Home » Știință » OpenAI dezvolta Inteligență Artificială atât de avansată, înainte de concedierea lui Sam Altman, încât unii angajați s-au panicat

OpenAI dezvolta Inteligență Artificială atât de avansată, înainte de concedierea lui Sam Altman, încât unii angajați s-au panicat

Sam Altman, unul dintre fondatorii OpenAI. Sursa foto: Profimedia
Publicat: 25.11.2023

OpenAI dezvolta un sistem foarte avansat de Inteligență Artificială, înainte ca Sam Altman, directorul executiv și unul dintre fondatori, să fie concediat, atât de avansat încât unii angajați ai companiei au fost alarmați.

Modelul de Inteligență Artificială a declanșat o panică atât de mare încât unii cercetători OpenAI au semnat o scrisoare adresată membrilor consiliului de administrație înainte ca Altman să fie concediat. În document, angajații au scris că sistemul ar putea pune în pericol omenirea.

Modelul, numit Q* (pronunțat Q-star), era capabil să rezolve probleme de matematică pe care nu le mai văzuse înainte, potrivit The Guardian, iar viteza cu care era dezvoltat modelul de Inteligență Artificială a alarmat unii cercetători de la companie. Abilitatea de a rezolva probleme de matematică este considerată un pas semnificativ în AI.

Omenirea se apropie cu pași repezi de Inteligența Artificială Generală

Vestea că Sam Altman a fost concediat a generat un adevărat șoc în industrie, iar surpriza și mai mare a fost că acesta a revenit în funcție după ce aproape toți cei 750 de angajați ai companiei au amenințat că vor demisiona dacă Altman nu era adus înapoi. Altman a avut susținere și din partea celui mai mare investitor al companiei, Microsoft.

Mulți experți se tem că unele companii precum OpenAI se apropie cu pași repezi de punctul în care vor dezvolta Inteligența Artificială Generală (AGI), adică un sistem ce poate efectua o varietate de sarcini la nivelul inteligenței umane sau chiar mai presus, iar asta ar însemna, cel puțin teoretic, un avans dincolo de controlul uman.

Recent, cu o zi înainte să fie concediat pe neașteptate, Altman a participat o conferință și a declarat că OpenAI a înregistrat o altă reușită.

„Asta a fost onoarea vieții mele profesionale”

Prezent la summitul Asia-Pacific Economic Cooperation (Apec), Altman a spus că „acum de patru ori în istoria OpenAI, cel mai recent a fost acum câteva săptămâni, am fost de față în momentul în care am dat la o parte vălul ignoranței, iar asta a fost onoarea vieții mele profesionale”.

OpenAI a început ca o companie non-profit cu un consiliu ce administrează un subsidiar comercial, condus de Altman. Microsoft este cel mai mare investitor al afacerilor for-profit. Ca parte din înțelegerea pentru revenirea lui Altman la conducere, OpenAI va avea un nou consiliu coordonat de Bret Taylor, fost director executiv al companiei de software Salesforce.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Criza continuă la OpenAI: S-a aflat de ce a fost dat afară Sam Altman, directorul executiv și unul dintre fondatori

Decizie ȘOC la OpenAI, creatorul ChatGPT! Directorul executiv Sam Altman a fost concediat cu efect imediat

Când va atinge omenirea singularitatea? Inteligența Artificială Generală, mai aproape decât credem

Cât a cheltuit Microsoft pentru construirea unui supercomputer folosit de OpenAI?

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase