei tastaturi. Acest lucru favorizează circulația sângelui în mâini, stimulând creșterea unghiilor.

3. Din ce sunt făcute unghiile și de ce ni le roadem?

Petele albe de pe unghii nu sunt un semn al lipsei de calciu. Petele sau liniile albe sunt de obicei cauzate de răni minore ale unghiei, cum ar fi de la rosul unghiilor. Aceste pete sunt de obicei inofensive și vor dispărea.

Stresul poate afecta unghiile. Stresul poate face ca unghiile să crească mai lent sau chiar să înceteze temporar să crească. Când acestea încep să crească din nou, este posibil să aveți linii orizontale peste unghii. De obicei sunt inofensive și vor dispărea.

Denumit și onicofagie, rosul unghiilor de obicei nu provoacă daune pe termen lung. Cu toate acestea, crește riscul de îmbolnăvire prin răspândirea germenilor în gură. Deteriorarea pielii din jurul unghiilor poate provoca și ea infecție.

Vă recomandăm să citiți și:

Test de cultură generală. Cum se numește cea mai mare parte din creierul uman?

Condimentul wasabi îmbunătățește abilitățile cognitive la oamenii în vârstă

Numărul cazurilor de demență ar putea crește mai mult decât se estima în următorii ani

A fost născut primul copil conceput printr-un tratament de fertilizare mai sigur și mai ieftin

Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș este blogger începând cu anul 2009, având experiență și în domeniile publicitate și jurnalism. Este pasionat de marketing și de tehnologie, dar cel mai mult îi place să știe lucruri, motiv pentru care a fost atras de Descopera.ro. citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase