Home » Știință » Numărul cazurilor de demență ar putea crește mai mult decât se estima în următorii ani

Numărul cazurilor de demență ar putea crește mai mult decât se estima în următorii ani

Publicat: 06.11.2023

Până la 1,7 milioane de persoane ar putea trăi cu demență în Anglia și Țara Galilor până în 2040 – cu peste 40% mai mult decât se preconiza anterior – constată un nou studiu condus de UCL.

Studiile anterioare, bazate pe date până în 2010, au arătat că incidența demenței a scăzut în țările cu venituri ridicate.

Cu toate acestea, noua cercetare, publicată în The Lancet Public Health, indică faptul că incidența demenței a început să crească în Anglia și Țara Galilor după 2008.

Pe baza acestei tendințe estimate de creștere a incidenței, cercetătorii preconizează că numărul persoanelor cu demență din Anglia și Țara Galilor ar putea fi semnificativ mai mare decât se așteapta.

1,7 milioane de persoane ar putea trăi cu demență

Conform unor cercetări anterioare în Anglia și Țara Galilor, se credea că numărul persoanelor care trăiesc cu demență va crește cu 57%, de la 0,77 milioane în 2016 la 1,2 milioane în 2040.

Noua cercetare, finanțată de Consiliul de Cercetare Economică și Socială din Marea Britanie, sugerează că această cifră ar putea ajunge la 1,7 milioane.

Au fost analizate nouă valuri de date de la persoane cu vârsta de peste 50 de ani din Anglia între 2002 și 2019.

Ei au constatat că rata incidenței demenței a scăzut cu 28,8% între 2002 și 2008. Cu toate acestea, a crescut din nou cu 25,2% între 2008 și 2016.

Un model neliniar similar a fost observat la nivelul subgrupurilor în funcție de vârstă, sex și nivel de educație.

Creșterea numărului de cazuri de demență, atribuită îmbătrânirii populației

Totodată, rata incidenței demenței a crescut între grupurile de educație, deoarece a existat atât o scădere mai lentă în perioada 2002-2008, cât și o creștere mai rapidă după 2008 la participanții cu un nivel de educație mai scăzut, scrie EurekAlert.

În cazul în care rata incidenței crește la fel de rapid ca ceea ce s-a observat între 2008 și 2016 (o creștere de 2,8% pe an), cercetătorii preconizează că numărul persoanelor cu demență în Anglia și Țara Galilor va crește la 1,7 milioane până în 2040 – aproximativ de două ori mai mult decât în 2023.

Deși creșterea numărului de cazuri de demență a fost adesea atribuită îmbătrânirii populației, cercetătorii au constatat, de asemenea, că rata de apariție a demenței în cadrul grupurilor de vârstă mai înaintată este, de asemenea, în creștere.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Adulții cu ADHD au un risc mai mare de a dezvolta demență

Veste tristă despre actorul Bruce Willis, diagnosticat cu demență frontotemporală

Cum reduci riscul de demență? Pune-ți creierul la contribuție!

Câinii și oamenii care suferă de demență, mai similari decât am fi crezut

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase