Home » Știință » Când ar trebui să ne îngrijoreze tusea?

Când ar trebui să ne îngrijoreze tusea?

Când ar trebui să ne îngrijoreze tusea?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 27.11.2023

Tusea este percepută drept o apărare naturală (și deranjantă) împotriva bolilor care ajută la curățarea căilor respiratorii. Dar care sunt semnele că semnifică ceva mai grav?

Reputația tusei a fost puțin afectată de-a lungul ultimilor ani. Cândva o iritație ocazională, recent a petrecut câțiva ani ca simptom cheie al unei boli de care toată lumea era îngrijorată și nu și-a mai revenit în totalitate.

De exemplu, tușeai într-un tren în 2021 și o bună parte din vagon se uita la tine ca și cum ar fi trebuit să fii închis ermetic într-un sac. Fă-o acum, și s-ar putea să scapi doar cu câteva priviri urâte. Totuși, lăsând la o parte virusul SARS-CoV-2, ce altceva ar putea cauza tusea?

Tusea, inofensivă în multe situații

„Tusea este un simptom frecvent întâlnit, dar în marea majoritate a cazurilor nu este nimic îngrijorător. În calitate de consultant, am o perspectivă diferită, deoarece majoritatea cazurilor pe care le văd au avansat la ceva mai îngrijorător, dar sfatul general al NHS este să nu vă faceți griji decât dacă aveți o tuse care persistă mai mult de trei săptămâni sau se agravează foarte brusc”, spune dr. Timothy Gatheral, medic consultant în probleme respiratorii la Universitatea din Lancaster.

Merită să subliniem, în acest moment, că tusea este, de fapt, o parte importantă a apărării organismului împotriva bolilor și o reacție firească la faptul că ceva a rămas blocat în gât – o tuse apărută brusc poate fi adesea cauzată de o obstrucție – și, de asemenea, expulzează mucusul, microbii și particulele străine din tractul respirator, protejând plămânii. În unele cazuri, tusea în exces poate duce, de fapt, la… mai multă tuse, deoarece nervul care controlează acest reflex de tuse devine hipersensibil. De altfel, acesta reprezintă unul dintre motivele pentru care este util să țineți sub control tusea de scurtă durată cu apă caldă cu miere sau cu dulciuri fără zahăr.

Majoritatea acceselor de tuse de scurtă durată este cauzată de răceală sau gripă, deși arsurile la stomac, alergiile sau infecțiile pot juca, de asemenea, un rol. Dar, din nou, dacă nu ați avut una care să dureze, este puțin probabil să fie un semn de ceva grav. Din punct de vedere tehnic, chiar și tusea fumătorului poate fi o problemă temporară, cauzată atunci când substanțele chimice pe care le inhalați din cauza fumatului deteriorează firele mici de păr – cunoscute sub numele de cili – care vă căptușesc căile respiratorii, precum și cauzează inflamații și o acumulare de mucus, notează The Guardian.

Când trebuie să ne îngrijoreze o tuse?

În cele din urmă, dacă aveți o tuse care nu dispare, care se agravează brusc sau care apare alături de alte simptome (cum ar fi dificultăți de respirație, pierdere neașteptată în greutate sau chiar pete de sânge), este momentul să solicitați ajutor medical – și să fiți perseverent în această privință.

Afecțiuni precum cancerul pulmonar sau fibroza pulmonară nu sunt ușor de tratat, dar pot fi gestionate.

„Nu vreau ca oamenii să se îngrijoreze în mod inutil, dar există momente în care este important să insistați. Cele mai multe episoade de tuse se vor rezolva de la sine, dar vă cunoașteți propriul corp, iar dacă există ceva grav în neregulă, atunci este crucial să verificați și, dacă este posibil, să fiți tratat, cât mai repede”, mai spune dr. Gatheral.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Când și cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze consumul de sare?

Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze carnea procesată?

Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze grăsimea abdominală?

Când ar trebui să te îngrijoreze consumul de zahăr?

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase