Home » Știință » Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze carnea procesată?

Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze carnea procesată?

Cât de mult ar trebui să ne îngrijoreze carnea procesată?
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 14.07.2023

Produsele din carne procesată sunt delicioase și fiecare mușcătură te face să vrei și mai mult, fie că vorbim despre cârnați, hot dog, bacon sau salam.

Asta, chiar dacă știm deja că nu sunt sănătoase pentru organism și, desigur, nici pentru siluetă. S-ar putea, însă, ca aceste alimente să crească și riscul de cancer sau de Alzheimer.

Carnea, consumată în mod corect, poate fi bună pentru noi, pentru că reprezintă o bună sursă de proteine, are mulți nutrienți (cum ar fi iod, fier și zinc), dar și vitamine din grupa B, care pot fi mai dificil de obținut de la o dietă vegană, potrivit The Guardian.

Două felii de șuncă cresc riscul de cancer de colon

Chiar și reputația grăsimilor saturate a fost reabilitată de-a lungul anilor, prin studii recente, care au subliniat că nu sunt indicii care să asocieze grăsimea animală cu bolile cardiovasculare.

Discuțiile sunt ceva mai complicate atunci când vine vorba despre carnea procesată, cum ar fi cârnații suculenți sau salamurile apetisante. Exact aceste produse fac ca dieta unui carnivor să fie cât mai variabilă și gustoasă, însă carne din rețetă a a trecut prin diferite procese: a fost tratată, conservată și tocată pentru a lua diferite forme.

„Organizația Mondială a Sănătății consideră carnea procesată ca fiind cancerigenă pentru oameni. Dacă mâncăm 50 de grame de carne procesată pe zi (ceea ce înseamnă două felii de șuncă) ar putea crește cu 18% riscul de cancer de colon. Au fost avansate mai multe potențiale mecanisme pentru a explica legătura dintre carnea procesată și cancerul. Una dintre ele este concentrația ridicată de fier, care ar putea favoriza formarea compușilor de nitriți cancerigeni”, a explicat dr. Keren Papier, nutriționist și profesor la Universitatea Oxford.

Vești proaste pentru iubitorii de grătar!

Specialistul  a mai explicat că și tratarea cărnii cu nitriți de sodiu poate avea efect asupra sănătății, dar și modul în care aceasta este gătită. De exemplu, atunci când carnea este afumată sau gătită la temperaturi foarte ridicate, se formează anumite substanțe chimice, care pot fi cancerigene. Asta înseamnă o veste proastă pentru iubitorii de grătar, în special pentru cei care preferă carnea aproape carbonizată.

Chiar și în lumina acestor informații, oamenii de știință nu pot demonstra cu certitudine legătura dintre carnea procesată și creșterea riscului de cancer. Înțelept este, totuși, să limităm consumul. National Health Service (serviciul de sănătate din Marea Britanie) recomandă cel mult 70 de grame pe zi.

Vă mai recomandăm să citiți și:

SUA au aprobat pentru consum carnea de pui crescută în laborator

Carnea de laborator ar putea fi de 25 de ori mai nocivă pentru mediu decât carnea de vită

Bărbații ar refuza să renunțe la carne de teamă că le-ar pune în pericol masculinitatea

O măcelărie antică dezvăluie că strămoșilor noștri le plăcea carnea de hipopotam

Tags:
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Calea către papalitate. Care sunt cerințele necesare pentru a deveni papă?
Calea către papalitate. Care sunt cerințele necesare pentru a deveni papă?
Mentorii necunoscuți ai celui ce avea să fie Papă. Cine l-a influențat pe Francisc?
Mentorii necunoscuți ai celui ce avea să fie Papă. Cine l-a influențat pe Francisc?
Reformele și moștenirea Papei Francisc. Ce va rămâne după fostul Suveran Pontif în Biserica Catolică?
Reformele și moștenirea Papei Francisc. Ce va rămâne după fostul Suveran Pontif în Biserica Catolică?
Ilinca și George Simion, secretele și poveștile celui mai controversat cuplu din politica românească | Ediție Specială „Altceva cu Adrian Artene”
Ilinca și George Simion, secretele și poveștile celui mai controversat cuplu din politica românească | Ediție Specială ...
Test de cultură generală. Ce mănâncă moliile?
Test de cultură generală. Ce mănâncă moliile?
Cercetătorii au descoperit de ce ploile de meteori sunt atât de imprevizibile
Cercetătorii au descoperit de ce ploile de meteori sunt atât de imprevizibile
Dezertare în masă în Rusia. Câți soldați au reușit să fugă?
Dezertare în masă în Rusia. Câți soldați au reușit să fugă?
Cel mai bătrân astronaut american a revenit pe Pământ după 220 de zile în spațiu
Cel mai bătrân astronaut american a revenit pe Pământ după 220 de zile în spațiu
China avertizează țările care vor să încheie acorduri cu SUA: „Vom lua contramăsuri”
China avertizează țările care vor să încheie acorduri cu SUA: „Vom lua contramăsuri”
Astăzi se împlinesc 121 ani de la naşterea omului care a dat lumii bomba atomică. Cinci inventatori care au ajuns să-şi regrete creaţiile
Astăzi se împlinesc 121 ani de la naşterea omului care a dat lumii bomba atomică. Cinci inventatori care au ajuns să-şi ...
Meteorologii au anunțat cum va fi vremea de 1 Mai
Meteorologii au anunțat cum va fi vremea de 1 Mai
Trei zile de doliu național în Portugalia după moartea Papei Francisc
Trei zile de doliu național în Portugalia după moartea Papei Francisc
Dacă tratăm hipertensiunea arterială, reducem și riscul de demență, au descoperit cercetătorii
Dacă tratăm hipertensiunea arterială, reducem și riscul de demență, au descoperit cercetătorii
Când va fi înmormântat Papa Francisc?
Când va fi înmormântat Papa Francisc?
Rămășițele unor picturi murale romane antice au fost scoase la lumină în Spania
Rămășițele unor picturi murale romane antice au fost scoase la lumină în Spania
A existat vreodată viață pe Marte? O descoperire recentă ne aduce mai aproape de un răspuns
A existat vreodată viață pe Marte? O descoperire recentă ne aduce mai aproape de un răspuns
Rocile străvechi dezvăluie cum a modelat apa prima crustă continentală a Pământului
Rocile străvechi dezvăluie cum a modelat apa prima crustă continentală a Pământului
Arheologii au elucidat misterul „Castelului Părăsit” din Austria
Arheologii au elucidat misterul „Castelului Părăsit” din Austria